[vc_col“Pfffff, ik heb het toch zo druk de laatste tijd. Ik hol mezelf helemaal achterna. Ik begin dingen te vergeten, slaap slecht, ik voel me opgejaagd en als ik dan eens thuis ben, dan heb ik een kort lontje, ben ik bitsig of val ik in slaap….… Allez, ik klaag niet hé. Echt, ik hou ontzettend van mijn job. Eerlijk waar. Ik heb eindelijk mijn passie gevonden en het begint nu ook nog eens wat te draaien. Nu alleen nog die work-life balans vinden…. Ni gemakkelijk.”
Work-life Balans. Wat een vreemd woord is dat eigenlijk?
Soms kan erom gelachen worden. Het lijkt wel alsof “werken” en “leven” twee tegengestelde zaken zijn die in harmonie moeten worden gebracht. Alsof “werken” geen deel uitmaakt van het “leven”.
Leef je om te werken? Of werk je om te leven?
Onlangs nog stond er een artikel in de krant dat Belgen steeds meer leven van vakantie naar vakantie. Vakantie staat dan voor Leven, tegenover werken. Hmmm… Confucius zei ooit “Geef me een job die bij me past en ik hoef geen dag meer te werken.” In dat geval wordt werken dus een deel van het leven. Het kan dus toch. Gelukkig maar.
Maar je passie volgen kan ook risico’s inhouden.
Je kan erdoor meegesleept worden, geen oog meer hebben voor iets anders, volledig geabsorbeerd, wat zeg ik… geobsedeerd….en doodmoe.
Lap, de balans slaat opnieuw door naar één kant. Een gepassioneerde workaholic blijft wel een workaholic.
Het gaat dus eigenlijk vooral over balans. Balans, evenwicht … een geweldig concept en heel zinvol ook.
Alleen staat het streven ernaar, naar mijn gevoel, vaak garant voor desillusies. Het leven is immers per definitie uit balans….
Er zijn misschien zeldzame momenten dat de weegschaal even op het middelpunt balanceert, maar al heel snel helt ze toch weer over naar de één of de andere kant. En daar is op zich niets mis mee. Het zijn de natuurlijke golven van ons bestaan die ons dan weer omhoog duwen om ons vervolgens weer een beetje naar beneden te halen. Dat is een natuurwet. Een spiegelgladde zee … dat is toch een zeldzaam gegeven en zeg nu zelf, wanneer het te lang duurt dan worden we vanzelf bang voor routine, saaiheid en sleur…. En veranderen we vaak zelf wel iets om de balans te doen overslaan. Herkenbaar?
Streven naar evenwicht is dus zoiets als wandelen richting een Fata Morgana.
Je bereikt je doel waarschijnlijk nooit en wanneer je er bijna denkt zijn, lost het zich vlak voor je ogen op…. Het worstelen met het krampachtig proberen te bereiken van een evenwicht is niet alleen uitputtend, het zorgt ook voor stress en veel frustraties.
Ok, tot zover dus het minder goede nieuws.
Gegeven dat we eigenlijk het meeste van de tijd ‘uit balans’ zijn, dat dat bij het leven hoort is alvast één stap in de richting naar meer gemoedsrust.
Meer Leven in de Work-Life Balans. Maar hoe zorg je er dan voor dat je op momenten dat de weegschaal te fel doorslaat naar één kant of de meter te lang in het rood staat dat je voldoende veerkracht aan de dag kan leggen om hiermee om te gaan?
Zeven vaardigheden die je van pas kunnen komen om te leren surfen op de golven van het leven.
- Laat het streven naar evenwicht los. Aanvaard dat het leven bestaat uit cycli en dat evenwicht een tijdelijk gegeven is. Koester het wanneer het aanwezig is maar hecht je niet te hard. Het idee loslaten dat je niet in evenwicht hoeft te zijn kan heel bevrijdend werken. Streven naar iets schielijk onhaalbaar kan immers ontzettend veel energie kosten. Energie die je beter kan gebruiken om je schrap te zetten om de drukkere, meer onevenwichtigere periodes op te vangen.
- Durf kwetsbaar zijn en leer hulp vragen en ontvangen. Wanneer je het te druk hebt, wanneer je van jezelf het gevoel hebt dat je jezelf en je leven voorbij loopt, wanneer je merkt dat het lachen je een beetje begint te vergaan…. Vraag dan om hulp. Het is echt niet zo moeilijk als je denkt. Toegeven dat je het niet alleen kan maakt je menselijk en dat is mooi. Bovendien geef je de Helper het fijne gevoel dat hij/zij iets kan betekenen voor je. De Gever kan zich nuttig en sterk voelen, een rots in jouw branding en dat is op zich een wondermooi geschenk.
- Adem. Waarschijnlijk het belangrijkste advies van allemaal. Verzorg je ademhaling. Adem bewust. Probeer enkele malen per dag 1 minuut een adempauze in te lassen waarin je niets anders doet dan zitten en bewust je ademhaling volgen. Ademen is de snelste manier om in het hier-en-nu te komen. En in het Nu is er altijd evenwicht.
- Leer ‘neen’ zeggen en grenzen stellen. Je hoeft écht niet iedereen te plezieren, je hoeft écht niet elk feestje mee te pikken en op elke vraag of elk aanbod in te gaan. Leer dat het niet zo erg is om iets te missen. Leer dat ‘neen’ zeggen een basisrecht is. Je hoeft je zelfs niet te verantwoorden. Het leven draait om keuzes. Maak constructieve keuzes die jouw gezondheid en gemoedsrust ten goede komen, wanneer je je uit balans voelt en je energie laag staat. Een avondje thuis genieten van je gezin en in slaap vallen voor de buis in de armen van een geliefde kan wonderen doen.
- Waak over je zelfzorg en geniet van kleine dingen. Uit balans zijn, gestresseerd zijn, het te druk hebben (ook al geniet je ervan en klaag je niet) is één ding, maar geen reden om niet voor jezelf te zorgen. Geniet van kleine momenten op het werk, op de weg naar het werk, … Kijk om je hen en zoek bewust naar dingen die je doen glimlachen. Een regenboog, grappige poezen, een mooie vrouw, geniet bewust van een heerlijke kop koffie, een spontaan gesprek, de glimlach van een vreemde voorbijganger. Vind de ‘vakantie’ in jouw dagelijkse sleur. Of neem een lekker lang bad. Gun jezelf die luxe om 30 minuten in warm water te liggen en de knop heel even op ‘pauze’ te zetten.
- Heb een duidelijk, realistisch doel en wees content met babysteps. Soms lijkt het leven op de Processie van Echternach. ‘Makkedam, makkedam, steenweg, steenweg …’ zongen wij vroeger…. 2 stappen vooruit, één achteruit…. de optelsom maakt nog altijd 1 stap vooruit in de goede richting. Blijf positief en vier kleine successen. Traag lukt ook en de prijzen geven ze aan de meet. Je wint nog steeds, alleen minder dan je zou willen. Zingen helpt.
- Beloon jezelf wanneer je weer eens een Tsunami hebt overleefd. Als je het hoofd weer eens koel hebt kunnen houden tijdens een drukke periode, waarin je bijna kopje onder ging of overspoeld dreigde te worden, dan verdien je een beloning. Kijk erop terug en wees fier op jezelf en wat je hebt bereikt. Geniet van de tijdelijke rust en van de balans die je ervaart, vooraleer het weer begint te kriebelen…