Iedereen is tegenwoordig druk, druk, druk … Er komt zoveel op ons af. Nooit was er meer afleiding dan vandaag. Van ’s morgens tot ’s avonds worden we overspoeld door telefoons, mails, social media-berichten … We moeten steeds meer doen, met minder mensen … Hoe hou je dat vol? Tijdens onze teammeeting deden wij een rondvraag en onze coaches hebben volgende tips voor jou.
- Word productiever door meer te bewegen
Neem de trap, maak een wandeling tijdens de pauze, neem de fiets als het kan … beweeg! Je lichaam en geest varen er wel bij! Je krijgt meer energie en je kan alles beter aan.
- Verhoog je productiviteit door doelen op te maken
Waar wil je binnen 6 maanden staan, binnen 12 maanden? Maak een weekplanning bij het begin van de week en kijk of deze zaken bijdragen aan het realiseren van dit doel. Evalueer even op vrijdag of je je doelstellingen behaald heb.
- Maak een schriftelijke dagplanning met prioriteiten
Begin ’s ochtends met je belangrijkste taak. Als je dit niet doet, ben je met van alles bezig geweest en heb je op het einde van de dag het gevoel dat je niets gedaan hebt. Doelen zijn je ‘gids’ en bepalen wat je wel en niet doet.
- Aandachtsmanagement ipv timemanagement
Je kan de tijd niet managen, maar wel je aandacht. Aandachtsmanagement gaat over het doen van één taak tegelijk, met je volle aandacht. Neuropsychiater Theo Compernolle ontkracht de mythe van het multitasken (meerdere taken tegelijk doen) omdat het je productiviteit aantast. Stop met multitasken! Door te focussen op één taak word je niet alleen productiever maar ook creatiever én ervaar je minder stress.
- De Pomodorotechniek
Deze techniek is aangewezen bij grotere klussen. Je zet de wekker na 25 minuten en werkt geconcentreerd door. Neem telkens een korte pauze na 25 minuten. Als je 4 rondes gedaan hebt, neem je een langere pauze. Af en toe even pauze doet je goed. Als je dit niet doet, zakt je productiviteit. Je bent nog wel aanwezig, maar niet met volle aandacht.
- Check je mails 2x per dag op vaste momenten
Het ideale moment zou zijn net voor je lunchpauze en voor je werkdag eindigt omdat je aandacht dan iets minder hoog is … (Bron:Tony Crabbé, Nooit meer te druk).
- Je bent productiever als je werkplek opgeruimd is
Opruimen creëert ruimte in je hoofd. Rommel zorgt voor afleiding, geeft te veel prikkels.
- Super tip om je productiviteit te verhogen: goed is goed genoeg
Perfectionisme kan je de das omdoen. Je kan hier ook de 80/20 regel toepassen: met 20 % van je inzet kun je 80 % van het resultaat behalen. Terwijl het laatste deel (20 %) veel meer inspanning en werk kost om zo de volle 100 % te bereiken. In veel gevallen is het behalen van 80 % al ruim voldoende. En dat resulteert in een veel effectievere werkwijze. Hoe pas je de 80-20 regel toe in je werk? In 20 % van je tijd, 80 % van je resultaten behalen lijkt misschien een onmogelijke opgave. Kijk daarom goed naar de taken die het belangrijkst zijn. Welke leveren uiteindelijk het meeste op?
Focus je daarop, denk aan je productiviteit en verbeter je werkwijze waar nodig. Hou bv. bij hoelang je met bepaalde taken bezig bent en ga na of je deze kan inkorten.
- Moet ik dit nu doen?
En de zin ontleden met nadruk op ‘moet’, ‘ik’, ‘dit’, ‘nu’ doen? Dit maakt je veel bewuster van waar je mee bezig bent.
- Zoek een buddy
Zoek iemand waarmee je samen deze tips kan implementeren en spreek elkaar wekelijks 15 min om te kijken of het je lukt om de focus te houden. Je houdt elkaar ‘accountable’. Dit kost niets en is heel fijn om elkaar daarin te steunen.
- Neem je processen maandelijks onder de loep voor meer productiviteit
We zijn gewoontedieren en we doen soms dingen “omdat we gewend zijn ze zo te doen”. Door je gewoonten in vraag te stellen en een ander erbij te betrekken kan je suggesties krijgen die veel productiever zijn.
Wat kan je automatiseren? Wat kan sneller en makkelijker?
- En last but not least: zoek werk wat bij je past
Zorg ervoor dat je energie krijgt van je werk, dan ben je veel productiever! Hét geheim? Een match tussen jouw waarden en de waarden van je bedrijf. Een match tussen wat jij goed kan én graag doet en wil ontwikkelen en je takenpakket. Een job kiezen die past bij je persoonlijkheid, die je voldoening, geluk en vervulling geeft. Dan kan je bergen verzetten …