Stop piekeren en creëer gelukkige gedachten

Stop piekeren en creëer gelukkige gedachten

Wist je dat we zo’n 6000 gedachten per dag hebben? En dat de meeste gedachten dezelfde zijn dan de dag ervoor? Zo’n 70% van onze gedachten zijn negatief en zijn een automatisme.

Nochtans weten we allemaal dat het ons niks oplevert. Maar het is vaak sterker dan onszelf. Vooral bij hoogopgeleide perfectionisten. Diep vanbinnen leeft bij hen de overtuiging ‘Ik ben niet goed genoeg’. Meestal heeft die overtuiging zich lekker genesteld in hun onderbewustzijn. Daardoor beseffen ze niet dat ze deze overtuiging hebben. Toch vloeien er net vanuit die overtuiging heel wat negatieve gedachten voort. En deze bepalen wat ze doen en hoe ze zich voelen.

Heel vaak klinken die gedachten als volgt:

 • Ben ik wel goed genoeg voorbereid om die workshop te geven?
 • Ga ik dit project wel kunnen leiden?
 • Heb ik mijn mails wel snel genoeg opgevolgd?
 • Hoe zou ik die meeting volgende keer anders en beter kunnen aanpakken?
 • Stel dat ik een presentatie geef en ik krijg een vraag waarop ik het antwoord niet weet, wat dan?
 • Ben ik wel een goede leidinggevende voor mijn team?
 • Wat gaan anderen over me denken?

En op zich is het natuurlijk super gezond om jezelf in vraag te stellen. Maar negatieve gedachten gaan vaak met heel wat kostbare energie lopen. Zo geeft het je niet alleen een slecht gevoel. Maar bezorgt het je stress en put het je ook echt uit. Daarnaast houdt het je vaak wakker. Terwijl we hebben allemaal nood aan een gezonde nachtrust. Want dit zorgt ervoor dat we uitgerust zijn om de volgende dag te doen wat ons te doen staat.

Kiezen voor gelukkige gedachten?

Een gelukkige gedachte zorgt ervoor dat je je zorgen even vergeet en tovert spontaan een glimlach op je gezicht. Dus als je ’s nachts ligt te piekeren, denk dan eens terug aan een gelukkig moment. Misschien denk je aan een persoon die je gelukkig maakte, een fijne plek waar je was of een ervaring die je had. Beleef dit moment opnieuw met al je zintuigen en maak het zo groots en levendig mogelijk.

Misschien proberen je negatieve gedachten je gelukkige herinnering te overschaduwen, dat is heel normaal. Idealiter laat je je voor deze oefening begeleiden door je coach. En wanneer je kampt met perfectionisme, kies dan voor een perfectionisme coach. Want die weet precies welke strategieën jij nodig hebt om dat mentaal gekwebbel te observeren en gelukkige gedachten te creëren. Weet dat perfectionisten hiervoor strategieën nodig hebben die specifiek afgestemd zijn op hen.

Herontdek jezelf en geniet …

Wist je dat het voor perfectionisten vaak nodig is echt de kern van hun perfectionisme aan te pakken?  Zo herontdekken ze zichzelf en herinneren zich wat hen echt gelukkig maakt. Daardoor kunnen ze weer helemaal zichzelf zijn. En hun negatieve gedachten maken dan vaak spontaan plaats voor meer gelukkige gedachten.

 

En jij?
 • Waar word jij blij van?
 • Wat is jouw “gelukkige gedachte”?
 • Wat deed je graag toen je nog een vrij kind was? Toen je nog dingen durfde proberen en je jezelf nog niet tegenhield door allerlei excuses en je negatieve gedachten?
  Neem je kans om te herontdekken wie je echt bent, wat je graag doet én goed kan.  Hierbij helpen we je graag binnen loopbaanbegeleiding.

 

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: