Kristine getuigt: “8 maanden geleden gaf ik mijn ontslag, ik ben nu klaar voor een nieuw begin…”

Vandaag was mijn laatste dag op kantoor nadat ik acht maanden geleden mijn ontslag indiende.
Gisteren organiseerden de collega’s en afscheidsdrink, waren er cadeautjes, en iedereen wenste mij geluk. Vandaag trakteerden ze mij nog op een heerlijke lunch in één van de beste restaurants van Leuven. Bedankwoordjes langs alle kanten voor mijn bijdrage aan het bedrijf… Wauw! Ik zou nog gaan twijfelen of het wel de juiste beslissing was om te vertrekken.

Nee, toch niet hoor… Na twee burn-outs in zes jaar is deze job wel genoeg geweest. Het was duidelijk dat het voor mij zo niet verder kon, dat deze job alle energie uit me zoog. Ongeveer in diezelfde periode werd ik met mijn mijn job in een ander team ondergebracht waar er meer ondersteuning was, zodat het even leek alsof het probleem zichzelf oploste. Niet dus.

Acht maanden geleden had ik een tweede burn-out, nog erger dan de eerste.
Ik staarde maar naar mijn computerscherm zonder dat de cijfers nog iets betekenden. Het leek alsof mijn brein tot gehakt was verwerkt. Zelfs mijn muis verzetten was er te veel aan. Toen besloot ik om mijn ontslag in te dienen. Na al die jaren, en ondanks het programma met het carrière paspoort, wist ik nog steeds niet wat ik wilde. Het was wel klaar en duidelijk wat ik niet wilde: Deze job, deze taken, deze excel sheets… Ik vond dat ik de laatste 3 jaar niets nieuws meer had bijgeleerd, dat er geen enkele uitdaging meer was.

Tegelijkertijd vond ik het idee om ontslag te nemen zeer intimiderend. Ik heb toen mijn toolkit nog eens bekeken, en dat was het laatste dat ik nodig had om mij over de streep te trekken. Ik heb alles uitgelegd aan mijn baas en ervoor gezorgd dat hij er geen speld tussen kon krijgen. Ik wilde geen tegenvoorstel, geen on-the-job counseling, geen begeleiding, niets. Ik wilde weg en liefst zo snel mogelijk. Ik wilde mijn baas niet in de steek laten en heb toen voorgesteld om in dienst te blijven tot er iemand anders was aangeworven. In die periode ben ik het rustiger aan gaan doen, geen overuren meer, niet meer achter targets aan hollen, regelmatig een dag vrij nemen enzovoort.

De zoektocht was weer begonnen: wat wil ik dan wel? Ik vond dat een moeilijke en zeer existentiële vraag. Ik wilde geen keuze maken en geen deuren dicht doen. Het moest wel binnen Finance zijn, maar dat is nog een heel universum. Ik besloot dat ik een jaartje interims en kortlopende projecten wilde doen. Mijn to do uitvoeren; experimenteren, proeven…. Een collega deed een goed woordje voor mij bij een belangrijk kantoor, waar ik direct op gesprek mocht. Daar ontdekte ik dat er binnen Finance een hele markt is waar je als freelancer kan werken, zowel voor interim opdrachten als voor projecten. Het was een eye-opener. Dit was exact wat ik wilde!

In september kreeg ik te horen dat er eindelijk iemand was aangeworven om mijn job van me over te nemen. Ze vroegen me of ik nog twee maanden wilde blijven voor de overdracht. Dat was perfect want zo kon ik mij voorbereiden op mijn nieuw avontuur. Vanaf toen is het snel gegaan! Ik heb al de stappen opgevolgd, de ene na de andere. Eerst maakte ik mijn elevator pitch. Of nee, ik maakte er wel vijf die ik in verschillende contexten uitprobeerde. Dan schreef ik al mijn twijfels en excuses op en ging ik op zoek naar manieren om ermee om te gaan. Mijn CV, motivatiebrieven en LinkedIn profiel kregen een make over met elementen van het Travvant programma erin verwerkt.  Vooral op LinkedIn ben ik mezelf gaan ‘branden’. Ik heb lang nagedacht over de woorden die ik zou gaan gebruiken, want ze moeten het juiste imago geven maar ook authentiek zijn.

De reacties waren zeer positief en verrassend. Minstens de helft van de berichten die ik uitstuur krijgen een positieve reactie binnen de 48 uur! Ik schrijf en bel voornamelijk naar HR bedrijven die zich specialiseren in Finance. Ik ben verschillende keren op gesprek gegaan en door de technieken van Travvant toe te passen wordt het iedere keer gemakkelijker om uit te drukken wat ik te bieden heb en wat ik voor een mogelijke werkgever kan betekenen. Ik heb geleerd hoe ik de interesse van de tegenpartij kan wekken en ik heb een heel plan klaar om nog meer contacten te leggen en nog meer op gesprek te gaan. Ik heb ook al enkele gesprekken gehad over specifieke opdrachten. Al mijn (nu ex-) collega’s weten wat mijn plannen zijn, en verschillende hebben al aangeboden om opdrachten door te sturen wanneer ze deze tegenkomen.

Ik had nooit gedacht dat netwerken en “Personal Branding” zo effectief en zo leuk zouden zijn! Travvant heeft me geholpen om eindelijk te durven doen wat ik altijd al wilde maar steeds bleef uitstellen, en mij daar ook goed bij te voelen. Nu nog mijn chique bedrijfswagen inleveren en mijn oude Opel naar de carwash brengen en ik ben er helemaal klaar voor!

Kristine Delacourt
Freelance Finance & Tax Specialist
http://be.linkedin.com/in/kristinedelacourt

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: