Van werk veranderen tijdens corona?

Van werk veranderen tijdens corona?

Ja zeker, met deze 8 tips ga je onmiddellijk aan de slag!

In de afgelopen maanden hebben we gemerkt dat de arbeidsmarkt “bevroren” is geraakt. Veel mensen houden vast aan hun job en durven de sprong naar iets nieuws niet maken. Natuurlijk heeft de Covid-19 crisis invloed gehad op de hoeveelheid openstaande vacatures en ook op het aantal werkzoekenden. Maar dit betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn. Zo heeft de VDAB bevestigd dat ze in oktober nog 133.000 vacatures heeft ontvangen. 

Dus maak je geen zorgen, ook in deze tijden kan je de job van je dromen vinden én binnenhalen. De volgende 8 tips zullen je alvast helpen om die job binnen te halen. 

 

Tip 1. Wees proactief!

Nu we noodgedwongen meer tijd krijgen doordat ons sociale leven stil valt, waarom geen tijd investeren in wat je écht wilt? Ga op onderzoek uit en ontdek wat je echt graag doet. Stel jezelf de vraag: Wat zijn mijn sterktes? Waar wil ik naartoe? Wat maakt mij gelukkig in een job? Wat geeft energie in mijn werk? Spreek erover met je partner, vrienden of familie of zet de stap naar loopbaanbegeleiding en laat Travvant je helpen om deze vragen te beantwoorden. 

Als je weet wat je wilt, ga dan nu al op zoek en wie weet kom je die droomjob wel gewoon tegen.
 

Tip 2. Investeer in je (professioneel) netwerk

Natuurlijk loopt een traditionele zoektocht niet altijd van een leien dakje. Dus maak nu ook werk van je netwerk. Je relaties met collega’s, ex-collega’s, maar ook vrienden en familie zijn uitermate waardevol en vaak ook cruciaal voor het vinden van een nieuwe job. Vertel hen dat je op zoek bent naar een job. Vertel hen over je dromen en passies. Vraag hen om mee uit te kijken. Door er met veel mensen over te praten, verspreidt het nieuws zich misschien wel als een lopend vuurtje. Je plant zaadjes die je nu of in de nabije toekomst zal kunnen oogsten.

 

Tip 3. Spontane sollicitatie

Durf spontaan te solliciteren. Misschien heeft het bedrijf van je dromen geen openstaande vacatures op hun website staan. Maar elk bedrijf heeft altijd interesse in goede en gemotiveerde werknemers. In deze crisis staat het aanwerven van nieuwe mensen bij sommige bedrijven op een laag pitje. Dit betekent echter niet dat ze geen noden kunnen hebben. Aarzel dus niet langer en ga op zoek naar een bedrijf dat bij je past. Solliciteer en toon dat je gemotiveerd en geïnteresseerd bent!  Mochten ze nu niemand zoeken, dan nemen ze misschien zelf wel contact met je op op een later moment. Voor meer tips kan je deze video bekijken: Van werk veranderen tijdens deze Coronacrisis door Rob Peeters – YouTube

 

Tip 4. Stap uit je comfortzone

In deze tijden is het interessant om eens te kijken in welke bedrijven of sectoren er veel toekomstmogelijkheden zijn. Op dit moment denken we spontaan aan de zorgsector en de farmaceutica. Maar ook bedrijven die investeren in duurzaamheid of hernieuwbare energie. Durf verder kijken. Misschien vind je wel een tijdelijke job waardoor je toch al een paar maanden aan de slag kunt. En wie weet leidt dat uiteindelijk wel tot een vast contract en een totaal nieuwe carrière. Verlaat dus je comfortzone.

 

Tip 5. Online aanwezigheid

Investeer in je online aanwezigheid. Zorg voor een interessant LinkedIn profiel, een sterk (video)cv of een andere toffe manier waarop potentiële werkgevers jou kunnen leren kennen. Veel recruiters en HR professionals gebruiken internet om op zoek te gaan naar nieuwe medewerkers. Zorg er voor dat je gevonden kan worden. Lees ons ebook over personal branding bijvoorbeeld. 

 

Tip 6. Investeer in jezelf

Ben je alle bovenstaande tips al aan het toepassen? En je hebt nog wat tijd over? Bekijk dan op welke manier je nog in jezelf kan investeren. Je kan investeren in een online cursus, bijscholing of leer jezelf met nieuwe computerprogramma’s werken. Je kan Frans, Engels of andere talen oefenen, want dat maakt je cv alleen maar sterker. Wil je er helemaal voor gaan? Dan is een cursus via avond- of afstandsonderwijs of zelfs een echt postgraduaat misschien wel iets voor jou.

 

Tip 7. Je bent nooit afgeschreven

Ook als 50-plusser kan je van job veranderen! Je bent nooit te oud om opnieuw magie in je loopbaan te brengen. Aarzel dus niet om op zoek te gaan naar een functie waar je energie van krijgt, naar een bedrijf dat in jou gelooft en samen met jou in zee wil gaan. Je kan hier 10 tips vinden om te veranderen van job als 50 plusser

 

Tip 8. Wees voorbereid

Na al die investeringen, sollicitaties en motivatiebrieven die je hebt uitgestuurd, komen er vast en zeker ook uitnodigen voor sollicitatiegesprekken. Weet dat deze gesprekken nu vaak online plaatsvinden. Bij een video call moet je zeker zorgen dat je goed voorbereid bent. Zorg dat je internet, webcam en microfoon goed werken. Zoek een rustige plaats en zorg dat je zeker 10 minuten op voorhand klaar bent voor het interview. Op voorhand testen is vaak de boodschap. Maar zoals bij elk interview, wees jezelf, stel vragen en zorg dat je jouw competenties en talenten op een natuurlijke manier in beeld kan brengen. 

Had je graag nog wat meer informatie gehad of wil graag samen met mij de zoektocht starten naar wat je echt wilt? Neem dan zeker contact op via onze website!

 

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde per uur loopbaanbegeleiding is 169 euro.[tm_button btn_design_style=”btn-theme-colored2″ button_size=”” button_alignment=”text-center” btn_round=”true” link_url=”url:https%3A%2F%2Ftravvant.be%2Fcontact%2F|title:contact||” button_text=”Vraag nu je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan”]

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: