Doe nu de vakantiescan als je werk je energie kost…

Sleur jij je, zoals elk jaar, naar je volgende vakantie toe? En merk je dat je jouw laag energiepeil met moeite weer omhoog krijgt? Hèt moment om je eens af te vragen waar jouw energie wegvloeit! Doe onderstaande scan, en neem actie: wat kan je er zèlf aan doen?
Regelmatig krijg ik bij een intakegesprek te horen dat mijn klant een energiepeil van 3/10 of lager heeft. Herkenbaar? Mogelijk ben je compleet opgebrand, maar misschien is die vlam van het eerste werkplezier geleidelijk aan helemaal uitgedoofd.

Hoe krijg je dat licht smeulend vuurtje nu weer levendig? Inderdaad, door het zuurstof te geven. Nieuw leven inblazen – inspirare – inspireren… Met vakantie? Ik nodig je uit om even de tijd te nemen en vanuit stilte en rust te komen tot inzichten in mogelijke oorzaken van jouw zuurstoftekort. Waar ben je de verbinding kwijtgeraakt, mogelijk op 1 van deze niveaus:

1. De verbinding met jezelf

► Geen stress maar stretch!

Waar zit jij het grootste deel van jouw werkdag? Diep genesteld in de comfortzone, zonder prikkels en uitdagingen, met het risico op een bore-out? Of kreun je onder zoveel efforts en spanningen dat jouw lichaam en geest zich dagelijks in de stresszone bevinden, richting burn-out? Vermijd beide zones, streef naar de stretchzone, diè plek waar je aan zelfontplooiing en persoonlijke ontwikkeling doet.
Een job voelt dan niet meer aan als werken, this is where magic happens!

► Neem zelf de rol van ‘grensbewaker’ op

Veel mensen durven niet assertief genoeg zijn, of zeggen liever niet ‘neen’. In de eerste plaats een kwestie van zelf jouw grenzen te bepalen, daar consequent in te zijn en het vooral duidelijk te vertellen aan anderen. Ga er niet van uit dat de andere dit automatisch weet, conflicten vermijd je door je verbindende communicatie eigen te maken.

► Jobcraften is een werkwoord: Creëer de beste versie van jezelf

Hoe authentiek durf je te zijn op je werk? Door niet helemaal jezelf te (mogen-durven) zijn, verlies je energie. Massa’s, elke dag. Wil je dit veranderen? Open dan je hart, en ga op zoek naar jouw unieke identiteit. Niet die van jouw paspoort, maar maak jouw carrièrepaspoort.
Giet jouw specifieke mix van talenten en waarden in die droomjob die jou elke dag oplaadt en gelukkig maakt. Een persoonlijke afstemming met je teamleider of N+1, daar kan je dan niet omheen. Bereid je op dit gesprek goed voor, maak vooral het ‘waarom’ van je gewenste aanpassingen van je jobinhoud duidelijk. Ken vooral jouw sterke punten door en door, het zijn pure energiebronnen!

► Be-leef jouw leven

Ken je jouw persoonlijke missie? Die maakt het eenvoudiger om keuzes te maken, dichterbij jezelf te blijven en meer zingeving in je job te steken. Jouw talenten vind je duidelijk terug in je professionele activiteiten, dat maakt een mens gelukkig. Eén van de belangrijkste oorzaken van burn- en bore-out is het leven leiden dat niet van jou is, ook op werkvlak.

► Breng je levenswiel in beweging

Is je leven in balans? Hoe tevreden ben jij naast je werk, met je financiën, je relatie/gezin, je persoonlijke ontwikkeling, je sociale contacten, je bijdrage aan de samenleving, je gezondheid? Ervaar je flow in alles wat je doet? Licht en energiek: laat je levenswiel maar rollen!

2. De verbinding met je team

► Je hebt een duidelijke rol

‘Rol’ ipv ‘functie’, een begrip waar we nog even aan wennen. Binnen een team kiest elk die activiteiten die het dichtst aansluiten bij zijn of haar kernkwaliteiten. Een win-win die zorgt voor een aantrekkelijke teamdynamiek. Welke rol speel jij? Maak je duidelijk waar jij verantwoordelijk wil voor zijn, en er bovendien nog plezier aan hebben?

► Verbinden is het sleutelwoord

Weet je wat jullie aan elkaar hebben? Werken jullie als team samen, met een gemeenschappelijk doel? Van solo naar samen…

► ‘Een dag zonder lach is een verloren dag’ – Charlie Chaplin

Humor brengt mensen dichter bij elkaar en leert hen te relativeren. Collega’s die samen lachen, hebben samen veel werk-plezier. Hoe hoog is het humor gehalte in jouw team?

► Een zelfsturend team vaart zijn eigen koers

Medewerkers met een hoog persoonlijk leiderschap vinden zelf de weg, er zijn geen trekkers meer nodig. ‘Leiding geven’ wordt ‘leider zijn’. ‘Controle’ wordt ‘vertrouwen’.

3. De verbinding met je onderneming

 ► Er zijn medewerkers en er zijn mensen

Hopelijk tellen die in jouw onderneming als één. Het ‘menselijke’ ondernemen stimuleert zelfmotivatie, ook bij jou?

► De frequentie van de waarden

Een radio die niet goed afgestemd is op de juiste frequentie zorgt voor ‘ruis’. Een bedrijf waar de waarden niet overeenkomen met de waarden van zijn medewerkers creëert een vergelijkbare ruis. Hoe zuiver is de muziek in jouw bedrijf?

► Actieve of passieve cultuur?

Krijg je als medewerker groeikansen of zit je gevangen in een glazen kubus? Ook dit bepaalt jouw energiepeil.

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.[tm_button btn_design_style=”btn-theme-colored2″ button_size=”” button_alignment=”text-center” btn_round=”true” button_text=”Vraag nu je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan” link_url=”url:https%3A%2F%2Fwww.travvant.be%2Fcontact%2F|title:Contact||”]

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: