Bij klanten wordt steeds vaker een verlangen opgemerkt: ze streven ernaar een maatschappelijke bijdrage te leveren en te werken aan taken die voor hen een diepere betekenis hebben.
Waarom is dit zo belangrijk?
Als je een werk kan doen waarbij je jouw talenten kan inzetten, ben je gewoonweg een gelukkiger mens. Wanneer we daarentegen onze talenten verspillen, lijden we daaronder. Het gaat ten koste van ons emotioneel en lichamelijk welzijn. We voelen ons overbodig en slepen ons naar het werk. Daardoor raken we uitgeput, gefrustreerd en zijn we teleurgesteld in onszelf of het werk wat we doen. We voelen een leegte die we soms niet kunnen benoemen.
Wat is zinvol werk?
Niemand anders kan voor jou bepalen wat zinvol werk is: niet onze cultuur, je ouders, vrienden of je partner. Jouw talenten zijn uniek en dus ook wat jouw leven zin geeft. Het kost soms tijd om duidelijkheid te krijgen over wat zinvol werk voor jou inhoudt en toch ga je er best actief mee aan de slag. Als je een job uitoefent die overeenkomt met wat voor jou belangrijk is en als je dagelijks kan doen wat je goed kan én graag doet, dan levert dit je veel meer energie op. Als je daarenboven in je job kan ontwikkelen wat je wil ontwikkelen, ben je met meer enthousiasme en passie aan het werk.
Iedereen heeft talenten
We hebben allemaal unieke talenten. Door die in te zetten en verder te ontwikkelen, geven we ons leven richting en zin. Mensen zien doorgaans makkelijk de talenten van anderen. Wat bijzonder is, is dat ze minder stilstaan bij de ontdekking van hun eigen talenten of hun talenten gewoonweg niet zien omdat ze die niet belangrijk of groot genoeg vinden.
Twijfels over onze eigen talenten ondermijnen logischerwijze onze pogingen om onze talenten te ontdekken. Noem ze gerust innerlijke kwelduivels die zinvol werk in de weg staan. Door te twijfelen aan onze talenten worden we onzeker. Voeg daar nog aan toe dat onze omgeving soms graag hamert op wat we ‘zouden moeten’ of ‘horen te doen’ en we onszelf dus gaan aanpassen aan de verwachtingen van anderen.
Een belangrijke stap om je onzekerheid en je opvattingen over ‘wat je zou moeten’ te overwinnen, is duidelijkheid krijgen over je eigen twijfels en de verwachtingen van anderen. Waar ben je bang voor? Wat staat er op het lijstje van wat je ‘zou moeten’? Wie zegt dat? En waarom? Schrijf de antwoorden op zodat je zicht krijgt op wat jou tegenhoudt om te streven naar zinvol werk. Dit druist misschien in tegen je intuïtie . Door te luisteren naar je innerlijke kwelduivels en op te schrijven wat ze te zeggen hebben, geef je hun niet meer macht, maar geef je jezelf meer macht. Je creëert de gelegenheid om tegen jezelf te zeggen: “Ik begrijp het, ik zie dat ik hier bang voor ben maar ik ga het toch doen”. En zo kom je opnieuw aan het roer van je eigen loopbaan te staan!
Waarom geen ‘SLASHCARRIERE’?
Misschien kan jij jouw talenten en interesses niet kwijt in 1 job? Dan is een ‘slashcarrière’ eventueel hetgeen je nodig hebt om je volle potentieel te benutten. Marci Alboher (auteur van het boek “One person/ Multiple Careers: A new model for work/life success”) intervieuwde honderden mensen die verschillende carrières naast mekaar hadden waardoor ze hun verschillende talenten en interesses konden ontplooien en met elkaar combineren, wat niet altijd mogelijk is als je slechts 1 carrière hebt. Het boek staat vol met verhalen over mensen die zinvol werk hebben gecreëerd door zich niet te beperken tot 1 carrière. Zo kan je het verhaal lezen van een advocaat/kok, een chirurg/toneelschrijver, een dokwerker/documentairemaker… Met een slashjob kun je al je droomfuncties combineren. Het resultaat? Heel veel voldoening van wat je doet en tonnen energie!
Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van wat voor jou zinvol werk is? Als loopbaancoach bekijken we tijdens de sessies wat voor jou belangrijk is in je werk, wat je goed kan én graag doet, wat je graag wil ontwikkelen, welke beroepen bij jouw persoonlijkheid passen enz.
Vraag snel jouw gratis kennismakingsgesprek aan om te bekijken hoe we samen aan de slag kunnen.
Geschreven door Sofie Vanham – Herwerkt door Sabine Havelaerts