Tijdens het kennismakingsgesprek gaf Jelle al aan: “Ik kan niet geloven dat ik een burn-out heb. Ik heb wel alle symptomen: niets interesseert me nog, ik ben altijd moet en futloos, ik kijk er tegenop om gaan te werken en ook buiten het werk mijd ik alle activiteiten. Nochtans is mijn job niet echt zo uitdagend. Ik heb eerder het gevoel dat ik me zit te vervelen op het werk, dat ik raar genoeg mijn energie er niet in kwijt kan.”
Jelle had nog niet gehoord van een bore-out.
Ken jij het verschil tussen een burn-out en een bore-out?
Een burn-out ontstaat doordat je te lang in je effortzone hebt gezeten. Je bent chronisch over je grenzen gegaan waardoor je uiteindelijk overprikkelt raakt en opbrandt. Op dat moment zal je lijf letterlijk te kennen geven dat het teveel is geweest. Uit onderzoek blijkt dat perfectionisme aanleiding kan geven tot burn-out, maar uiteindelijk is iedereen er vatbaar voor. Een laag zelfbeeld, niet nee kunnen zeggen, voor jezelf de lat hoog leggen en dit binnen stresserende omstandigheden op het werk al dan niet gecombineerd met de druk die je thuis ervaart, kunnen een sterke combinatie zijn voor het ontwikkelen van een burn-out.
Een bore-out ontstaat doordat je te lang in je comfortzone blijft zitten. Je hebt te weinig uitdaging, kan niet verder evolueren, hebt misschien ook geen vooruitzichten op het werk waardoor je ook voor jezelf niet de uitdaging hebt om je grenzen te verleggen. Je haalt bijgevolg geen voldoening uit het werk en de verveling slaat toe. Chronische verveling vraagt ook veel energie en kan aanleiding geven tot een bore-out. Het is namelijk niet makkelijk om dit aan te kaarten bij je baas of je collega’s. Hoe leg je uit dat je je verveelt? Bovendien zien we hier ook een maatschappelijk fenomeen. Het is nog altijd meer aanvaart dan te hard te werken (burn-out) dan te weinig (bore-out). Het verbergen van de verveling, de schaamte en het schuldgevoel vraagt veel energie en geeft uiteindelijk dezelfde symptomen dan burn-out. Het vormt een aanslag op je mentale en fysieke gezondheid gezondheid en je werkplezier. De verveling werkt uiteindelijk demotiverend, vermindert je daadkracht, je zelf vertrouwen en uiteindelijk ook je zelfrespect.
Wat zijn de symptomen?
- Irritatie: je kan weinig verdragen.
- Je slaapt slecht en bent oververmoeid.
- Je voelt je lusteloos en hebt nergens zin in.
- Je hebt stemmingswisselingen
- Je kampt met focus-en concentratieproblemen
- Je wordt introvert en vermijdt sociaal contact.
- Je bent wanhopig op zoek naar een uitdaging.
Wat kan je eraan doen?
-
Spreek erover.
Je kan het bespreken met je partner, met je arts maar bekijk ook of je een gesprek kan aangaan met je werkgever. Door het gesprek aan te gaan komen er misschien toch extra mogelijkheden op je pad en kan je werkgever ook mee nadenken over de volgende stappen.
-
Doe wat je graag doet en wat je bijgevolg energie geeft
Loopbaanbegeleiding kan je helpen om je eigen job en je competenties in kaart te brengen. Zo kan je nagaan of er misschien extra taken of uitdagingen zijn die je naar je toe kan trekken. Deze jobcrafting kan uiteindelijk zowel voor jou als voor je werkgever een win-win zijn. Toch kunnen de inzichten van loopbaanbegeleiding je ook stimuleren om toch van job te veranderen. Hoe dan ook: kies voor een jobinhoud die je stimuleert, die je prikkelt, waar je enthousiast over kan zijn en die je bijgevolg energie geeft.
-
Vergroot je veerkracht door een positieve mindset.
Een positieve mindset vergroot je veerkracht en versterkt je visie op het leven. “Als je de manier waarop je naar dingen kijkt verandert, veranderen de dingen waar je naar kijkt.” (Wayne Dyer)
Ben je uitgekeken op je job? Verveel je je? En wil je meer energie in je werk?
In de loopbaancoaching werken we met de E=mc² formule om weer energie te krijgen van je werk. Met deze methode kunnen wij je helpen om een burn-out of bore-out te voorkomen.