Midlifecrisis? Weg met die job? Stel jezelf 3 vragen…

Misschien herken je het wel, je rolt van de ene job in de andere, je doet hier en daar een cursus. De centjes komen lekker binnen, de bedrijfswagen staat te blinken voor de deur. Op een zeker moment begin je jezelf vragen te stellen: “Is dit het nu? Is deze job wat ik wil, wat bij me past en wat ik wil blijven doen?” Die twijfel kan je verlammen. Het is niet leuk. Je begint je vragen te stellen over de kern van je
bestaan. Je denkt aan een vroege of late midlifecrisis en wordt onzeker. Misschien ontdek je wel dat je helemaal op het verkeerde spoor zit.
Eerlijk zijn tegenover jezelf is het allermoeilijkste, want vaak weet je diep vanbinnen de antwoorden wel.

Vraag om hulp

Vraag een goede vriend/in of je partner om met je van gedacht te wisselen. Zoek iemand die objectief kan luisteren, die je durft te confronteren, die zijn of haar eigen angsten niet op jou projecteert.

Stel jezelf drie vragen

Bij het beantwoorden van de vragen, ga je het liefst uit van je huidige baan omdat dat veilig is. Maar dat is net niet de bedoeling. Durf te dromen.

  1. ‘Waar sta ik voor? Wie ben ik, wat ben ik?’ Vraag vrienden en familieleden jouw belangrijkste eigenschappen te noemen. Sla er oude functioneringsverslagen op na: wat zeiden werkgevers in het verleden over je?
  2. Waar ga ik voor? Wat wil ik bereiken op de korte, middellange én lange termijn? Welke baan of positie ambieer ik? Waar droom ik van?’
  3. ‘Hoe bereik ik dat?’ Dit is het meest concrete onderdeel. Je maakt een lijstje met dingen die je gaat doen: contact zoeken met bepaalde mensen, bedrijven benaderen, een stuk schrijven, een cursus volgen. Die lijst kun je vervolgens afwerken. Het is jammer dat de meeste mensen pas over zichzelf gaan nadenken als hun motor stuk is, en een bun-out of bore-out een feit is. Wacht niet op die persoonlijke crisis, doe het nu!
Loopbaanbegeleiding

Als je in je omgeving geen geschikte sparringpartner vindt, kan je altijd aankloppen bij een loopbaanbegeleider.

En jij?

Herken je deze vragen? Dit dilemma? Wat heb jij er al mee gedaan? Met wie zou je erover kunnen spreken? Ken je iemand in je vriendenkring die hiermee worstelt? Ongetwijfeld stof voor een boeiend gesprek…

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: