Plezier in het dagelijkse leven? 7 manieren om JOY te vinden

Ingrid Fetell Lee’s TED-talk ‘Where joy hides and how to find it’  had me geïntrigeerd en geprikkeld. Haar boek, Joyful: The Surprising Power of Ordinary Things to Create Extraordinary Happiness trok me over de streep. Ingrid hield namelijk een stevig betoog over het deugdzame effect van JOY en dat wilde ik wel eens aan den lijve ondervinden.

Dus startte ik met een 7-daagse-JOY-journey. Vanaf die dag zette ik mijn zintuigen extra open en ging ik 7 dagen actief focussen op JOY. Niks leuker dan gedeelde pret, dus postte ik dagelijks wat me die dag JOY had gebracht.

En wat een heerlijke vaststelling! De journey werd massaal opgepikt en op allerlei manieren geliket en gedeeld. We zijn blijkbaar met een grote club van JOY-liefhebbers.

En dus, beloofd is beloofd, ik zou ook gaan bezinnen achteraf en bekijken wat JOY met me had gedaan.

Hier gaan we. Mijn inzichten in de vorm van: 7 eenvoudige manieren om JOY te vinden (én te houden) in je dagelijks leven.

1. Geluk zit in een klein hoekje: zoek het niet te ver en waardeer de kleine dingen

Geluk zit in een klein hoekje. En dat geldt al helemaal voor JOY. Zoek het dus niet te ver want JOY staat vlak naast je. En wat je zal merken is dat, eens je vertrokken bent, je al snel niet meer weet waar kijken eerst, want JOY is echt overal.

Soms kom je haar tegen in de vorm van een overvloedige kleurenpallet, in een krasse uitspraak, in de glimlach van de dame met die krasse
uitspraak, in een heerlijke zoete geur die je naar je jeugd transporteert, in fashion met een knipoog… JOY staat overal naar je te lonken.  JOY kost geen moeite, geen tijd, geen energie.  JOY neemt geen plaats in, vraagt geen onderhoud. JOY vraagt niks, JOY geeft: rust, vrede, warm gevoel…

Vind dus jouw JOY.

Een handig hulpmiddel bij het identificeren van de verschillende bronnen van JOY in je leven, en om een beetje meer te begrijpen waarom
ze je JOY brengen, vind je hier.

2. Plezier zorgt voor een betere lichamelijk gezondheid ‘A joy a day, keeps the doctor away’

Ja hoor, we dragen maandelijks bij aan ons pensioenspaarplan. We matigen suikerverbruik en verhogen onze dagelijkse vezelinname. We tellen onze stappen (10.000 per dag!) en kiezen meer voor de fiets. We bewaken op die manier onze financiële middelen, onze hart- en bloedvaten, en onze botten en vergeten (soms) onderweg het enige dat een verschil kan maken in de kwaliteit van ons leven: ons geluk.

Tientallen jaren van positief psychologisch onderzoek hebben aangetoond dat een hoog niveau van subjectief welbevinden – en dat is precies wat JOY is – kan worden vertaald in een betere lichamelijke gezondheid en een langer leven.

Ik voorspel daarom dat, net zoals die spreekwoordelijke appel per  dag, een dagelijkse portie JOY een gunstig effect heeft op je lijf en
leden.

3. Trakteer jezelf regelmatig op een JOY-kuur

Het woord ‘kuren’ afkomstig van het Latijnse ‘cura’, betekent genezen. Ook al hebben we in ons land (nog) niet helemaal een kuurtraditie, in
menig ander Europees land kuurt men niet alleen om te ‘genezen’ en om gezondheidsklachten te verminderen, maar ook vanuit preventief oogpunt en als onderdeel van een gezonde levensstijl. Voorkomen is beter dan genezen, dus.

Zeker nu de winter voor de deur staat doet zo’n heilzame balneotherapie deugd. Of ga jij eerder voor de thalassotherapie, een detox-kuur, of de Health Booster? Wat er ook van zij, van die complete ik-momenten waarbij je je helemaal in de watten laat leggen, kikker je terstond helemaal op.

Net zo met een JOY-kuur. Zonder doktersvoorschrift te verkrijgen: 7 x 3/dag – 1 JOY-tablet. D.w.z.: gedurende 7 dagen focus je 1 x bij het begin, 1 x in het midden, 1 x bij het einde van de dag op slechts 1 ding en dat is JOY. Zoek en vind de dingen waarvan je instant vrolijk wordt, hou ze enkele tellen vast, en geniet ervan!

Meer nog, zet de trend en integreer zo’n JOY-kuur in je lifestyle.

4. Deel je JOY met anderen

“Indien je vreugde wil vermenigvuldigen, moet je haar delen”, zei Pythagoras. Die Griekse filosoof en wiskundige zat er ook deze keer niet naast.

Ik heb uit eerste hand ervaren hoe heerlijk positief besmettelijk het delen van JOY is. Al snel merk je dat, wanneer jij glimlacht je een glimlach terugkrijgt. Hou de deur open voor een ander, geef een complimentje, trek je gekke sokken aan en stift je lippen fuchsia roze. Vertel je liefste wat jou vandaag JOY bracht, bedank de postbode etc… en vervolgens: sit back, relax, en oogst wat je zaait.

5. Houd een JOY-dagboek bij

Wist je dat met de hand schrijven – dus met pen en papier – bijzonder voordelig is voor je hersenfunctie en daardoor voor je algemene
functioneren? Bij het schrijven gaan namelijk diverse processen in de hersenen samenwerken, waardoor neurale verbindingen worden aangelegd of gestimuleerd. Hoe meer en hoe steviger de neurale verbindingen, hoe competenter je wordt en blijft.

Wanneer je een JOY-dagboek bijhoudt, zal je merken dat dit je toelaat om je gedachten te ordenen en vooral om te gaan filteren en shiften ten voordele van die heerlijke ervaring van JOY.

Tevens zal een dagboek je helpen om die JOY-momenten te onthouden. Hierdoor zal je ze volgende keer gemakkelijker herkennen en oppikken én het zal je toelaten om er nu en dan eens op terug te vallen. Dat is dan weer handig op dagen waarop JOY zich even voor je ‘verstopt’ houdt.

Tip 1: Ga voor een JOYful boekje. Elke lifestyle winkel heeft tegenwoordig keuze te over. Voor de DIY-ers, knutsel je eigen schriftje in elkaar.

Tip 2: Voor de moeilijke slapers, t Is goed in ’t eigen hert te kijken, nog even vóór het slapen gaan… dit trucje werkt keer op keer voor mij. Wanneer ik uiteindelijk onder de wol, in gedachte de dag overloop en actief op zoek ga naar de momenten waarop ik JOY voelde, merk ik achteraf ?, dat ik in no time naar dromenland vertrokken ben.

6. Omring jezelf met positieve mensen

Natuurlijk is het zo dat JOY een actieve plaats in je leven geven een individuele keuze is en blijft. Tegelijkertijd is het ook zo dat elke keuze wordt beïnvloed door de mensen rondom je. Wanneer je je in je leven omringt met positieve mensen, mensen die je bij wijze van spreken omhoogtillen, zal je merken dat dit je algemeen gevoel van welzijn ten goede komt, én dat je daarmee je kansen op algemeen geluk en succes vergroot.

7. Wacht niet tot morgen, begin er nu aan

Voeg vanaf nu JOY toe aan je leven. Hoe dan? Da’s heel eenvoudig: zet je zintuigen open en focus. Wat je zal zien is dat wanneer je je focus en de manier waarop je denkt verschuift, je perspectief verandert. Ongeacht wat er om je heen gebeurt, je kunt je gelukkiger voelen, productief zijn, succes aantrekken en jezelf vermaken tijdens het proces.

Ga er dus voor, en stap met het juiste been uit bed. ENJOY!

Wil jij jouw dagelijkse plezier en jouw werkgeluk verhogen?

Dan is het belangrijk te weten wat jij daarvoor nodig hebt, want dat is voor iedereen anders! We maken samen jouw carrièrepaspoort op. Hierdoor heb jij zicht op de ingrediënten die bijdragen aan jouw werkgeluk zodat jij duurzaam energie krijgt van je werk!

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: