6 tips om je job boeiend te houden

Door de zoektocht naar energie krijgen van werk ontwikkelden we een beproefde methode, die intussen bij duizenden mensen tot succes leidde. De E=mc² formule om weer energie te krijgen van je werk, is het resultaat. Met volgende stappen en tips kan je zelf al aan de slag.

 1. Hoeveel energie krijg je van je werk?

  Stel jezelf de vraag hoeveel energie je krijgt van je werk en geef het een cijfer van 0 tot 10. Vraag jezelf af wat je nodig hebt om dit cijfer te verhogen. Kijk even terug naar de afgelopen maanden; is dit cijfer aan het zakken of stijgen?

 2. Bekijk of je iets kan verbeteren aan je omgevingsfactoren, je waarden

  Schrijf op wat voor jou belangrijk is in je werk, bijvoorbeeld waardering krijgen, afstand woon-werk, je loon, samenwerken… en schrijf op wat er kan verbeteren en hoe.

 3. Bekijk of je iets kan verbeteren aan je functie

  Wat kan jij goed én doe jij graag? Dit zijn zaken die je energie geven. Schrijf dit op en kijk of dit vandaag de dag aan bod komt in je functie. Wat kost je vandaag de dag energie in je functie? Kan je dit afbouwen en iets wat je graag doet in de plaats vragen?

 4. Bekijk wat jij graag zou willen leren

  Is er iemand intern die je dit kan leren, is er nog niet gebruikt opleidingsbudget?

 5. Plan een gesprek in met je manager

  Vertel hem wat je hierboven hebt opgeschreven. Benoem vooral wat je wel wilt, niet wat je niet wilt. Doe een voorstel om jouw functie zo boeiend mogelijk te maken en spreek een datum af wanneer je hierop terugkomt.

 6. Ga intern netwerken

  Kijk verder dan je eigen afdeling, ga in gesprek met mensen intern die werk doen wat je interesseert. Vertel hen wat jij graag zou willen doen. Als er intern mogelijkheden zijn, zullen ze je dit laten weten. Voeg deze mensen toen aan je LinkedIn-profiel.

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt! Het is een kwestie van dit kenbaar te maken aan je leidinggevende, aan HR… Ik las ooit het citaat van Els De Meester in het boek ‘Stilte, ik spreek’ van Sylvie Verleye: “Toen ik terug kwam na mijn bevalling was er een benoeming waar ik niets van wist. Ze gingen ervan uit dat ik de ambitie niet had om de functie in te vullen. Om eerlijk te zijn, ik had die ambitie niet kenbaar gemaakt”.

Wij adviseren onze klanten om eerst te kijken of je de huidige functie kan verbeteren en dit enkele maanden tijd te geven, nadat je gesprek gehad hebt met de leidinggevende. Spreek met jezelf af hoeveel tijd je dit wil geven en zet het in je agenda. Als er na deze datum niets veranderd is in je energieniveau (cijfer van 0 tot 10, zie stap 1), ga dan kijken of er intern andere mogelijkheden zijn die beantwoorden aan de zaken die je bij stap 2, 3 en 4 hebt opgeschreven. Ga in gesprek met mensen van HR en spreek met jezelf een termijn af. Als er na deze termijn niets veranderd is in je energieniveau, ga dan op zoek naar mogelijkheden extern.

Hoe concreter je weet wat je wil, des te groter de kans dat je dit ook daadwerkelijk bereikt. Dagelijks zien we bij klanten dat, zodra ze stappen zetten om meer tevreden te zijn in hun werk, dat het ook een positief effect heeft op andere terreinen van hun leven; hun gezondheid, hun relatie, hun sociale contacten… Ze worden blijere mensen!

We werken ook vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt als je je naam en mailadres hieronder invult.

En jij? Is er tijd voor actie?

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: