Het belang van zinvol werk, door Travvant-coach Linda Kleingeld

Een ‘droombaan’ hebben en niet gelukkig zijn? Schandalig! In dit artikel vertelt Travvant-coach Linda Kleingeld wat het belang is van zinvol werk.

Marc, 31 jaar, alle (groei)kansen gekregen en gegrepen, snel doorgegroeid naar een gewaardeerde leidinggevende, expat-functie. Het is alles wat hij wilde, en toch…

Laura, 48 jaar, gewaardeerde HR development manager, mooi loon, veel vrijheid, werkzekerheid… Het is een droombaan, en toch…

Beiden klopten aan bij Travvant voor loopbaanbegeleiding.

Het gemis van zingeving in je werk

Probleemgevallen? Nee hoor! Dit zijn mensen met veel potentieel én een sterke intuïtie waardoor ze actie ondernemen en met een coach onder de loep nemen wat er scheelt en welke actie nodig is. Het treft ook lang niet alleen de millennials (mensen na 1980 geboren die vanaf de jaren ’00 op de arbeidsmarkt zijn gekomen). Als coach heb ik hier veel ervaring mee en zie ik patronen terugkomen. Na een paar sessies zitten ze weer op het juiste spoor en weten ze wat ze zoeken én waar ze het kunnen vinden – niet dat die zoektocht altijd even gemakkelijk verloopt.

Wat als je hetzelfde knagende gevoel hebt en hiermee blijft zitten of erger nog, het gevoel ontkent? Het leidt tot onverschilligheid en verzuring en in veel gevallen helaas tot burn-out of bore-out.  Mensen kwijnen weg, tellen de jaren af tot het einde van hun loopbaan en ontkennen daarmee een essentiële menselijke behoefte of vallen ziek en zijn zo nóg verder van huis… De spreekwoordelijke gouden kooi

Een belangrijke reden om onvoldaan niet-zingevend werk te blijven doen is uiteraard het feit dat er brood op de plank moet komen.

Echt problematisch wordt het als er niet voldoende energie overblijft om in de vrije tijd die zingeving op te zoeken. Een andere oorzaak is de beperkende overtuiging “ik heb alles al dus wat kan er dan nog beter?” De angst om de comfortzone te verlaten is vaak groot…

Of schuldgevoel… want er zijn toch mensen die het veel slechter hebben?

Een vaak gehoord argument van onze klanten als ik vraag hoe het komt dat ze al jaren met dit gevoel rondlopen voordat ze uit-ein-de-lijk dan toch loopbaancoaching nemen, is dat ze er zich schuldig over voelen. Ze vergelijken zich vaak met mensen uit andere lagen van de bevolking: “Ik heb het recht niet om ontevreden te zijn terwijl er zoveel mensen in armoede of moeilijke leefomstandigheden alleen maar kunnen dromen van wat ik heb. Het is ook vaak met de paplepel meegegeven door hun ouders die op hun beurt zijn opgevoed door een generatie die de tweede wereldoorlog en barre leefomstandigheden heeft meegemaakt: “Wees blij dat je werk hebt en klaag niet”. En in vergelijking met mensen uit hun eigen omgeving (die misschien wel hun plek hebben gevonden) schamen ze zich erover: ze hebben een droombaan of droomleven op papier en tóch zijn ze niet gelukkig…

Luxeprobleem? Niets is minder waar!

Wat ze voelen is een essentiële menselijke behoefte. Als je deze te lang negeert, kan je daar ziek van worden!

Menselijke behoeften in 5 niveaus volgens Maslov

In de jaren 40 van de vorige eeuw werden de universele menselijke behoeften in kaart gebracht door Maslov. Hij verdeelde ze in vijf niveaus en stelde dat je pas een volgende behoefte ervaart als aan de voorgaande voldaan is.

passion for Work - Piramide van Maslov

Piramide van Maslov uitgelegd

  1. Als je honger hebt en er geen eten is, voel je je slecht.
  2. Als je buik vol is maar je hebt geen veilige plek, voel je je slecht.
  3. Als je met je volle buik thuis zit maar je hebt in je leven niemand om mee te praten of iets te delen, voel je je slecht.
  4. Als je met je volle buik thuis met vrienden of familie zit maar niets te vertellen hebt waardoor je ook echt gezien of gehoord wordt, voel je je slecht.
  5. Als je genoeg eten hebt, en een thuis, vrienden, werk, een goed loon maar geen zingeving ervaart, voel je je slecht! EN DAT IS NORMAAL.

Een dakloze ervaart voldoening bij het vinden van onderdak. Als je huis is afgebrand of je hebt een relatiebreuk te verwerken, heb je even andere prioriteiten dan zingeving in het werk zoeken en ben je blij dat je steun van je collega’s krijgt.

Ben je in alle 5 behoeftes van de piramide van voorzien?

Maar als je in de vier eerste behoefteniveaus rijkelijk voorzien bent en je voelt de vijfde behoefte (niet iedereen ervaart dit even sterk maar veel hoger opgeleide mensen bereiken dit punt vroeg of laat wel, zeker als ze hoogsensitief zijn, dan kan je maar beter actie ondernemen want vroeg of laat gaat het je parten spelen als je er niets mee doet. En krijgt het een negatief effect op je gezondheid, je relatie enz…

Schuldgevoel of schaamte is hier echt niet op z’n plaats.

Wat kan je dan doen om wél zingeving te vinden?

Er hoeven niet altijd drastische dingen te veranderen zoals ontslag geven. Wat helpt is je bestemming, je roeping of je passie te vinden en je ziel te voeden…

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: