Werk en relaties, meer parallellen dan je misschien denkt…

Herken je dit? Dat je werk een effect heeft op je relatie(s). En dat je relatie(s) effect heeft/hebben op je werk? Of het nu positief is, of negatief, het ene beïnvloedt het andere. Als je een top/baaldag hebt, op je werk, straalt dit door in je privéleven. Als je een top/baaldag hebt in je relatie of het niet hebben van een relatie, straalt dit door op je werk…
Zaak is dus om zoveel mogelijk topdagen te creëren! En dat heb je voor een groot stuk zelf in de hand…

Wist je dat je de vaardigheden die je op je werk gebruikt, ook kan inzetten in je relatieleven? Je zal versteld staan hoeveel van de frustraties of hoeveel van het gedoe in je relatie je opeens begrijpt wanneer management en leiderschap
toepast op je relatie. Leiderschap betekent vrij vertaald: de goede dingen doen.

Management betekent: de dingen goed doen.

Stephen Covey legt het verschil uit aan de hand van een metafoor met een ladder: Stel, je hebt haast en je wilt een dak opklimmen en daar heb je een ladder voor meegenomen. Je besluit als manager te kijken naar de situatie. Je gaat manieren bedenken hoe je zo snel mogelijk het dak op kunt komen. Je zou meerdere treden over kunnen slaan, je zou kleine sprongen kunnen maken, je zou met je handen de zijkant van de ladder kunnen pakken in plaats van de treden zelf en zo bedenk je nog een aantal manier om snel die ladder op te klimmen. Eenmaal boven gekomen schrik je je helemaal kapot: je staat op het verkeerde dak! Je had al die tijd en moeite kunnen besparen door even stil te staan bij het feit of je de ladder tegen de juiste muur had gezet.

Of je de ladder tegen de juiste muur hebt staan, is een vraag voor de leider. Leiders houden zich dus alleen bezig met de vraag: Doen we de juiste dingen? Dit is ongelofelijk belangrijk en iets wat de meeste mensen in leiderschapsposities niet doen. Zij bewaken de richting van een bedrijf. Ze bekijken of iedereen binnen het bedrijf de juiste dingen aan het doen is, want als dat niet zo is dan maakt het niet uit hoe
hard je werkt, het is niet effectief. Leiders zijn dus alleen maar geïnteresseerd in effectiviteit en niet in efficiëntie. Wanneer je bezig bent met de juiste dingen wordt management belangrijk. Management gaat namelijk wel over efficiëntie. Doen mensen de dingen wel juist? Want je kan wel mooi bezig zijn met de juiste dingen, als hier heel veel fouten in worden gemaakt dan komen we nog niet veel verder.

Leiderschap in je relatie

Dit artikel gaat over jouw voorkeursstijl in je relatie. Ben je meer een leider of juist meer een manager thuis? Ze zijn beide onmisbaar, dus oordeel niet. Want je kunt wel een goed plan hebben – dat wil nog niet zeggen dat het ook goed wordt uitgevoerd. Zo ken ik een gezin waar beide ouders echte leiders zijn. Ze zijn beide ondernemers en runnen (apart van elkaar) een succesvol bedrijf. Thuis is het echter vaak een bende en is er weinig structuur. Dat is logisch, want de manager ontbreekt in het gezin. Eenmaal thuis is de kans groot dat ze elkaar verwijten te weinig voor het gezin te doen. Als deze situatie zo blijft kan het spannend worden. Helemaal als een van de twee zich toch als een manager gaat gedragen, terwijl dat eigenlijk tegen zijn natuur in gaat. Dat wordt niemand uiteindelijk gelukkig van.

Management is in elke relatie onmisbaar. Je bent samen namelijk net een kleine onderneming: er moet een agenda worden gevoerd, een boekhouding worden bijgehouden en een begroting gemaakt, investeringen gedaan, facilitaire zaken moeten op orde zijn, logistiek moet het kloppen, kinderen hebben grenzen nodig. Maar dan is er wel iemand die dat moet doen! De oplossing is dus simpel: er moet een manager komen. Misschien eerst op deelgebieden, zoals het uitbesteden van je boekhouding, je schoonmaak of je boodschappen. Maar later misschien uitgebreider, zoals een au pair of een huishoudmanager (die bestaan!). Uiteraard hangt het wat van je portefeuille af, maar geloof ons alsjeblieft dat een fijne relatie echt wel wat euro’s waard is.

 

Management in je relatie

 

In een andere relatie zijn beide geliefden echte managers. Het is er altijd tot in de puntjes geregeld: alles is in huis, de agenda is voor iedereen helder, het ziet er altijd geweldig verzorgd en ‘af’ uit. Beide partners zijn in hun professionele leven ook manager, de één bij een grote verzekeraar en de ander bij een accountancybureau. Hun talent en voorkeur om de zaken tot in de puntjes te managen, hebben ze meegenomen naar huis. Tegelijkertijd is het ook een beetje stilstaand water. Supergoed georganiseerde stilstand. Ze hebben geen perspectief voor zichzelf gecreëerd, ze hebben geen visie over waar ze met elkaar en hun relatie heengaan, ze zitten zich vaak eindeloos druk te maken over kleine onbelangrijke dingen en zijn vaak kwijt wat echt prioriteit heeft in hun leven. Het is veel gerommel. Wat ze missen, is leiderschap.

Nu is leiderschap wat minder makkelijk in te huren. De oplossing zit ‘m hier niet in geld investeren, maar tijd investeren. Managers hebben de neiging om nog wel eens door te rennen tot het niet meer gaat en juist daarom is het cruciaal in je gezin als je beide manager bent, dat je tijd organiseert om samen te praten over waar je heen wilt met elkaar. Wat voor ouders wil je zijn? Wat voor relatie wil je hebben? Wat is jullie missie? Wat zijn jullie gedeelde waarden? Waar sta je voor? En passen de dingen die je nu doet wel bij die waarden? Organiseer tijd voor een goed gesprek en zorg dat het gaat over fundamentele vragen. Zo ontstaat leiderschap.

Zie je dat er een wezenlijk verschil is tussen management en leiderschap? Het is dus heel belangrijk om altijd een leider en een manager te hebben, in je relatie of daaraan vastgehaakt. Als zij samenwerken dan weet je bijna zeker dat het een succes wordt. Ze denken namelijk allebei op een totaal verschillende manier, die allebei hun voor- en nadelen heeft.

Travvant by Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.[tm_button btn_design_style=”btn-theme-colored2″ button_size=”” button_alignment=”text-center” btn_round=”true” button_text=”Vraag nu je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan” link_url=”url:https%3A%2F%2Fwww.travvant.be%2Fcontact%2F|title:Contact||”]

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: