In psychologie en coaching komen dagelijks mensen van middelbare leeftijd met een hoogsensitieve aard naar voren, die worstelen met wat vaak wordt aangeduid als een “midlife black-out”. Ze weten het allemaal niet meer goed. Ze vragen zich af: is dit het leven dat ik eigenlijk wil? Wil ik deze job nog de rest van mijn leven doen? Word ik hier nu echt gelukkig van? Had ik niet beter iets anders gekozen? Is dit het?
Eén van de redenen voor deze twijfels is dat HSP meer dan gemiddeld kiezen voor een leven waarvan ze aanvoelden dat het van hen verwacht werd – door hun ouders, andere belangrijke personen in hun leven of de maatschappij. Ze kozen bijvoorbeeld voor een beroep omdat hun ouders dat deden of omdat hun ouders dat graag hadden gedaan. Ze kozen voor een cognitieve studierichting omdat dit nu eenmaal verwacht wordt als je intelligent bent – terwijl ze eigenlijk liever voor een creatief beroep waren gegaan (kunstacademie, conservatorium etc).
Het risico is dat ze op een gegeven moment niet meer het leven leiden dat bij hen past. Ze zijn zo ver afgedwaald van hun kern dat het niet meer stroomt. Enkel als je doet wat echt bij je past, wat je goed kan, leuk en belangrijk vindt kan je een tevreden en betekenisvol leven leiden.
Heel wat HSP hebben geleerd om vooral bezig te zijn met de verwachtingen en wensen van anderen. En op een gegeven moment blokkeert het. Als je lang genoeg doet wat eigenlijk niet bij je past, dan loopt je batterij stilaan maar zeker leeg. Je krijgt lichamelijke klachten, voelt je opgejaagd en vraagt je af wat er schort. Op dat moment komen mensen in begeleiding. Op de vraag wat hen energie geeft of waar ze blij van worden, kunnen ze vaak niet meer antwoorden. Ze hebben last van “het lege midden”. Ze weten niet meer wie ze in de kern zijn. Wie ben ik eigenlijk? Wat wil ik? Wat heb ik nodig? Waar droom ik van? Waar kan ik van genieten?
De oplossing is het lege midden terug gaan voeden door dagelijks een 10-tal minuten de tijd te nemen om te reflecteren over de voorgaande vragen.
Om te ontdekken wat jouw intrinsieke kwaliteiten en talenten zijn kan je jou ook de volgende vragen stellen:
# 1 Wat deed je graag als kind?
Met welk speelgoed speelde je? Waar kon je uren mee bezig zijn? Toen stond je nog dicht bij je kern, was je vooral bezig met je intrinsieke kwaliteiten en talenten. Hoe kan je die activiteiten transformeren naar je volwassen leven? Het zal je wellicht evenveel energie en hetzelfde gevoel van vrijheid geven als het toen deed.
Sommigen genoten als kind bijvoorbeeld van puzzelen, armbandjes maken, kruissteek en schilderen op nummer. De rode draad in deze activiteiten is het gebruik van fijne motoriek en oog voor detail. Ook waren er die graag bezig waren met breinbrekers en kruiswoordraadsels (rode draad = cognitieve uitdaging). En sommigen vinden gezelschapsspellen dan weer geweldig (thema = verbondenheid en competitie). Een tip die je dan kan uitvoeren is om bijna dagelijks tijd vrij te maken voor onder andere puzzelen, diamond painting, Japanse puzzels en gezelschapsspellen met je gezinsleden. Wat wil jij nog wel eens opnieuw proberen?
#2 Wat waren voor jou in het verleden topervaringen of greatest hits?
Waar haalde je voldoening uit? Wanneer was je in jouw element? Welke vaardigheden had je daarvoor nodig? Welke activiteiten kwamen aan bod?
#3 Wat waren mijlpalen in je leven?
Wat waren grote levensgebeurtenissen? Welke kwaliteiten hebben ervoor gezorgd dat je daar door bent gekomen? Wat heeft jou daarbij geholpen?
Ook in loopbaanbegeleiding gaan we samen op zoek naar je ware kern. We brengen je talenten en waarden in kaart, zoeken naar momenten waarop je in flow bent en je dus met je intrinsieke kwaliteiten bezig bent. We bekijken samen hoe je jouw job zo kan vormgeven dat deze beter aansluit bij wat echt bij je past. Samen met een professionele coach reflecteer je op wat jou energie geeft en kost en stel je een concreet actieplan op om de eerste stappen te zetten naar verandering. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken in je gevoel van welzijn en betekenis.