De valkuil van Passie

Ik hoorde onlangs iemand die eerder een burn-out had, zeggen; ‘Ik droom er van om ondernemer te worden, maar ben bang van mijn enthousiasme’…
In het begin van het gesprek zei ze me dat ze echt niet wist wat ze wilde, dat ze heel veel interesses had. Ik stelde haar enkele vragen, zag lichtjes in haar ogen komen toen ze vertelde hoe ze zich voelde op een podium, dat ze dan echt in haar kracht stond. Ze vroeg zich af hoe ze daar geld mee kon verdienen. Na een korte brainstorm hadden we verschillende concrete concepten die ze kan uitrollen in het bedrijfsleven. Ik zag haar kijken, en denken… Ze zei me ‘ik ben bang dat ik niet meer ga kunnen stoppen’…

Als we onze missie, datgene waarvoor we hier rond lopen op deze aarde, werkelijk vinden, is dat fantastisch!
 Het geeft ons energie, enthousiasme, we hebben het gevoel dat we leven en dat we de hele wereld aankunnen. Daar zit inderdaad een valkuil in, ik noem het de valkuil van de passie.
Vandaar dat ik het concept ‘missie’ graag opdeel in een externe missie en een interne missie.

Je externe missie is datgene wat je in de wereld zet, waar je de wereld mee helpt. Onze externe missie is: “Duizenden 30+ers helpen om écht te gaan voor hun droombaan, hetzij als werknemer, hetzij als ondernemer”.  Deze missie is behoorlijk groot. Ik zou daar dag en nacht mee bezig kunnen zijn. Niet meer kunnen stoppen, je kan immers altijd meer doen, meer mensen bereiken… Je vertelt deze missie online en offline. De hele wereld mag dit weten. Risico op burn-out wordt groot. Een passie kan dan veranderen in een nachtmerrie.

Om balans te brengen in het verhaal, halen we het concept ‘interne missie’ erbij. Je interne missie is wat je jezelf belooft, je zelfzorg. Een interne missie kan zijn: “Ik beloof ten allen tijde trouw te zijn aan het vuur en licht in mij, zodat ik blijf stralen”. Dit is een afspraak met jezelf. Breng deze interne missie niet naar buiten. Hoe doe je dit concreet? Door bijvoorbeeld een lijstje te maken van 30 leuke dingen, jouw energizers. Hierop kan staan: Happinez lezen in de zon, met vriendin naar sauna gaan, dansen, wandelen, met mijn nichtje/neefje spelen, siësta doen… en door ‘nee’ te zeggen, heel veel ‘nee’ zeggen…

Deze interne missie houdt je in balans en zorgt voor het o zo belangrijke evenwicht, hierdoor ben je beter in staat je externe missie in de wereld te zetten, zodat duurzaam werken/ondernemen mogelijk wordt én fun blijft! Als je je externe missie leeft, zorgt dit ervoor dat je gelukkig bent, dat je gaat stralen, je interne missie wordt gevoed en je komt in een positieve vicieuze cirkel!

Mijn klant haalde diep adem en zuchtte… ‘ik zie het zitten’ en ik zag een big smile…

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.[tm_button btn_design_style=”btn-theme-colored2″ button_size=”” button_alignment=”text-center” btn_round=”true” button_text=”Vraag nu je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan” link_url=”url:https%3A%2F%2Fwww.travvant.be%2Fcontact%2F|title:Contact||”]

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: