Waarom willen we toch altijd aardig gevonden worden? Waarom pleasen we zo vaak? En is dit meer een vrouwelijk dan een mannelijk kwaaltje?
Over dit laatste is onderzoek niet duidelijk. Er is evenveel onderzoek dat aantoont dat vrouwen hier gevoeliger aan zijn dan dat onderzoek aantoont dat mannen hier evenwaardig zijn. Toch speelt hier cultuur en opvoeding nog altijd een rol. Het is nog vaak zo dat meisjes nog meer worden opgevoed met de waarden van aardig en empathisch zijn ten opzichte van jongens die stoer moeten zijn en niet flauw mogen doen.
Het zijn allemaal symptomen van perfectionisme en duiden op bevestigingsdrang:
- pleasen
- geen neen kunnen zeggen
- altijd rekening houden met anderen
- conflicten vermijden
- dwangmatig zorgen voor anderen
- moeilijk feedback kunnen geven
- verwachtingen hebben en ze niet uitspreken
- schuldgevoelens omdat we niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen
Wat is de impact van het eeuwig pleasen?
Je loopt vast in schuldgevoelens en stress, want:
- je neemt teveel hooi op je vork
- je wilt jezelf continu in tienen snijden om overal tegelijk te kunnen zijn
- je loopt jezelf voorbij
- je maakt geen tijd voor jezelf en voor ontspanning want je denkt continu aan de noden van anderen
en als dit lang blijft duren … kan dit uitmonden in burn-out.
Pleasen en perfectionisme kunnen dus gezien worden als een kinderlijk verlangen om aardig gevonden te worden dat niet mee geëvolueerd is naar een volwassen versie waardoor je afhankelijk wordt van de goedkeuring en waardering van anderen. Wat als klein kind voor je werkte, namelijk aardig zijn om meer aandacht te krijgen van mama en papa, oma en opa, de juf … wordt voor de volwassene versie soms een struggle en stress. Je doet dus aardig tegen anderen om uiteindelijk via de waardering van anderen jezelf ook aardig te vinden. Het gevoel van eigenwaarde start dan bij anderen in plaats van dat te vinden dicht bij jezelf.
Wat kan je hieraan doen?
#1 Doorbreek het patroon en geef je grenzen aan!
Want dat is het, een patroon dat je jezelf hebt aangeleerd maar nu niet meer werkt. Leren neen zeggen is bijvoorbeeld een eerste stap. En kan je niet dadelijk neen zeggen, start dan met “Ik denk er even over na en kom er nog op terug”. Zo geef je jezelf de tijd om even te zien wat er voor je past, te voelen hoe het zit en te doen wat voor jou goed is.
#2 Leer oog hebben voor het positieve
Schrijf elke avond voor jezelf op wat die dag goed is gegaan, waar je trots op bent, wat je plezier heeft gedaan. Zo leer je van jezelf je positieve punten te zien, zie je wat wel goed gaat, wat je wel leuk vindt … en bouw je zelf al een stukje aan je eigenwaarde.
#3 Doe dingen die jij leuk vindt
Maak een Fun Time-lijstje op met dingen die jij leuk vindt, die jij wilt doen, die jou energie geven. Je kan deze dan inplannen voor jezelf of samen met anderen, maar zo leer je ook dat tijd voor jezelf de moeite waard is.
Wil jij je pleasegedrag aanpakken?
Vraag dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan met één van onze coaches!