Blue Monday en positief denken
Volgens sommigen de meest deprimerende dag van het jaar. Gemaakte voornemens voor het nieuwe jaar blijken al snel te falen, de volgende vakantieperiode is nog ver weg, het is donker en kil, en daarbovenop is het maandag, de eerste dag van de werkweek. Genoeg redenen om neerslachtig of weemoedig te worden, zou je kunnen zeggen. Nochtans wordt dezelfde periode door hindoes net heel positief beleefd en benoemd als de winterzonnewende, het moment waarop de zon elke dag weer vroeger en vroeger in de ochtend opkomt.
Bart Peeters zingt het mooi: “het is niet wat het is, het is wat je ermee doet”. En meer nog: het is vooral hoe je er naar kijkt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het niet is wat er gebeurt in onze omgeving dat er voor zorgt dat we ons goed of slecht voelen maar wel de gedachten die we over die gebeurtenis hebben.
Aan de meeste situaties zijn er zowel goede als minder goede kanten te ontdekken. Er zijn mensen die zich vooral op de positieve kanten richten, en er zijn er die vooral op de negatieve kanten focussen.
Waar je op focust wordt groter en weegt meer door in je beleving. Wat aandacht krijgt groeit. Goed nieuws: aan welke kant je het meest aandacht besteedt, kan je kiezen en kan je dus leren sturen.
5 tips om je brein te trainen in positief denken
Wel is het zo dat ons brein van nature automatisch meer aandacht schenkt aan het negatieve omdat we geprogrammeerd zijn om te overleven en dus elk gevaar moeten hebben gespot. Hoogsensitieve personen hebben trouwens een veiligheidsscanner die nog scherper is afgesteld en dus nog sterker en sneller reageert op potentiële bedreigingen.
Gelukkig kunnen we deze negatieve neiging gaan overwinnen door onze hersenen zoals een spier te trainen om meer positief te kijken.
Mensen met een brein dat getraind is in positieve aandacht zijn gelukkiger, hebben meer zelfvertrouwen, zijn energieker en ervaren meer successen. En als je meer leuke dingen beleeft, heb je uiteraard ook meer stof om positief naar te kijken. Zo kom je in een positieve spiraal terecht.
Positief denken? Zo train je jouw brein in een positieve aandachtsfocus
Tip 1 – Behang je huis met positieve prikkels
Je kan je brein dagelijks bewust blootstellen aan positieve prikkels door op strategische plaatsen leuke inspirerende quotes op te hangen. Ook een grappige cartoon of een foto waarvan je gaat glimlachen trekken wellicht je aandacht. Maak eens een droombord of ander vision board – een combinatie van inspirerende woorden en plaatjes – en hang het ergens goed zichtbaar op. Telkens je ernaar kijkt en de prikkels in je opneemt, maak je de hersenbanen naar het positieve sterker.
Tip 2 voor positief denken – Maak, verzamel en herbeleef positieve herinneringen
Maak een lijst van activiteiten waar je goedgezind van wordt en probeer er dagelijks of wekelijks een aantal van te doen. Wat deed je graag als kind? Je vindt heel wat inspiratie op internet via “lijst van leuke dingen”. Probeer dagelijks 10 minuten te lachen. Kijk naar grappige filmpjes, hou een moppentrommel bij, of zet je beste glimlach op terwijl je met een routinetaak bezig bent. Zorg voor dagelijks lichaamscontact: stoei, knuffel, of aai een huisdier. Doe aan “kindness”, een combinatie van zorgzaamheid en vriendelijkheid. Doe regelmatig eens iets vriendelijk voor een ander, stel een goede daad, geef een compliment of een attentie, word vrijwilliger. Niet alleen de ander wordt daar blij van maar ook je eigen brein maakt hierdoor goedgevoelstoffen aan. Dubbel gewonnen dus!
Leuke herinneringen zijn niet alleen leuk op het moment zelf maar kan je laten nazinderen door ze goed bij te houden en te verzamelen. Maak bijvoorbeeld een successenboek met al je kleine en grote successen, en een complimentenschrift met lieve woorden die je van anderen kreeg. Maak een happy box, een mooi versierde (schoen)doos met foto’s van reizen en andere leuke herinneringen, kaartjes die je kreeg, objecten die je herinneringen triggeren (bv. een steen van op reis, een restaurantticket of filmkaartje). De digitalen onder ons hebben misschien meer aan een happy folder op GSM of computer.
Naast het maken en verzamelen van al deze positieve herinneringen, is het ook belangrijk om deze regelmatig te gaan herbeleven. Door deze herinneringen te herlezen of opnieuw te bekijken, wordt ook het gevoel dat bij deze herinneringen hoort opnieuw wakker gemaakt. Zeker in dipmomenten kan dit een boost geven aan je humeur en welbevinden.
Tip 3 – Kijk anders naar lastige ervaringen
Er zijn uiteraard ook heel wat lastige dingen die we moeten doen, dingen waar we eigenlijk geen zin in hebben maar niet onderuit kunnen. Of dingen die gebeuren waar we geen impact op hebben. Ook dan kunnen we door een aandachtshift zorgen dat we niet verdrinken in de negativiteit.
Hoe kan je er anders naar kijken zodat het minder lastig aanvoelt? Een cliënt bevond zich in een functie die vaak wachten in de auto met zich meebracht, wat tot frustratie en boosheid leidde. Door de situatie anders te benaderen, kon deze negatieve energie worden omgezet in iets positiefs. Samen werd gekeken naar manieren om het wachten productiever te maken, zoals het toepassen van ademhalingsoefeningen en het genieten van muziek tijdens het wachten. Deze verschuiving in perspectief veranderde de situatie van een energievreter naar een bron van energie.
Je kan je dus bij elke lastige situatie of activiteit afvragen wat het nut of de meerwaarde voor jou kan zijn. Misschien is bij je schoonouders kerst vieren wel lastig omwille van de kans op commentaar maar krijg je wel gratis lekker eten met je voetjes onder tafel in een huis dat je zelf niet moet opruimen. Wachten aan de kassa of in de wachtzaal van de dokter is dan weer een uitgelezen kans op een zen-moment waarbij je tijd neemt om bewust te ademen, je dankbaarheid uit te spreken, of je spieren te stretchen.
Tip 4 voor positief denken – Ga bewust op zoek naar lichtpunten
Overloop dagelijks je dag en sta stil bij alle mogelijke lichtpunten. Spreek je dankbaarheid uit (luidop of in jezelf) voor alle vanzelfsprekendheden die je blindelings bent gepasseerd. Misschien was er geen file, vond je snel een parkeerplek, stond er weinig volk bij de bakker, was het onmiddellijk aan jou aan de kassa. Misschien kan je ook dankbaar zijn voor je zintuigen, je lichaam, je gezondheid, het dak boven je hoofd, je gezin of familie.
Hou een positief dagboek bij, een mooi versierd schrift waarin je dagelijks je kleine gelukjes kan noteren. Een vriendelijk gebaar, een leuke babbel, een lekkere maaltijd, de zon op je snoet, het ritselen van bladeren onder je voeten, de geur van versgemaaid gras, het zien spelen van de katten, het aaien van de hond, het gekir van een baby, een liefdevolle knuffel, een glimlach. Laat elk van deze gelukjes nazinderen door er 20 tot 30 seconden bij stil te staan en het bijhorende gevoel te laten inwerken.
Tip 5 – Focus op je sterke kanten
Iedereen heeft kwaliteiten (aangename eigenschappen) en talenten (vaardigheden die we goed kunnen en graag doen). We hebben de neiging om onze kwaliteiten als vanzelfsprekend te zien en dus de waarde ervan te minimaliseren. Focussen op wat je waard bent, is nochtans essentieel voor je eigenwaarde, zelfbeeld en zelfvertrouwen. Daarnaast is het ook belangrijk om zoveel mogelijk bezig te zijn met dingen die je leuk vindt, met je talenten, interesses en passies. Je krijgt hiervan ongelooflijk veel energie, je boekt meer successen, krijgt meer zelfvertrouwen en zin om te groeien.
Wil jij ook meer energie door positief te focussen?
Heb je daarbij graag een beetje ondersteuning van een sparringpartner?
Dan is loopbaanbegeleiding wellicht iets voor jou. Bij Travvant helpen we jou positief te denken door samen met jou in kaart te brengen wat je kwaliteiten en talenten zijn zodat je weet waarop je jou meer kan focussen. Weten wat je waard bent en doen wat je goed kan en graag doet zorgen voor plezier, energie en bevlogenheid in je werk. Deze vibe stroomt dan weer door naar je privéleven, waardoor er ook daar ruimte is voor genieten en groei.
Geschreven door Séverine Van De Voorde – Herwerkt door Sabine Havelaerts