“We willen zinvol en leuk werk doen, misschien zelfs goed of mooi werk. We willen iets presteren. En het liefst zouden we willen dat ons werk ons overstijgt. Dat het op de een of andere manier verder reikt.”
Zo begint het voorwoord van ‘Mooi Werk’ een boek van Ben Tiggelaar dat nog steeds brandend actueel is. Want is dat niet wat we nog steeds met z’n allen willen? Mooi, leuk en goed werk doen dat ons het liefst nog overstijgt?
En toch, toch gaat het nog erg vaak fout. Mensen voelen zich niet lekker op of door het werk of beide!
Wat loopt er fout?
- Mensen kijken reikhalzend uit naar het weekend, dromen jaren van het plezier dat ze zullen beleven eenmaal ze met pensioen zijn.
- Mensen doen onverhoopte pogingen en gaan gesprekken aan met collega’s, leidinggevenden, HR managers, enz. met de verwachting dat zij hen vertellen wat te doen.
- Mensen raken gefrustreerd, gedemotiveerd, moe, uitgeblust. Ze komen in een vicieuze cirkel waarin ze zich steeds moeilijker kunnen opladen om te doen wat ze horen te doen, eerst professioneel, maar na verloop van tijd ook privé. De ooit zo gedreven medewerker gaat omwille van zelfbehoud op een 9 to 5 ritme.
- Mensen beginnen te twijfelen aan zichzelf. Kunnen ze die job eigenlijk wel? Kunnen ze niet beter opteren voor een andere job op een lager niveau? Of zou de leidinggevende dan toch gelijk hebben dat hun manier van werken niet deugt? Dat ze toch nét dat beetje beter hun best moeten doen om die structuur op orde te krijgen, efficiënter te werken, dat timemanagement bij te schaven, meer to the point te spreken, meer hands-on te zijn, constructiever in gesprek te gaan en nog zoveel zaken meer?
Geen werkgeluk?
Geen idee? Het enige wat zeker is, is dat er geen winnaars zijn in bovenstaand scenario. Werkgevers zitten met de handen in het haar, omdat ze de vooropgestelde bedrijfsgroei niet gerealiseerd krijgen. Werknemers verzinken in frequente korte of langere afwezigheden, depressies, burn-outs en een hoofd vol vraagtekens waar zelfvertrouwen geen kans meer krijgt.
Maar waar gaat het nu fout? Wat is nodig om ervoor te zorgen dat we blij en tevreden zijn op of door ons werk? Wat is nodig om te kunnen zeggen dat we zelfs gelukkig zijn op of door ons werk? Of wat is ‘geluk’ tout court?
Ook hierop weet Ben Tiggelaar antwoord. Hij bestudeerde het werk van psycholoog Martin Seligman, één van de grondleggers van de positieve psychologie. Deze laatste deed een onderzoek naar ‘geluk’ en kwam uit op drie belangrijke dimensies van geluk.
Werkgeluk door plezierig, goed en zinvol werk
In combinatie met allerlei praktisch, empirisch onderzoek op vlak van werk en werkbeleving definieert Ben Tiggelaar werkgeluk als zijnde opgebouwd uit plezierig werk, goed werk en zinvol werk.
- Plezierig werk gaat over het gevoel er bij te willen horen. Gehoord en gezien te worden in wie we zijn of wat we doen en te weten wat van ons wordt verwacht, zodat we weten wanneer ons werk als goed zal worden beschouwd.
- Goed werk gaat om wat we moeten doen op het werk en het gevoel dat we daarbij krijgen. Het kunnen inzetten van onze sterke punten, het kunnen meebeslissen, jezelf kunnen ontwikkelen en goede resultaten boeken zijn daarbij cruciaal.
- Zinvol werk houdt in dat we willen werken voor een hoger doel, iets dat onszelf overstijgt.
Of dat dan simpelweg de voldoening is die we beleven aan wat we dagdagelijks doen, de blijdschap die we voelen wanneer we een mooi teamresultaat neerzetten of de trots om voor dat specifieke bedrijf te mogen werken… Het maakt niet uit zolang we voor onszelf zicht hebben op het ‘waarom’ achter ons werk.
Plezierig werk, goed werk en zinvol werk hebben of vinden is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De praktijk leert dat veel mensen worstelen met hun job door de afwezigheid van net dàt ontbrekende stukje aan erkenning, waardering, inspiratie, uitdaging, collegialiteit, inspraak of wat dan ook.
Spijtig genoeg is het ook bij lange na niet altijd evident om uit te pluizen waar het nu net fout loopt en wat beter anders kan.
Werkgeluk dankzij loopbaanbegeleiding met loopbaancheques
Gelukkig beseft ook de Vlaamse overheid dat er nog werk aan de winkel is en dat zowel bedrijven als particulieren baat hebben bij een actieve aanpak van deze problematiek. Daarom werd reeds in 2013 het systeem van loopbaancheques in het leven geroepen. Bedoeling van deze subsidie is om mensen die om één of andere reden vastlopen of dreigen vast te lopen op professioneel gebied begeleiding te geven.
Werkgeluk ervaren?
Maat dan een afspraak voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek en ontdek wat we samen kunnen doen.