Heb jij al een reflectie gemaakt op het afgelopen jaar? Waarom is hierbij stilstaan belangrijk?

Het einde van het jaar nadert. Nog heel even en het is Kerstmis. Voor we het goed en wel beseffen duikelen we een nieuw jaar in. Een krakend vers, sprankelend nieuw jaar vol nieuwe mogelijkheden, vol kleine en grote geluksmomenten!

Zonder dat ik het echt doorhad is er alweer een jaar voorbij gevlogen. Elk jaar opnieuw overvalt me dit een beetje. De ene Kerstmis volgt de andere steeds sneller op.

Feit is dat de tijd vliegt, of je je nu amuseert of niet.

En dat maakt me soms wat angstig, want ik heb al meer ‘leef’tijd achter de rug dan ik er waarschijnlijk nog in het verschiet heb.

Wat doe ik met die tijd? De dagen komen en gaan, maar haal ik er voldoende uit? Leef ik mijn leven ten volle? Besteed ik mijn ‘leef’tijd nuttig? Doe ik zinvolle, waardevolle dingen? Beteken ik iets in het leven van de mensen rondom mij? Heb ik voldoende fun en plezier? Geniet ik van elk moment?

Reflecteren: hoe sta jij stil bij wat je hebt gedaan afgelopen jaar?

Dus elk jaar sta ik even stil in december en blik ik achterom naar het voorbije jaar.

 • Wat heeft het jaar me gebracht?
 • Wat ging er goed? Wat ging er minder goed?
 • Maakte ik de juiste keuzes?
 • Heb ik kunnen doen wat ik wou doen?
 • Wat is er in huis gekomen van al mijn goede voornemens?
 • Is het afgelopen jaar geworden wat ik gehoopt en verwacht had?
 • Heb ik mijn dromen kunnen waarmaken?
 • Welke doelen heb ik niet bereikt en welke factoren hebben de realisatie van deze doelen in de weg gestaan?
 • Waar ben ik trots op?
 • Heb ik nieuwe dingen geleerd? Nieuwe dingen kunnen doen?
 • Ben ik gegroeid en ben ik een betere versie van mezelf dan een jaar geleden?

Als ik terugblik op afgelopen jaar …

dan ben ik zowel van woonplaats als van job veranderd. Voor beide veranderingen heb ik zelf gekozen en ik heb ze ook zeer bewust gepland en voorbereid. Het waren dus niet enkel dromen maar ook twee zeer concrete doelstellingen voor het afgelopen jaar.

Ik ben blij dat ik beide doelstellingen bereikt heb.

Niet dat dit allemaal zo makkelijk verlopen is. Ik ben de nodige vreselijke beren op mijn pad tegengekomen, die probeerden me te dwarsbomen en ik heb serieus moeilijke momenten gekend, momenten dat ik dacht dat het allemaal niet ging lukken.

Ik heb ellenlange gesprekken gevoerd met mijn innerlijke criticus die me wou overtuigen om te gaan voor meer veilige, makkelijkere opties.

Maar ik heb keuzes gemaakt en ik ben ervoor gegaan. Kiezen voor nieuwe horizonten opzoeken is ook afscheid nemen en rouwen over wat niet meer is.

Ik ben blij dat ik me heb laten begeleiden bij mijn keuzes.

Keuzes maken is moeilijk. Ik worstelde ermee en bleef maar met tollende gedachten in mijn hoofd zitten. Ik kwam niet in beweging. Ik zag het pad niet dat me kon leiden.

Dus contacteerde ik eind vorig jaar een coach, om me te helpen bij mijn jaarlijkse reflectie. Samen met een coach sparren heeft me gebracht waar ik nu ben. De sessies gaven me inzicht, rust en vooral zin in een boeiend nieuw pad.

Ik heb dat mooie pad bewandeld de afgelopen maanden en ik voel me ontzettend dankbaar naar alle mensen toe die me geholpen hebben bij wandelen. Dankbaar omdat ze in mij geloofden, waardoor ikzelf groeide in zelfvertrouwen, kracht en energie.

Wat als jij jezelf de vraag stelt: “Wat heeft het laatste jaar mij gebracht?

Wat ging er goed en waar kan ik groeien? Denk hier echt even over na. Reflecteer.

Wil jij terugblikken op het jaar en leren over jezelf, om daardoor nog gelukkiger en succesvoller in je job (en leven) te zijn in het nieuwe jaar?

Wil jij je eindejaar-feedbackmoment met je leidinggevende goed voorbereiden door te kijken welke doelen je gerealiseerd hebt en op welke prestaties je ontzettend trots bent?

Wil jij ook die stroom van worstelende gedachten en gepieker stoppen en in beweging geraken in het nieuwe jaar?

Het Travvant team wenst jou alvast een heerlijke kerst met vooral veel gezelligheid, rust, tijd om genieten en niet te veel rennen, vliegen en drukte. En vergeet niet terug te blikken op om zo van het nieuwe jaar een spetterend succes te maken!

En weet dat wat er ook op je pad komt het komende jaar,  je zal ervan groeien en leren!

Ik kijk er naar uit, om samen met mijn Travvant collega’s, jou te blijven inspireren naar meer energie en geluk in jouw loopbaan.

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.[tm_button btn_design_style=”btn-theme-colored2″ button_size=”” button_alignment=”text-center” btn_round=”true” button_text=”Vraag nu je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan” link_url=”url:https%3A%2F%2Fwww.travvant.be%2Fcontact%2F|||”]

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: