Hoe kom je in Actie om je levensdoelen (incl. je droomjob) te Realiseren?

Het uiteindelijke doel van het leven is niet kennis maar actie (Thomas Henry Huxley)

Van elk boek kan je iets leren. Eén van de boeken die ik laatst las, is “Je ongekende vermogens” van Anthony Robbins. Het heeft me geïnspireerd om over een aantal zaken anders te denken en om in actie te komen. Ik deel mijn inzichten graag met je!

Droomjob bereiken: Waarom slagen sommige mensen wel om dit te bereiken en andere niet?

Wat maakt dat de ene succesvol wordt en de andere niet? Heb jij ooit al een idee gehad waarvan je dacht “Als dat in de handel verkrijgbaar zou zijn, dat zou ik het onmiddellijk kopen en met mij waarschijnlijk vele anderen”, om het dan een tijdje later tegen te komen in de winkel.

Wat moet je doen om je droomjob te bereiken?

ACTIE, want inderdaad, het is niet de kennis van het idee dat het verschil geeft maar het nemen van actie. En ja, er is natuurlijk meer nodig dan enkel actie. Actie is sowieso nodig om een potentieel resultaat te bereiken maar hoe je dit aanpakt is ook belangrijk.

Volgens Anthony Robbins volgen mensen die excellentie bereiken, een consistente weg naar succes. Hij definieert deze Essentiële Succes Formule in 4 stappen:

 • Stap 1: Ken je gewenste uitkomst, definieer precies wat je wil
 • Stap 2: Onderneem actie, anders blijft het bij dromen
 • Stap 3: Ontwikkel de zintuiglijke scherpzinnigheid om te herkennen welke responsen je krijgt en om zo snel mogelijk waar te nemen of je daden je dichterbij of juist verder van je doelen brengen
 • Stap 4: Ontwikkel de flexibiliteit om je gedrag te veranderen tot je de gewenste resultaten hebt bereikt

Droomjob dankzij de 4 stappen van Robbins

Geen toeval dat deze 4 stappen ook aan bod komen in het proces van Personal Branding, wat we doorlopen met onze klanten. Ik licht dit even toe. Definieer wat je wil (stap 1) door na te gaan wat voor jou belangrijk is in je werk, wat je goed kan én graag doet en wat je graag verder zou willen ontwikkelen. We bekijken verder ook welke beroepen passen bij jouw persoonlijkheid. Zo kan je nog meer gedetailleerd bepalen wat je exact wil.

Maar nu begint het pas. Je hebt gedefinieerd wat je wil en mogelijk heb je verschillende opties. Nu is actie vereist (stap 2).

Om te checken of het beeld wat je hebt van die opties, klopt met de realiteit en om te zien of het écht je droomjob is, is experiment vereist… Loop een dagje mee met iemand die jouw droomjob al uitoefent, praat met mensen die  ervaring hebben met de job die jij nastreeft en (stap 3) zet al je zintuigen op scherp om te horen van anderen wat de mogelijke voor- en nadelen zijn van een job en te zien en te voelen of deze job echt bij je past, in lijn met jouw unieke waarden en competenties.

Van zodra je job helemaal helder is, ga je op zoek naar vacatures en/of potentiële werkgevers en je gaat solliciteren. Hier ga je stap 3 en 4 zeker nodig hebben. Je krijgt binnen een sollicitatiegesprek een heel aantal vragen. Hoe je hierop antwoordt, zal het succes bepalen van je sollicitatie. Ervaar welke antwoorden werken (stap 3) om dan vervolgens je antwoorden verder te verfijnen bij een volgend gesprek (stap 4).

Wat maakt nu of je deze 4 stappen succesvol kan doorlopen?

In het boek “Je ongekende vermogens” worden er 7 basismechanismen of kenmerken gedefinieerd die jouw succes kunnen verzekeren:

 • Kenmerk 1: passie
  Passie geeft mensen brandstof om verder te gaan wanneer het moeilijk is, het is een kracht die hen voortstuwt om actie te ondernemen, te evolueren en telkens opnieuw een betere versie van zichzelf te worden.
 • Kenmerk 2: overtuiging
  Of met andere woorden, je wordt wat je denkt of gelooft te kunnen worden. Bij succesvolle mensen vormt deze overtuiging om te zijn wat ze kunnen worden de kracht om hun passie in daden om te zetten.
 • Kenmerk 3: strategie
  Een strategie of een plan van aanpak zal bepalen hoe je je passie omzet in daden. Wetende dat falen niet bestaat, enkel resultaat en dit combineren met je flexibiliteit om net die resultaten te behalen die je wenst te behalen, vormt een noodzakelijkheid tot het behalen van succes.
 • Kenmerk 4: heldere waarden
  Wat zijn de positieve waarden die je wil nastreven in je leven? Je waarden zullen je ondersteunen in de keuzes die je maakt tijdens de weg naar succes.
 • Kenmerk 5: energie
  Energie drijft je om de beste versie van jezelf te worden. Energie is zowel fysiek, intellectueel als spiritueel; de motor om telkens verder te blijven gaan.
 • Kenmerk 6: vermogen tot het aangaan van relaties
  Het geeft je onder andere de mogelijkheid om bondgenootschappen te sluiten en op het einde van de rit, je succes te kunnen delen met die mensen die je lief hebt.
 • Kenmerk 7: communicatief meesterschap
  Want ja, de betekenis van communicatie is de reactie die je krijgt en niet jouw intentie. Het is dus ook hier het resultaat dat telt. Om succesvol te zijn, moet je dus op die manier communiceren zodat het jou het gewenste resultaat geeft.

En wat heeft dit te maken met jouw zoektocht naar jouw droomjob?

Hoe vaak hoor je niet, ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt, of het geeft niet dat ik hard moet werken want ik doe het graag. Je kent zeker ook mensen in je omgeving die honderd uit kunnen vertellen en blijven vertellen over hun job. Zij werken met passie… Onderzoek voor jezelf wat je graag doet en goed kan en vind zo een job die je met passie kan uitoefenen. Kenmerk 1.

Overtuiging: Wanneer was de laatste keer dat je overtuigd was dat je iets kon realiseren?

Dat je wist van jezelf dat je die taak tot een goed einde zou brengen? Ik ben er zeker van dat het je toen ook gelukt is. Deze overtuiging heb je zeker ook nodig tijdens het solliciteren naar je nieuwe droomjob. Kenmerk 2.

Plan van aanpak bij het vinden van je droomjob is essentieel

Strategie of plan van aanpak is ook essentieel tijdens de zoektocht naar een nieuwe job. Zoals eerder gezegd: onderzoek en definieer wat je wil, bereid je grondig voor en solliciteer gericht. Mocht een sollicitatiegesprek toch niet het gewenste resultaat geven, evalueer dan en stuur bij naar de volgende sollicitatie. Kenmerk 3.

Tijdens de loopbaancoaching is één van de vragen waar je een antwoord op zal geven “Wat zijn je waarden?”

Wat is voor jou belangrijk binnen een job? Je keuzes zullen anders zijn als je prestige nastreeft dan wanneer je voornamelijk op zoek bent naar een goede balans werk-privé. Kenmerk 4.

Kan jij je nog een moment herinneren waar je vol energie zat?

Waar alles vanzelf leek te gaan? Kan het dan ook zijn dat je op dat moment overtuigd was van jezelf en je kunnen en dat je bezig was met iets wat je graag doet en wat je dus energie geeft? Kenmerk 5.

Netwerken of mensen bevragen over hun ervaringen kan je kans op succes bij het solliciteren verhogen.

Al is het maar om beter te verstaan wat er van je verwacht wordt in een bepaalde job en om daar dan ook communicatief op in te kunnen spelen. Kenmerk 6 en 7.

Zit jij op dit moment vast met je levensdoelen of nog niet je droomjob gevonden?

Weet je niet welke job je wil of waar je passie ligt? Bekijk dan even wat je tot nu toe al hebt ondernomen. Hoeveel acties heb je al ondernomen om vooruit te geraken? Besef dat “If you always do what you’ve always done, you’ll always get what you’ve always got” (Henry Ford) Dromen alleen helpt niet, het is de actie die zal leiden tot het resultaat.

Klaar om op zoek te gaan naar je droomjob en samen te starten met loopbaancoaching bij Travvant?

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: