Ben je een alleenstaande ouder?
Is de dagelijkse uitdaging van het zorgen voor en opvoeden van kinderen zwaarder dan je dacht?
Ervaar je de stress van genoeg geld verdienen om het welzijn van je gezin te ondersteunen en je voldaan te voelen in je eigen carrière?
Het kan soms wat veel zijn en er bestaan geen kant-en-klare oplossingen, immers elk gezin is uniek.
Voor alleenstaande ouders is de uitdaging dubbel zo groot. Jij waakt als je kind koorts heeft, jij moet langer op het werk blijven, jij gaat om met een plotselinge noodsituatie, jij handhaaft de huisregels, jij pakt de talrijke alledaagse beslissingen aan. Als alleenstaande ouder doe je alles alleen en het is een grote verantwoordelijkheid.
Creatief en oplossingsgericht omgaan met problemen is gebruikelijk bij solo-ouders. Eens je er alleen komt voor te staan ontwikkel je vaak unieke, oplossingsgerichte vaardigheden. Dit is een noodzakelijke reactie op je unieke situatie.
Daarom mijn 5 tips:
Tip 1: profiteer van gestolen momenten
Ouderschap inspireert je en wijst je op wat belangrijk voor je is in je leven en werk. Moeders die zich naar de schoolophaling haasten of vaders die thuis werken als een kind ziek is, zijn net zo toegewijd als werknemers met partners.
Tijd is je vijand én je bondgenoot. Er zijn nooit genoeg uren in een dag. Als single-parent is het belangrijk om te identificeren waar je tijd kan besparen en waaraan je prioriteit wil geven. Je weet dat je niet alles tegelijk en perfect kan doen, of het nu een rommelig huis is, een extra voetbaluur voor de kinderen, een verkorte hondenwandeling of afhaalmaaltijden. Je bent je bewust van het welzijn van je gezin en dat je tijd kostbaar is.
Daarom profiteer je als solo-ouder van kleine intense momenten met je kinderen. Naast je verantwoordelijkheden op het werk haal je het meeste uit je tijd door je persoonlijke taken in je woon-werkverkeer te integreren, je sportactiviteiten bewust in te plannen en jezelf een beperkte tijd toe te kennen voor bepaalde taken. Je kunt uitstekend werk leveren in stappen van een half uur en die tel je op.
Tip 2: organiseer unieke huisvestingsarrangementen
De traditionele gezinsregeling ondersteunt solo-ouders niet altijd daar waar het financieel of logistiek nodig is. Wat dacht je van het delen van je huis met een ander gezin of met een alleenstaande ouder? Het kan je helpen om veel van de logistieke problemen op te lossen.
Om de woonlasten te verlagen en hulp te krijgen bij kinderopvang kan je als alleenstaande ouder ook tijdelijk intrekken bij familie. De kangoeroe-woningen lenen zich daar uitstekend toe. Misschien is een huis met een zolderunit of kelderverdieping een oplossing en kan jij bij je ouders of gelijkgestemden intrekken en de gerelateerde financiële kosten tijdelijk delen?
Of kies je ervoor om een groot huis te huren dat je onderverhuurt aan een of meerdere huisgenoten die het leuk vinden om deel uit te maken van je familieomgeving? Of woon je in een studentenstad en bied je onderdak aan studenten in ruil voor een paar extra handen en opvang van je kinderen? Of misschien kan je een deel van je huis of je tuin verhuren via organisaties als Airbnb. Ideaal om iets bij te verdienen. Denk dus verder dan de traditionele eengezinswoning of appartementje.
Tip 3: zorg voor atypische werkschema’s
Alleenstaande papa Derrick veranderde van baan om dichter bij huis te zijn:
Ik verkortte mijn reistijd met meer dan de helft. Nu kan ik de naschoolse evenementen bijwonen en thuis koken. Hierdoor vertrek ik naar mijn werk rond dezelfde tijd als mijn zoon naar school vertrekt. Ik heb een knip in verloning aanvaard maar ik ben blij dat ik de beslissing nam om meer tijd thuis en met hem door te brengen.
Je hoeft niet altijd een deel van je loon en carrière op te offeren om meer beschikbaar te zijn voor je kinderen. In overleg met je werkgever kies je misschien voor een andere dienst, flexibel werk of deeltijds werk. Steeds meer organisaties begrijpen dat flexibiliteit resulteert in een meer toegewijd personeelsbestand en dus zijn de alleenstaande ouders van vandaag meer dan ooit in staat om schema’s te creëren rond de behoeften van hun gezinnetje.
Soms kunnen dergelijke keuzes betekenen dat er nieuwe carrièrepaden worden ontwikkeld.
“Ik heb mijn baan als maatschappelijk werker opgezegd om thuis kinderopvang aan te bieden, zodat ik thuis kon blijven met mijn kinderen en toch ook mijn rekeningen kon betalen”, zegt een solo-mama. “Ik vond het heerlijk om thuis te zijn met mijn zoon en dochter en zij vonden het leuk om andere kinderen in de buurt te leren kennen. Toen mijn beide kinderen eenmaal op de basisschool zaten, keerde ik terug naar sociaal werk en begon ik mijn eigen bedrijf. Mijn ervaring met kinderopvang aan huis leverde vaardigheden op waarmee ik andere ouders kan helpen bij het starten van een bedrijf”, legt ze verder uit.
Thuiswerken is een strategie die solo-ouders gebruiken om het dagelijkse jongleren te vergemakkelijken. Thuiswerken kan je een paar keer per week of misschien zelfs in een volledig externe positie. Door zakelijke belangen samen te voegen met de wens om thuis te werken bereik je soms een bevredigend evenwicht.
Tip 4: bouw praktische ondersteuningsnetwerken op
Single-ouder creativiteit gaat verder dan timemanagement en werkorganisatie. Je kan je kinderen betrekken bij het opbouwen van je ondersteunend netwerk.
Laat je kinderen één avond per week “chef-kok” spelen. Zij maken het avondeten klaar. Ze vinden het vast leuk en jij hebt tijd om wat extra werk gedaan te krijgen. Misschien heb je zelf al gemerkt dat je kinderen veerkrachtiger en zelfstandiger zijn omdat je van hen verwacht dat ze huishoudelijke taken uitvoeren in plaats van alleen maar klusjes te doen.
Tip 5: investeer in persoonlijke en virtuele netwerken
De meest impactvolle netwerken zijn een mix van nauwe connecties en mensen die je niet zo goed kent: vrienden en familie bieden betekenisvolle banden terwijl kennissen je toegang geven tot informatie die je misschien niet uit je inner circle krijgt.
Jouw hechte groep (single)-ouders kent misschien dezelfde babysitters en naschoolse programma’s, terwijl degenen buiten je kring misschien op de hoogte zijn van bronnen als een nieuw of weinig bekend programma in een naburige stad. Hetzelfde geldt voor Social Media en andere online ondersteuningsgroepen. Hoe gevarieerder je netwerk, hoe diverser de informatie waar je toegang tot hebt.
Je sociaal netwerk kan ook een deel van de stress van dagelijkse maaltijden en boodschappen verlichten. Een stoofpotje met enkele lotgenoten één keer per week neemt niet alleen de last van het avondeten weg, maar zorgt ook voor verbinding en ondersteuning. Ideeën van vrienden lossen de eindeloze vraag op: “Wat is er voor het avondeten?” Samenwerken met een andere ouder tijdens het winkelen, boodschappen doen of gewoon tijd doorbrengen op de speelplaats is een effectieve strategie.
Een vriend vragen om met je rond te rijden terwijl je boodschappen doet, zorgt voor socialisatie en iemand om in de auto te wachten met je slapende peuter terwijl je de winkel, bank of het postkantoor binnenstapt.” Ook kledingruil, kinderopvang en carpoolen binnen je netwerk maken de draaglast kleiner voor single-ouders.
Als werkende single-ouder ontdek je hoe je het meeste uit je tijd, thuis- en werkleven en netwerken haalt. Door unieke en creatieve probleemoplossing heb je nieuwe manieren gevonden om vooruit te komen en de beste ouder te zijn die je kan zijn onder uitdagende veranderende omstandigheden. Alleenstaande ouders doen het alleen. Is het voor jou een uitdaging en welke kansen zitten erin?
Wil je hier graag met één van onze coaches over sparren?
Hoe houd jij alle ballen in de lucht? Hoe vind je een boeiende job in combinatie met je kinderen? Ben je tevreden over je work-life balans? Ervaar je financiële druk als alleenstaande ouder? Deze thema’s komen dagelijks aan bod in onze loopbaanbegeleidingen. Onze ervaren coaches helpen je graag om rust en perspectief te vinden.