Professioneel genetisch voorgeprogrammeerd? Of toch niet? Travvant-coach Ingeborg Leën kijkt verder dan het onderwijs …

Ken je dat, van die families waar bijna iedereen hetzelfde beroep uitoefent? Ondernemingen die van vaders op zonen en van moeders op dochters overgaan? Ziekenhuizen waar de helft van het verplegend personeel een bloedband heeft? Bakkers die al generaties lang volgens het geheime familierecept hun taarten bakken? Wel, ik kom ook uit zo een nest. Een onderwijsnest.

Korte samenvatting van mijn stamboom:

Ik: leraar. Moeder: onderwijzeres. Vader: leraar/schooldirecteur. Grootmoeder: onderwijzeres. Grootvader: onderwijzer/schooldirecteur. Overgrootvader: schooldirecteur.

Ik ben getrouwd met … een leraar. Schoonmoeder: kleuterjuf. Schoonvader: leraar.  Schoongrootvader: schooldirecteur.

Mijn oudste zoon van 18 maakt nu zijn studiekeuze: lerarenopleiding. Mijn jongste zoon van 12 heeft onlangs zijn carrièreplan geswitched van profvoetballer bij FC Barcelona naar leraar met als hobby jeugdtrainer bij het plaatselijke voetbalteam. Strak plan.

Dat is mijn nest. Veilig en stabiel, zeker vanaf het moment  dat je in een school genesteld raakt. En dat ging in mijn geval bijzonder vlot. Voor ik het wist was ik vastbenoemd. Uit het nest had ik meegekregen:  ga op je twee blote knieën zitten van dankbaarheid voor de luxe, de tijd, de (zogezegde) balans gezin/privé! En ook: proficiat, je hebt het behaald, veiligheid en stabiliteit zijn nog een generatie langer verzekerd.

Met die drive heb ik jarenlang gelukkig en zinvol in onderwijs gewerkt. Allerlei kansen gekregen en aangenomen. Veel ervaringen opgedaan.

En toen begon de onrust, het gepieker, het slechte humeur, het niet goed in mijn vel voelen. In mijn hoofd kwamen allerlei verklaringen over “wat is dit” aan bod, liefst mooi gelabeld: burn-out, bore-out , hooggevoelig, midlifecrisis …  Een geweldige loopbaancoach vermeldde tijdens het intakegesprek  de term “gouden kooi” en die kwam volop binnen: ik was de vogel die niet meer fluitend naar het werk ging. Samen zijn we gaan zoeken naar mijn E=mc2. Ik vond mijn missie: volwassenen in hun kracht zetten en (terug) in beweging brengen. Ik maakte dit via Personal Branding zichtbaar en kreeg zowel op school als daarbuiten nieuwe kansen om mijn missie in de wereld te zetten. Voor mij ging de deur van de gouden kooi open, binnen fluit ik een nieuwe melodie en buiten vlieg ik vrij. Geen idee waar de vlucht mij overal naartoe brengt. Het  nest kijkt intussen een beetje argwanend en gespannen toe.

Als loopbaancoach krijg ik regelmatig coachees uit onderwijs over de vloer. Velen met de nodige schroom (want ja, ik voel me gekooid maar het is wel goud hé). Velen met angst wat er uit de loopbaancoaching gaat komen (want ja, ik kan niks anders en er is ook niks anders). We gaan samen het proces aan en de uitkomst is voor iedereen anders. Wat me opvalt is dat er tijdens de coaching  zich vaak “toevallig” kansen aandienen. Vanuit de filosofie van Personal Branding vertalen we dat toeval als: wat je (on)bewust de wereld instuurt, komt  naar je toe.

Welke uitkomsten zie ik allemaal bij mijn onderwijscoachees? Om nog even in de metafoor van de gouden kooi te blijven: sommigen verlaten de kooi en maken een volledige carrièreswitch. Sommigen openen de deur en doen er al dan niet in bijberoep iets anders bij. Sommigen blijven er helemaal in maar kunnen een ander lied fluiten. En sommigen kijken anders en ervaren de kooi  nu als een volière met ruimte voor hun eigen missie.

En jij? Hoe zit het bij jou?

Vrolijk vliegend? Super, zing je lied!

Wachtend op het stokje tot je plots neervalt? Ik hoop dat ik je kan inspireren om niet te lang te wachten. Noch jij en je dierbaren, noch leerlingen, ouders, collega’s, noch het hele onderwijs is gebaat bij vogels die niet meer fluiten.

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: