Hoe vind ik mijn droomjob?

Soms word je door het leven zo hard neergehaald, dat het lijkt alsof er geen mogelijkheden meer voor je zijn. Laat staan dat je nog durft te dromen. En toch is er vaak nog meer mogelijk dan je initieel zelf had gedacht. Zoals Margot. Ze was naar me doorgestuurd door haar huisarts, vertelde ze me. Omdat ze zo graag terug aan het werk wilde gaan, maar door haar medisch verhaal beperkt was in wat ze nog kon doen. Misschien kon een loopbaancoaching helpen nieuwe mogelijkheden te zien?

Twee maal had ze een zeer zware ziekte overwonnen, en haar lichaam was nog volop aan het herstellen. Wat maakte dat haar job als verzorgende in een rust- en verzorgingscentrum op de helling stond. “Maar ik doe dit werk zo graag! Mijn hart ligt bij die mensen. Ik wìl zo graag terug werken, maar het lukt me niet.” Haar loopbaanvraag was heel duidelijk: “Welke job kan ik nog doen, rekening houdend met mijn lichamelijke beperkingen?”

De Mirakel-vraag

Margot gaat aan de slag met de Travvant-toolkit. Al snel blijkt hieruit dat de plek waar ze nu werkt prima bij haar waarden past. Ze brengt ook in kaart welke dingen ze goed kan én graag doet, en wat ze mogelijk nog verder wil ontwikkelen. Deze info bundelen we in haar carrièrepaspoort, dit zal haar helpen om tijdens het geplande gesprek met haar directie te benoemen welke taken ze kan en wil opnemen bij haar terugkeer.

Zo teer en breekbaar Margot eruitziet, zo gaan haar ogen glanzen en licht haar gezicht op als ik haar de “mirakel-vraag” stel: “Wat is jouw grote droom, Margot? Stel, je gaat straks slapen en deze nacht gebeurt er een mirakel. Als je morgenvroeg opstaat, is alles veranderd, er is een wonder gebeurd en al jouw wensen zijn in vervulling gegaan … Welke job doe je dan?”

Geen vijf seconden moet ze er over nadenken, haar ogen stralen en ik geloof zelfs dat haar staart kwispelt als ze uitlegt: “Dan werk ik met demente bejaarden. Samen maken we muziek met instrumenten en we zingen samen, we werken in onze groentetuin, we knutselen dingen in elkaar, ik vertel verhalen … Oh, dat is écht mijn droomjob als ik dat zou kunnen doen.”

Dit is zo’n moment dat je als coach kippenvel krijgt; omdat het zo oprecht, zo recht uit iemand z’n hart komt dat je weet dat er maar één juiste keuze is. Dus ik zeg: “Ok Margot, daar gaan we voor! We gaan niet voor minder dan jouw droom.” Gezien Margots creatieve kant, leg ik uit dat het helpt als je je droom visualiseert. Of zoals Walt Disney zei: “If you can dream it, you can do it”.

Het droombord voor jouw droomjob

Een droombord maken, is op zich erg simpel. Je neemt een stapel tijdschriften en knipt elke afbeelding, foto, woorden en teksten uit die resoneren met jouw droom. Plak dit op een groot blad papier of een stuk karton en zet het zichtbaar zodat je dagelijks jouw droom ziet. Automatisch en onbewust ga je acties nemen die passen bij jouw droom.

Twee weken later staat Margot aan mijn deur te blinken met een groot karton onder haar arm. “Ik ben direct aan de slag gegaan”, zo vertelt ze. “Mijn zus heeft me geholpen met de tekeningen. Ik voelde me zo gelukkig toen ik hier mee bezig was, dit klopt helemaal. En je gelooft nooit wat er gebeurd is! Ik heb het aan mijn verantwoordelijke laten zien en die keek me verrast aan en haalde toen een folder uit haar schuif: “Margot, wat jij wil doen dat bestaat gewoon; dat zijn Contact Clowns, daar kan je een opleiding voor volgen!” En Margot vervolgt: “Ik was bijna als contact clown naar hier gekomen. Ik weet al helemaal hoe ik er uit ga zien, welke kledij ik ga dragen!”.

Het carrièrepaspoort

Als we vervolgens Margots carrièrepaspoort naast haar droomjob leggen, dan passen haar talenten en waarden perfect in de nieuwe jobinhoud die ze voor ogen heeft. Wat haar nog meer sterkt om hier werk van te maken.
Eerste belangrijke stap: een gesprek met haar directeur om dit aan te kaarten. We bereiden dit gesprek samen voor en spreken af dat ze me op de hoogte houdt. Als ik haar de vraag stel; “Wat als hij hier niet in meegaat?” komt een kordaat: “Dan ga ik er sowieso voor! Ik ga de opleiding volgen.” De volgende dagen spookt Margot geregeld door mijn hoofd: Oh wat hoop ik zo dat het haar lukt. Enkele dagen later een mail om te laten weten dat het een fijn gesprek was en dat ze begin volgend jaar aan de opleiding begint.

Droom – Plan – Durf – Doe!

Zo zie je maar dat ook al lijken dromen soms te mooi om waar te zijn, het vaak toch lukt. En er is maar één manier om hierin te lukken: er gewoon aan beginnen en dat start bij … tataaa!: de eerste stap. Zet die stap en kijk wat er gebeurt, wat er verandert. Zet dan de tweede stap enz.
Dromen maakHoe kom je in Actie om je levensdoelen (incl. je droomjob) te Realiseren? je niet waar door te blijven dromen (of piekeren in veel gevallen), maar wel door ze uit te voeren, in actie te komen, door te doen!

En jij? Wat is jouw droom?

“A  dream written down becomes a goal.
A goal broken down into steps, becomes a plan.
A plan backed up by actions makes your dreams come true”

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: