7 Tips om je medewerkers mee te laten bouwen aan een future-proof bedrijf

Een bedrijf wordt gedragen door zijn werknemers. Sterke en gelukkige werknemers zorgen dan ook voor de continuïteit en groei van het bedrijf. Investeren in gelukkige werknemers is daarom een win-win voor beide partijen.

Ook Prof. Dr. Elke Van Hoof verbonden aan VUB en naast onderzoeker, expert, auteur en public speaker ook bezieler van het Huis voor Veerkracht,  geeft aan dat continuïteit van een bedrijf en mentaal welzijn van werknemers hand in hand gaan. Welzijn op het werk, is daarom niet een verplicht nummertje voor de overheid, maar een investering in een future-proof werkgegeven.

Een future-proof bedrijf vraagt ook een nieuwe mindset van werkgever. Hoe dan?

Geef je werknemers Voorspelbaarheid en Zekerheid in de job:

Dit gaat niet enkel over de job inhoud of het bestaansrecht van een functie binnen een bedrijf. Zelfzeker kunnen zijn en mee kunnen denken met je werkgever geeft een bijkomend gevoel van voorspelbaarheid en zekerheid. Daarom deze tips:

– TIP1: Geef mensen inzicht in hun talenten en competenties

Kunnen nadenken over waar je goed in bent en wat je graag doet heeft verschillende voordelen. Het maakt dat je werknemers:

  • Zelfzeker zijn door eigen inzicht
  • Mee nadenken over waar ze inzetbaar zijn in de firma
  • Vooruitdenken over hun eigen evolutie en toekomst en hoe die samenvalt met de groei van het bedrijf
  • Hun loopbaan in eigen handen hebben wat meer vertrouwen en motivatie geeft

– TIP2: Investeer in de vaardigheid flexibiliteit

Zoals aangegeven, het gevoel om je loopbaan in eigen handen te hebben geeft vertrouwen en motivatie. Toch, we leven in een werkelijkheid die enorm snel verandert. Flexibel kunnen zijn, verhoogt de grip op de realiteit en leert je met meer rust en vertrouwen de veranderingen aanpakken.

 

Zorg dat je medewerkers kunnen werken met Aandacht en Focus:

Geef mensen ruimte om met aandacht en focus te kunnen werken. Dat hebben ze nodig om de soms complexe problematieken van hun job, het bedrijf en de snel veranderende realiteit aan te pakken.

  • TIP3: Creëer technologie-arme tijd of ruimtes

Zo kan je de overload van technologieën, manieren van samenwerken, onderbrekingen en impulsen bannen en focus garanderen.

 

Installeer Samenhorigheid en Zingeving:

Volgende 5 kwaliteiten zorgen ervoor dat mensen hun werk als ZINVOL ervaren (bron: MIT Sloan School of Management):

  • Zelftranscendent: Het werk dat je doet is niet enkel zinvol voor jezelf maar ook voor anderen.

TIP4: Geef duidelijk de “Why” aan van het bedrijf in de missie.

Zorg ervoor dat iedereen deze missie kent en dat er ook naar gehandeld wordt. Dit verhoogt de betrokkenheid, een gevoel van bijdrage en motivatie.

  • Aangrijpend: Het werk ervaren we vaak als zinvol in de eerder moeilijke momenten.

TIP5: Geef waardering aan je medewerkers

Waardering is altijd belangrijk maar erken je medewerkers zeker voor de inzet en volharding tijdens de soms ongemakkelijke en moeilijke momenten.

  • Epische: Mensen hebben niet continu het gevoel dat hun werk zinvol is. Het is een ervaring die komt en gaat.
  • Reflectie: Om je werk als zinvol te ervaren, heb je even de tijd nodig om terug te blikken, om er stil bij te staan en erover na te denken.

TIP6: Bouw reflectie momenten in

Bijvoorbeeld tijdens voortgangsgeprekken of evaluaties. Dit kan ook op bedrijfsniveau tijdens bedrijfsevents of feestjes om je successen te vieren.

  • Persoonlijk: Het werk moet niet enkel zinvol zijn voor mensen zelf. Toch is er vaak een hele persoonlijke reden waarom een specifiek job voor jou zinvol is.

TIP7: Creëer inspraak

Zo kan de persoonlijke motivatie één worden met de missie van het bedrijf. Trotse medewerkers zijn de beste ambassadeurs.

 

Kortom, investeer in gelukkige werknemers en verzeker zo ook de toekomst van je bedrijf.

En jij?

Wil jij je eigen loopbaan in handen nemen? Wil jij bekijken hoe je aan de slag kan gaan met deze flexibiliteit, nood aan focus en zingeving?

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.[tm_button btn_design_style=”btn-theme-colored2″ button_size=”” button_alignment=”text-center” btn_round=”true” button_text=”Vraag nu je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan” link_url=”url:https%3A%2F%2Fwww.travvant.be%2Fcontact%2F|title:Contact||”]

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: