Leiderschap: Balanceren tussen polariteiten

Sarah, verantwoordelijk voor de planning in een groeiend operationeel bedrijf, veegde haar tranen weg. Ze had maandenlang gevochten om iedereen tevreden te stellen, overuren en weekendavonden opgeofferd om alles in perfecte banen te leiden en nu was ze ‘op’.

Anderhalf jaar geleden stapte ze deze organisatie binnen met de wens om te worden uitgedaagd. Toen haar manager van de planning, eerst tijdelijk en daarna definitief uitviel, groeide Sarah supersnel in deze leidinggevende rol. Teamplayer voor haar collega’s en het team installateurs dat onder haar bevoegdheid valt, in combinatie met een altijd luisterend oor en oplossing voor de last-minute wijzigingen van de klant of de productie, duwden haar in de rol van tot-alles-bereide spilfiguur van de planning. Sarah lost het wel op.

Maar Sarah ervaart dat ze het niet redt en gelukkig adviseerde de bedrijfsleider haar om in een individueel coaching traject te stappen.

Het is niet mijn taak om Sarah de les te spellen, maar het is mijn intentie om haar meer zelfinzicht te laten verwerven in wie ze is, als persoon en als leider, hoe haar persoonlijkheid haar sterkte en haar valkuil is en welke capaciteiten ze nog in zou kunnen inzetten om aan de eisen van deze rol te voldoen.

Leidinggevenden balanceren continue tussen empoweren en sturen, verandering en stabiliteit, focus op taken en relaties. Te veel van het een, zonder het ander, kan negatieve gevolgen hebben en daarom is de juiste mix vinden essentieel.

Om het behapbaar te maken starten we met polariteiten in leiderschap. Deze polariteiten zijn onderling afhankelijk en tegengestelde toestanden die naast elkaar moeten bestaan voor succes: Stabiliteit/Verandering, Sturen/Empoweren, Uitdagen/Ondersteunen. Veel leiders en organisaties benaderen polariteiten met een of/of mentaliteit “Of ik moet dít doen of dàt. Leidinggevenden die een én/én-mentaliteit demonstreren, presteren beter. Zij sturen én geven verantwoordelijkheid, stralen competentie én warmte uit en zorgen voor stabiliteit middenin verandering.

Sarah ontdekt tijdens de coaching hoe ze kan navigeren tussen de zes polariteiten die de basis vormen van haar verantwoordelijkheden. Ze onderzoekt de voordelen en valkuilen en ontdekt dat ook zij ‘een gulden middenweg’ heeft. Als jong leidinggevende formuleert ze het belang van de polariteiten, hoe ze uit de rode zone kan blijven, wat ze daarvoor nodig heeft en wie haar hierbij kan helpen en ondersteunen.

Ik nodig je graag uit om de volgende vragen in overweging te nemen en je zelfinzicht als leider te vergroten.

Actie – Reflectie

Ben jij een leider die gemotiveerd is door “Actie”? Welke dingen krijg jij voor elkaar? Welke vooruitgang boek je? Hoeveel to-do-lijsten krijg je niet af? Hoeveel initiatieven blijven hangen? Hoe ‘druk druk’ heb je het? Ben je misschien op weg naar een Burn-out? Wanneer reflecteer jij strategisch over groei en innovatie, of vermijd te veel analyse en vrees je voor het uitblijven van resultaten?

Stabiliteit – Verandering

Word jij gemotiveerd door de voorspelbaarheid en regelmaat van stabiliteit? Hoe sta je tegenover stagnatie en verveling? Of hou je ontzettend van verandering en stimuleert dat je creativiteit en nieuwe perspectieven. Maar wat met de chaos en inefficiëntie om je heen? Wie wordt daar gelukkig van?

Challenge – Support

Ligt de lat altijd hoog en stimuleer jij je mensen om nog grotere en nog betere dingen te bereiken? Wat is jouw bijdrage aan het hard ‘pushen’ van je mensen? Ben jij de leider die altijd klaar staat met de steun en de geruststelling waar je team om vraagt? Welk effect heeft dat op hen, op jou en je omgeving?

Competent – Warmte

Hoe combineer jij het vermogen, de vaardigheden en de kracht om te leiden waar jullie heen gaan en het vermogen om je team te steunen als persoon tijdens het proces?  Hoeveel vertrouwen heb jij in je expertise en ideeën? Hoe sta je tegenover zelfvertrouwen en arrogantie en hoe beperkt jouw (gebrek aan) zelfvertrouwen je effectiviteit?

Focus op taken – focus op relaties

Wat is voor jou het voordeel van je focus op taken en to-do-dingen af te vinken van je lijst? Welke mensen hebben moeite om je tempo bij te houden? Hoe zorg jij ervoor dat ze niet opbranden? Waar sta jij als leider tussen ‘ieder tot vriend houden’ en ‘te veel laten begaan’. Hoe helpt jouw focus op relaties de verbondenheid met je mensen en het gevoel dat ze gewaardeerd worden? Wanneer leidt je relatiegerichtheid tot gebrek aan prestatie en frivoliteit?

Direct – Empower

Ben jij de leider die altijd richting geeft en bij alles is betrokken? Hoe dicht of hoe ver sta je van micromanagement en over controle? Wat is de impact van je houding op de betrokkenheid en creativiteit van je team? Welke mensen in je team zijn niet meer in staat stellen om zelf te denken en te beslissen. In hoeverre zijn je mensen klaar voor zelfsturing? Wat is de oorzaak van de verwarring en gebrek aan focus in je team? Wat is jouw rol daarin?

Ben jij die leidinggevenden met een én/én-mentaliteit? Sta je nog niet waar je wil zijn? Coaching is een tool om je daarbij te helpen. Neem gerust contact met me op voor een kennismakingsgesprek.

Stuur je carrière, neem en geef verantwoordelijkheid, straal competentie én warmte uit en zorg voor stabiliteit middenin verandering.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: