Blijf jij hangen in ‘denken over’? 4 tips om je droombaan te realiseren…

Jarenlang wandelde ik in mijn hoofd met het idee om ooit iets anders te gaan doen. Ik bleef echter zitten in mijn comfortabel leventje waarin ik alles had, maar ongelukkig bleek te zijn. Als was mijn leven het mijne niet meer, of toch niet het leven dat ik graag wilde op dat moment. De stap zetten naar de job van mijn dromen was zo moeilijk. En ik suste mezelf met de gedachte: ‘Maar je denkt er over na, dus je bent er toch mee bezig? Je werkt er toch aan?’

Uiteraard is er een rijpingsproces nodig om een idee vorm te kunnen geven. Maar als een situatie je al meer dan zes maanden ongelukkig maakt, mag je er vanuit gaan dat je toe bent aan verandering. Dat het tijd is om je oeverloos nadenken opzij te schuiven en plaats te maken voor actie. Vat de koe bij de horens, doorbreek je patroon.

‘Ok, maar hoe doe je dat dan?’ Hoor ik je al zeggen. ‘Ik heb al van alles geprobeerd! Maar wat ik ook bedenk, telkens stuit ik op zaken die het gewoon onmogelijk maken om mijn situatie te veranderen’. Wel: net daar wringt het schoentje! We zijn heel goed in scenarioschrijven en liefst nog de ‘worst cases’ eerst. Het zijn de dooddoeners van onze droombaan en onze zelfrealisatie. In plaats van ons te focussen op de ideale situatie, laten we onze gedachten de vrije loop en zien we de grootste obstakels opduiken op het pad naar ons doel. ‘Je moet toch realistisch zijn’ is het zinnetje dat de middelmatigen onderscheidt van zij die hun droom leven.

Wat mij geholpen heeft om mijn droomjob te realiseren zijn deze vier simpele tips die me voetje voor voetje dichter bij mijn doel brachten, zonder dat ik ooit het gevoel had dat ik aan comfort moest inboeten.

1. Visualiseer je ideale situatie

Hoe wil jij leven? Hoe wil jij werken? En dit los van alle mogelijke belemmeringen die nu nog op je weg liggen. Los van het financiële plaatje, de druk van je omgeving, de tijd die je gegeven is, hoe ziet de ideale situatie er voor jou uit? Schrijf dit op en hou dit blad goed bij. Steek het niet te ver weg, maar hou het op een plaats waar je er elke dag aan herinnerd wordt. Het zorgt ervoor dat je went aan je droom en dat je hem niet meer kan ontkennen.

2. Praat erover met vrienden en familie

Vertel waar je van droomt. Kijk hoe mensen reageren. Laat het op hen inwerken. En zie wat er gebeurt. Sommigen zullen je heel hard steunen en je helpen. Anderen zullen dat minder doen. Onthoud dat ook zij heel goed zijn in scenarioschrijven, maar dat die scenario’s je nergens brengen. Praat vooral met mensen die je energie geven, die je droom groter maken, je stimuleren.

3. Onderzoek je droom

Wat zijn de verschillende onderdelen van je droom? Maak een lijstje. Welke mensen kunnen je helpen om je droom te verwezenlijken? Wat heb je allemaal nodig om je droom te verwezenlijken? Wat is je deadline? Wanneer is je droom geslaagd? Schrijf alles op.

4. Begin met kleine stappen

Om jezelf gemotiveerd te houden, begin met de kleine dingen die weinig energie vragen, maar die je toch een stap dichter brengen. Een telefoontje plegen, een gesprek voeren, een workshop bijwonen, een artikel lezen. Het belangrijkste is dat je begint te handelen naar je doel. Hoe klein de stap ook is, het is een stap dichter bij je doel.

En als je klaar bent met deze vier tips, dan begin je weer helemaal opnieuw. Visualiseer je droom, praat erover, onderzoek hem, start met kleine stappen. Op die manier kan je ook bijsturen waar nodig of voelen dat je goed zit. De weg kan soms lang zijn, maar je zit in ieder geval niet meer in je comfortabele leventje dat eigenlijk toch al niet meer zo comfortabel aanvoelde. Je hebt de eerste stappen gezet naar een nieuw leven met meer energie en passie!

 

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.[tm_button btn_design_style=”btn-theme-colored2″ button_size=”” button_alignment=”text-center” btn_round=”true” button_text=”Vraag nu je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan” link_url=”url:https%3A%2F%2Fwww.travvant.be%2Fcontact%2F|||”]

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: