Je job kwijtraken is nooit leuk. Zeker niet als je het jarenlang met passie uitgeoefend hebt en er door een externe factor een onverwacht einde aan komt. In mijn geval was dat de wereldwijde covid-19 epidemie die onze sector hard trof. Door mijn leeftijd moest ik in outplacement.

Samen met 11 andere personen begon ik aan de outplacement begeleiding. Alhoewel ik vooraf mijn twijfels had over het nut van outplacement, begon ik gaandeweg in te zien dat de nuttige info die ons gegeven werd heel goed van pas kwam. Vooral het wegwijs maken in de digitale arbeidsmarkt, het opstellen van een goede CV en motivatiebrief, … Ja, zelfs een spoedcursus arbeidsrecht was heel nuttig.

Maar nog meer dan het praktische luik vond ik de zoektocht naar mezelf op arbeidsvlak de grootste plus van outplacement: “Wat wil ik nu écht verder doen met mijn loopbaan?”. Dàt heeft mij geleid naar een nieuwe job, die ik met evenveel passie begonnen ben als mijn vorige.

Hierbij dus een dikke dank-je-wel aan Inge Berghs, mijn outplacementcoach, die het hele proces met veel respect voor ieders eigenheid in goed banen geleid heeft.

B.M. / oktober 2021

Wat gaat er door je hoofd als je na zoveel jaren dienst, waarvan de laatste jaren als Quality Assurance Officer binnen een bedrijf terug opnieuw moet beginnen?” Enerzijds spannend maar anderzijds ook een beetje beangstigend.

Dankzij Travvant leerde ik stap voor stap hoe ik mezelf in de arbeidsmarkt moest positioneren in deze toch wel veranderde wereld.

Door de “personal touch” werd ik op een professionele manier weer klaargestoomd om met het nodige zelfvertrouwen een nieuwe uitdaging aan te gaan. En dit lukte, binnen de 3 maanden was ik terug aan de slag in een nieuwe sector, in een nieuw avontuur!

Mien / oktober 2021

Na een loopbaan van meer dan 30 jaar bij dezelfde werkgever, eerst als senior design engineer en later als project- en productie manager, en een onverwacht ontslag wegens reorganisatie lijkt alles toch even irreëel, de getroffen werknemers konden wel instappen in een outplacement begeleiding. Omwille van corona zijn al onze groepssessies digitaal doorgegaan maar onze coach Eva Van Keymeulen heeft ons wekelijks weten te ondersteunen, motiveren en informeren. In de sessies was ook veel aandacht voor het persoonlijke en werden we ons ook meer bewust van onze kwaliteiten en mogelijke valkuilen.

Had je specifieke vragen over thema’s die pas later in de groepssessies aan bod zouden komen dan bezorgde Eva reeds de nodige info en ondersteuning die op dat moment nuttig was maar ook de opvolging van de verschillende coachees in de groep gebeurde steeds correct en consequent. Door de vroegere ervaring van Eva als recruiter kent ze de in en outs van het sollicitatie en selectieproces en kan daardoor zeer gerichte tips geven om jouw als kandidaat zoveel mogelijk kansen te bieden. Resultaat is dat ik na 2 maanden effectief solliciteren reeds een contract in een nieuwe functie kon ondertekenen. Dit outplacement traject betekende voor mij een absolute meerwaarde, zo kan je met een boel vertrouwen en actuele inzichten succesvol op zoek naar een nieuwe functie.

Geert Vloemans / september 2021

In 2020 kwam er een einde aan mijn job als financial business manager door een grote herstructurering bij mijn toenmalige werkgever. Ik had nog even de tijd om mijn werk zo goed mogelijk af te ronden en plots was het zo ver, ik moest op zoek gaan naar een nieuwe job, een nieuw belangrijk hoofdstuk in mijn leven.

Komende uit een herstructurering had ik het recht om deel te nemen aan een outplacement traject. Wat eerder leek als een formaliteit is voor mij uitgedraaid tot een vangnet dat me de ondersteuning gaf die ik nodig had. Gaande van de theoretische topics die hulp boden bij de administratie, het ontdekken van mijn kwaliteiten, normen en waarden tot terechtkomen in een diverse groep, weliswaar met verschillende achtergronden, maar met heel veel begrip voor elkaar.

Ik keek telkens weer uit naar de wekelijkse sessies om te horen hoe het met de groepsleden ondertussen ging en zelf kreeg ik ook de nodige feedback van hen. De sessies werden begeleid door coach Eva Van Keymeulen, die met volle overtuiging ons ondersteunde en alles in goede banen heeft geleid. We konden ook steeds terecht met alle vragen bij haar. Na een zoektocht van enkele maanden had ik uiteindelijk 2 aanbiedingen gekregen, waarbij ik Eva ook heb aangesproken om wat te sparren over de 2 jobs en om zo uiteindelijk mijn gepaste keuze te kunnen maken.

Ik kijk vandaag met een leuk gevoel terug op het outplacement traject en zou het iedereen aanraden die in een zelfde situatie terecht komt.

Inès Op de Beeck / augustus 2021

Ik werkte sinds 1990 bij mijn vorige werkgever, initieel in productie, de laatste jaren in het mechanisch onderhoud. Toen ik tijdens mijn opzegperiode vernam dat ik een aanbod kreeg voor het volgen van een outplacementbegeleiding (60 uur/12 maanden), ben ik met enkele vraagtekens toch vrijwillig in dit traject gestapt.

Na telefonisch contact met Travvant werden er data afgesproken voor de verschillende begeleidingsmomenten, welke later videomeetings werden o.w.v. Corona. Ik kwam terecht in een kleine groep met een ervaren vaste coach, Eva Van Keymeulen, die over de verschillende onderwerpen op een zeer aangename & grondige manier wist te presenteren. Ze deed dit op een persoonlijke manier, zonder schools presentaties voor te lezen.

De onderwerpen waren uiteenlopend o.a. het opstellen van je CV, het maken van een motivatiebrief, uitleg over de VDAB-website, hoe ziet de interim wereld er vandaag de dag uit, welke zijn de verschillende kanalen om te solliciteren, hoe moet ik mij voorbereiden op een sollicitatiegesprek/welke vragen kan ik verwachten, wetgeving, … Tijdens de meetings kwam ook het sociale en menselijke aspect aan bod. Hiermee bedoel ik dat je de ervaringen die je tijdens je loopbaan op de werkvloer had meegemaakt kon delen met de coach en de andere groepsleden. Na een aantal meetings werd ons groepje een klankbord, een soort hulplijn voor alle eventuele (overgangs)problemen die we hebben ervaren.

Voor mij was het outplacement een zeer interessante en aangename ervaring. Ik ben van mening dat werkgevers veel meer ‘reclame’ mogen maken voor zulke begeleidingen, de inhoud en de meerwaarde ervan.

Benjamin Van Peer / augustus 2021

Ik werd ontslagen in juni 2020 op een leeftijd van 56. Mijn firma heeft mij doorverwezen naar outplacement. Ze hebben mij ingeschreven bij Cevora en ik ben terecht gekomen bij Travvant. In het begin van september 2020 heb ik een mail ontvangen van Evi Dirickx als mijn coach.

Het verliezen van mijn job op deze leeftijd en in deze coronatijden was zwaar voor mij. Maar toen ik in contact kwam met Evi was ik een beetje rustiger. Zij coacht haar groep met aandacht en begrip. Ze heeft respect voor multiculturele achtergrond. Evi is erg vriendelijk en een mens kan op haar rekenen omtrent het stellen van vragen/ informatie/hulp in verband met de omstandigheden. Haar empathie is een groot hulpmiddel om met hoop naar de toekomst te kijken. Ik heb zelf opleidingen gevolgd en ben pas klaar om een job te zoeken.

Tot september is de outplacement geldig. Het maakt niet uit of ik een job vind tijdens mijn outplacement of later. Ik heb nuttige tips & tricks van mijn outplacementcoach gekregen.

Shuktara Momtaz / augustus 2021

Na 33 jaar op de luchthaven gewerkt te hebben, 15 jaar bij Sabena en 18 jaar bij Brussels Airlines, was het moeilijk om terug opnieuw werk te zoeken. Gelukkig was Rite van Travvant er. Rite was onze rots in de branding! Ze kon steeds op de momenten waar we het emotioneel zwaar hadden (wat bij mij nogal gebeurde) de juiste woorden vinden om onze moraal op te krikken. Daarnaast gaf ze ons de juiste technische tools zodat ons zelfvertrouwen groter werd en we klaar waren om op eigen krachten naar een nieuwe professionele uitdaging te zoeken. Travvant heeft met Rite “goud” in handen.

Roxane Nees / augustus 2021

Na 21 jaar als airhostess voor Brussels Airlines gewerkt te hebben, kreeg ik de kans om vrijwillig te vertrekken, en dus ook nog een nieuwe weg in te slaan op m’n 42ste. Het was ‘nu of nooit’, ook omwille van praktische gezinsredenen leek me dit de beste keuze. In het ontslagpakket van Brussels Airlines werd ons ook outplacement coaching door Travvant aangeboden. Dit was mooi meegenomen, aangezien ik nog nooit echt gesolliciteerd had en dus ook nog nooit een CV had gemaakt. Vanaf het eerste telefonische contact met mijn coach Rite, voelde ik mij op mijn gemak. Alles verliep heel gemoedelijk.

Na een aantal sessies ontstond er echt een band onder de medestudenten en met onze coach, ook al was dit heel de tijd online, omwille van Corona. Elk thema dat aan bod is gekomen, heb ik als heel interessant ervaren. Voor mij was tenslotte bijna alles nieuw, CV opstellen, interviewtechnieken, vacatures lezen, LinkedIn, en niet te vergeten, de emotionele rollercoaster die er op je af komt na ontslag, vrijwillig of niet. Ik heb het hele traject doorlopen, met een grote variatie aan topics, dat we aangeboden hebben gekregen. Ik ben vrijwillig opgestapt, maar had het emotionele deel volledig onderschat. Het outplacement programma en mijn coach hebben me er echt ‘doorgesleurd’. Zonder de coaching skills van Rite was ik er nooit zo sterk uitgekomen.

Ieder van ons is zichzelf meerdere malen tegengekomen dit jaar, maar het eindresultaat is voor iedereen positief. Eindelijk heb ik een echt én stevig CV, en zal ik goed voorbereid naar m’n eerste sollicitatie gaan. Na bijna een jaar heb ik dit nog niet moeten doen, maar dit is omdat ik de druk nog niet heb gevoeld en ik eerst samen met mijn gezin er een jaartje tussen uit ga. Daarna vlieg ik er volle bak in.

Thanks Rite!

Ineke Van Overvelt / juli 2021

Einde maart 2021, na bijna 4 jaren gewerkt te hebben in de retailsector, werd ik ontslagen. Wou ik dit? Was ik hiernaar op zoek? Eigenlijk wel. Heb vele mooie jaren hier mogen werken maar het was genoeg geweest. Ik was opgelucht dat het voorbij was. Enkel de manier waarop het ontslag mij gegeven werd, was het enige waar ik mij moest overzetten. Voordat ik me had ingeschreven bij VDAB en mijn account in orde had gebracht bij de vakbond, werd er me verteld dat ik recht had op outplacementbegeleiding.

Een begeleiding gegeven door een coach die je met tools op je weg zet, “de“ weg om terug werk te vinden. Kort daarna had ik een zeer aangenaam en open telefoongesprek met de coach die me hierbij zou helpen. Had ik daar meeteen zin in? Nee, helemaal niet. Hoe stond ik er tegenover dat de Zoom-meeting doorging met zeker 8 personen tegelijk? Heel sceptisch. Ik vond het niet nodig om ieders verhaal aan te horen. Tijdsverlies vond ik het…

Wel, na een aantal weken het outplacement te hebben mogen meevolgen, kan ik het alleen maar aanbevelen aan iedereen! Geef het een kans! Het is echt fijn om ook anderen te horen (hun verhaal en aanpak ) en je raakt veel sneller aan je doel mét een goed team én een top-coach dan alleen.

De drive, het enthousiasme, de humor, de vertelkunst, het oneindige geduld, haar empathie en positiviteit, alsook de super correcte opvolgingen van coach Eva Van Keymeulen stuwen je door het gehele proces. Op minder dan 1.5 maanden heb ik 2 weken geleden een contract mogen ondertekenen bij een nieuwe werkgever en ik geloof dat dit mede dankzij Eva is geweest! Dank je daarvoor!

Redbull geeft je vleugels. Wel Travvant ook 🙂

S.D.K. / juli 2021

Ik ben Peter en in 1978 ben ik in de bouw beginnen werken. In oktober 2019 kreeg ik te horen dat ik in december 2020 kon stoppen met werken en op SWT (brugpensioen) kon gaan. Dus 22 januari 2021 ben ik op SWT gegaan en dacht van mijn pensioen te gaan genieten. Tot ik op 3 maart van Diether Neven van Travvant een telefoontje kreeg. Ik moest outplacement komen volgen in Geel. Het leek me vervelend en onaangenaam: “was ik maar blijven werken” dacht ik. S’anderdaags had ik een intake-gesprek met Diether welke me heel sympathiek overkwam. Dus de week erop ben ik met de groepsessies gestart waar ik aangenaam verwelkomd werd.

Diether wist elke week iedere sessie aangenaam en boeiend te brengen waardoor ik er toch wel enige kennis mee opgestoken heb. Hij is heel behulpzaam geweest om alle nodige documenten voor de VDAB mee in orde te maken. Dus wie toch op SWT wil gaan, moet het outplacement zeker met een begeleider als Diether niet als een onaangename last beschouwen. Want hoe onaangenaam ik het in het begin zag, heb ik het heel boeiend mogen ervaren.

Peter Cuypers / juli 2021

Ontslaan worden en afscheid nemen van een bedrijf waar je 15 jaar met hart en ziel gewerkt hebt, voelt ireëel, vreemd en zoveel meer. Om dan als onderdeel van mijn ontslagpakket een outplacement traject te beginnen samen met andere – toen nog – onbekenden, vond ik toch wel spannend, herinner ik me nog goed. Die onwennige kriebels waren gelukkig nergens voor nodig. Al van bij dag 1 wist Marijke, outplacementcoach bij Travvant, me op m’n gemak te stellen. Ik leerde er ook andere lotgenoten kennen en ook dat deed deugd. Allemaal in hetzelfde schuitje, al dan niet onverwachts ontslaan, en we konden ons verhaal doen als we dat wilden. De groep was zo divers en toch voelde het veilig en goed. Er was respect voor elkaar.

Wat me vervolgens telkens weer verwonderde, was hoe interessant alle thema’s waren die we gedurende het ganse traject mee kregen. Na zoveel jaren weg van het sollicitatie-proces is er veel veranderd en kregen we tijdens de outplacementsessies alles wat we moesten weten op een presenteerblaadje! Aan ons om er iets mee te doen. Hoe verder in het traject, hoe sterker ik me voelde. De zelfzekerheid om straks terug actief te gaan solliciteren groeide stelselmatig. Geen vraag was Marijke teveel. Haar enthousiasme inspireerde ons en deed ons onder andere beseffen dat je zelf heel veel in de hand hebt, dat je zelf heel veel kan doen om richting je droomjob te gaan.

Zo begon ik met vrijwilligerswerk bij dienstencentrum De Klimroos (vzw Stijn). Ik wou voelen hoe het was om in de zorgsector belangeloos je steentje bij te dragen. Zoals puzzelstukjes ooit ‘als bij wonder’ in elkaar vallen, zo gebeurde dat ook bij mij. Er kwam ’toevallig’ een job vrij bij De Klimroos en ‘toevallig’ ook iets wat me enorm aansprak en dus solliciteerde ik en ja, ik werd het! Dankzij de grondige analyse en het goed nadenken tijdens mijn outplacement traject ben ik nu niet meer twijfelende over ‘of dit het nu wel is voor mij’. Ik heb mezelf beter leren kennen, ik sta sterker in mijn schoenen. Het is en blijft voor mij een belangrijke periode tussen mijn ontslag en mijn nieuwe job en ik ben zo dankbaar en blij dat ik dit alles heb kunnen meemaken, dat net Marijke er was om ons hierin te begeleiden!

Mijn huidige job heb ik echt te danken aan haar, zo voelt het voor mij althans. Zij was mijn inspirator. Ze gaf ons de handvaten die we nodig hadden om er terug voor te kunnen gaan! Dankjewel dus, nogmaals, Marijke en Travvant, voor deze uitstekende begeleiding!

 

Dominiek Braet / juni 2021

Toen ik eind november 2020 ontslagen werd, was mijn werkgever verplicht om mij een outplacement traject aan te bieden. Ik wou hier ten volle gebruik van maken, niet alleen omdat het sollicitatieproces door de Corona-crisis anders zou verlopen dan anders, maar ook om zo veel mogelijk te kunnen opsteken van de informatie die Travvant me zou kunnen bezorgen. Het traject was heel gevarieerd, van verwerking van je ontslag, tot persoonlijkheidstesten, opmaak van je cv, alle sollicitatiekanalen, maar ook wat je moet doen om in orde te zijn met alle administratie rond je ontslag, zoals inschrijven bij de VDAB en uitbetalingsinstelling.

Mijn outplacementcoach Eva van Keymeulen ervaarde ik als erg ervaren in haar werk, maar daarbij ook heel meelevend. In gesprek met haar stelde ze steeds de juiste vragen om dieper op het onderwerp in te gaan en je verder te laten nadenken over waar je naartoe wilt.

Wat mij verraste was de steun die ik ook van de andere coachees ondervond. We hadden van in het begin een hechte groep, de gesprekken gingen niet alleen tussen coach en coachee maar ook tussen ons onderling. Als er iemand bijvoorbeeld ervaring had in een bepaalde richting die een andere coachee kon verder helpen, dan was er steeds ruimte om dit te delen. Of als iemand het moeilijk had, dan waren er steeds bemoedigende woorden van de anderen. Ik keek daarom écht uit naar onze wekelijkse gesprekken, ook omdat je in de Corona-situatie dan toch wat meer contact had met andere mensen. Ik heb ondertussen een nieuwe job gevonden, maar ben blij dat we via LinkedIn nog in contact staan met elkaar.

Mira Van Bree / april 2021

Met mijn leeftijd van 54 jaar en + 25 jaar ervaring in hetzelfde bedrijf was ik een beetje uit de wereld geraakt op het gebied van solliciteren, terug werk zoeken. Mijn outplacementcoach heeft me veel tips & tricks gegeven over solliciteren in de nieuwe modernere wereld. Ik heb mezelf beter leren kennen, zowel mijn mindere als mijn betere kwaliteiten en vaardigheden. Na iedere outplacementsessie kreeg ik een energieboost en had ik de spirit om te blijven zoeken naar werk en naar mogelijke opleidingen.

Mijn coach heeft mij eveneens een duwtje in de rug gegeven om te solliciteren voor een job waar ik niet voor durfde te gaan, maar wel zag zitten. Ik had schrik dat ik misschien niet de vaardigheden bezit die ze vroegen. En toch wel de angst om afgewezen te worden. Toch werd ik geselecteerd en mag ik nu beginnen in een fantastisch bedrijf! Ik voel me reeds welkom en ben zeer gelukkig dat ik mag starten. Dikke pluim voor Eva Bruyninckx, outplacementcoach bij Travvant en ook een beetje voor mezelf.

Joëlle Verstappen / maart 2021

Door de coronacrisis verloor ik mijn job…

Ik had nog nooit van ‘outplacement’ gehoord, mijn ex-werkgever moest me dit aanbieden nav mijn ontslag. Zo kwam ik bij Travvant terecht, Eva Van Keymeulen werd mijn coach. Door de vele gesprekken en wekelijkse meetings kreeg het ontslagverhaal en de gevolgen ervan vorm in mijn hoofd. Ik leerde lotgenoten kennen, we luisterden naar elkaar, ik vond gemoedsrust & begon de situatie te aanvaarden… Dit was de eerste stap. Ik maakte me wel zorgen over mijn leeftijd. Ik ben bijna 60 jaar. Er spookten verschillende gedachten door mijn hoofd: Ga ik wel een job vinden? Kan ik nog wel mee? Wat is VDAB, RVA, …? Ik keek een beetje tegen hoge, dikke muren aan.

Mijn coach legde uit hoe ik een cv moest opmaken, hoe een recruiter redeneert, … Het werd me allemaal uitgelegd en ik stond sterker in mijn schoenen. Ken ik mijn sterktes? Wie ben ik? De tijd verstreek en intussen begon ik te solliciteren op verschillende vacatures, maar geen succes… Tijdens mijn outplacementbegeleiding werden er ervaringen gewisseld, tips & tricks gedeeld. 20-tal sollicitaties achter de rug, examens afgelegd, maar niet geslaagd of geselecteerd. Wat baalde ik toen… Ik laste rustpauzes in en ging opnieuw solliciteren.

Eva gaf een sessie over de wetgeving. Ik ontdekte dat wanneer een werkgever een werkzoekende van 58 of ouder aanwerft er een RSZ vrijstelling van 2 jaar is voor het bedrijf in kwestie. Met dit gegeven ben ik opnieuw in onderhandeling gegaan bij één van mijn lopende sollicitaties. EN BINGO!!! Had ik niet in outplacementbegeleiding gezeten, was ik dit waarschijnlijk niet te weten gekomen. Dankzij alle informatie en ondersteuning die ik van mijn coach Eva kreeg, heb ik een nieuwe kans gekregen. Ik heb een nieuwe job!

Guido Vermeiren / maart 2021

*Met toestemming van de individuen