Help! Ik heb een burn-out! 10 tips voor een afspraak met de controledokter!

Een burn-out heeft serieuze impact op al je levensgebieden

Je werk, relatie, gezin, sociale contacten, financiën, gezondheid…., niets blijft gespaard. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik moest destijds (12 jaar geleden intussen) ‘wennen’ aan mijn nieuwe ik. Ik die altijd de energieke carrièrevrouw was, ik die plots niet veel meer kon…

Het was een heel proces om dat voor mezelf te accepteren… en ook om dit te communiceren aan de buitenwereld

Hoe vertelde ik dat aan mijn partner, vrienden, familie, kennissen, mijn werkgever… en ja, ook de controledokter? Want ja, de buitenwereld ziet niets aan je. Een burn-out is geen ‘zichtbare’ ziekte, dus alles staat of valt met wat jij hierover communiceert…

Ik deel je mijn ervaring in de omgang met de controledokter en geef je graag volgende tips:
 1. Koop een heel mooi boekje voor jezelf, jouw logboek en neem dit steevast mee naar het gesprek met de controlearts.
 2. Geef je energieniveau een cijfer van 0 tot 10 en schrijf dit wekelijks (of eventueel dagelijks).
 3. Noteer al je klachten: fysiek, emotioneel, mentaal… en noteer de datum. Neem je boekje mee naar het gesprek.
 4. Noteer dagelijks wat je doet aan lichaamsbeweging; het hielp mij om dagelijks op te schrijven dat ik een half uur wandelde, of zwom en mijn buikspieroefeningen deed…
 5. Schrijf op welke professionele ondersteuning je zoekt om weer beter te worden; bijvoorbeeld gesprekken therapeut, voedingsdeskundige, loopbaancoach… Je hoeft het echt niet alleen te doen. Omring je met de besten én investeer in jezelf!
 6. Neem evt. materiaal wat je hebt van die gesprekken mee ter illustratie.
 7. Vraag of de mensen die je begeleiden evt. gebeld mogen worden door je controlearts als hij/zij moeilijk doet.
 8. Bedenk voor elk gesprek met de controledokter wat jij van hem nodig hebt… meestal is dat ‘tijd’ en benoem dit.
  Besef dat een burn-out niet in enkele weken ontstaat en dus ook niet snel opgelost is. Zelf was ik meer dan een jaar thuis… Wees mild voor jezelf en besef dat je energieniveau stabiel moet zijn op 7/10 of hoger om het werk weer te hervatten.
 9. Jij alleen weet wat je voelt.
  Ik heb het meegemaakt dat een controledokter na 6 maanden dreigde mijn uitkering af te nemen als ik niet terug aan het werk zou gaan. Ik zei dat ik dat niet kon, en heb het gestaafd met bovenstaande elementen. Ik ben trouw gebleven aan mezelf en uiteindelijk gaf hij me verlenging.
  Toen ik na meer dan een jaar weer aan het werk wilde, kreeg ik het advies van een psychiater (verbonden aan controlearts) om nog niet te beginnen. Ook toen heb ik voet bij stuk gehouden en gezegd dat het voor mijn herstel beter zou zijn om geleidelijk aan het werk te hervatten.
  Uiteindelijk hebben ze me daar goedkeuring voor gegeven….
 10. Houd het beeld voor ogen dat jij ooit weer stralend en vitaal zal zijn
  Geloof dat dat kan! Geloof in jezelf en zie dit als een periode waarin je ‘oude zelf wordt opgebrand’ en er uit de as van jouw burn-out iets heel nieuws zal ontstaan, iets wat veel beter past bij wie jij bent en bij wie je wil zijn…
En jij?

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: