Ken jij de 4 voordelen van levenslang leren?

Ken jij de 4 voordelen van levenslang leren?

Leren en studeren is niet alleen een deel van je schoolcarrière. Het stopt niet nadat je de schooldeuren achter je sluit. Integendeel, levenslang leren en ontwikkelen is een noodzaak om jouw professioneel en persoonlijk leven te verrijken. We leven nu eenmaal in een snel veranderende wereld en maatschappij. Het is een feit dat je best op de hoogte bent en blijft van technologie, arbeidsmarkt, en zo veel andere aspecten. Het is nooit te laat om hier mee aan de slag te gaan. Maak het een deel van jouw leven.

Waarom is levenslang leren en ontwikkelen belangrijk?

Vroeger geloofde men dat de menselijke ontwikkeling piekte tussen 20 à 25 jaar. Door nader onderzoek is gebleken dat er op leren en ontwikkelen geen leeftijd staat. Je blijven voeden met kennis en inzichten geeft het menselijk ras de mogelijkheid om te blijven evolueren.

Deze evolutie is een persoonlijke keuze. Je hebt de vrijheid om vitaler in het leven te staan, wat je achtergrond ook is. Een universitair studie is echt geen vereiste, motivatie is dat daarentegen wel.

Iedereen kan op eender welk moment beslissen om bij te leren of om te scholen.

4 grote voordelen van je blijven ontwikkelen

  1. Uit eerder vermeld onderzoek blijkt dat je lichaam en geest beter in vorm zijn wanneer je kiest om een opleiding of cursus aan te vatten. Er is een duidelijk positief effect op de hersencellen en verscherpt je mentale alertheid. Het houdt je hersenen jong.
  2. Op professioneel vlak creëer je mogelijkheden die je onmogelijk achtte of waar je zelf misschien nooit achter zou zijn gekomen. Dit geeft jou een toekomst met perspectief.
  3. Vanuit fysiek standpunt ben je actief bezig, je maakt hormonen aan (serotonine = gelukshormoon), wat je algemeen welzijn en gezondheid ten goede komt. Doordat je perspectief krijgt op de toekomst, kan je ook moeilijkere situaties beter aan, waardoor je minder snel ziek wordt.
  4. Op sociaal vlak ga je er ook op vooruit omdat je nieuwe mensen ontmoet, vrienden maakt, gelijkgestemden tegenkomt, eenzaamheid tegengaat, toekomst en perspectief krijgt.

Kortom al deze factoren samen dragen bij tot je persoonlijke ontwikkeling, werken verrijkend, voeden nieuwsgierigheid, geven een energie boost die jou op alle gebied doet groeien als mens én als werknemer of zelfstandige.

Leren kan je thuis, uit boeken, online of uiteraard in vele instituten en vzw’s. Er zijn ook scholen die gespecialiseerd zijn in volwassenonderwijs. Mogelijkheden genoeg dus.

Levenslang leren en ontwikkelen is een krachtige manier om aan kritische zelfreflectie te doen en betere versie van jezelf te worden en te blijven.

Geschreven door Sofie Vanham – Herwerkt door Carla Joos 

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: