Zet de pauzeknop op je carrière. Thuisblijven voor de kinderen

Mijn naam is Sofie, coach bij Travvant en ik wil graag mijn verhaal met jou delen. Ik ben gelukkig getrouwd, heb 3 zalige kinderen, die ondertussen 21, 19 en 16 jaar zijn.

20 jaar geleden was het vinden van opvang niet zoals het nu is. Ik woonde in Antwerpen centrum, werkte als uitzendconsulente bij Interlabor (ondertussen Randstad) en mijn man werkte in Brussel. Vaak werd er op kantoor nog net voor sluitingstijd gebeld voor een extra uitzendkracht bij bijvoorbeeld Coca-Cola, en dan was er grote collegialiteit en alle collega’s belden mee om snel een geschikte kandidaat te vinden. Echter de crèche van mijn dochter vond dit niet zo leuk. Zij sloten stipt om 18u en vaak kwam ik aangeracet en stond de verantwoordelijke met mijn dochter al klaar op straat voor de “overdracht”.

Doordat mijn man toen het voorstel kreeg om in Duitsland te gaan werken, heb ik mijn job opgezegd en zijn we met onze meid van 6 maanden verhuisd. Daar stelden we als koppel vast wat een verademing het was voor elk van ons drie om ’s avonds in alle rust gezellig samen te kunnen eten. Kinderopvang was en is nog heel duur in Duitsland, de meeste vrouwen blijven er 3 jaar thuis en kiezen daarom ook pas laat voor kinderen, omdat ze eerst hun eigen carrière willen uitwerken. Dat maakte dat mijn sociaal leven intensief was, samen met die thuisblijvende moeders.

Voordelen van een deeltijdse job of thuisblijven voor de kinderen

Enkele jaren later, met 3 jonge kinderen en een man met een internationale job, heb ik bewust een deeltijdse job gezocht dicht bij huis, waar deze balans kon behouden worden.

We hebben hier geen moment spijt van.

Waarom?

 • We hebben als ouder een hechte band met onze kinderen, we hebben tijd gemaakt voor hen.
 • Ikzelf heb een stap opzij gezet en ondanks mijn universitair diploma kwamen er wel wat opmerkingen, maar na het herintreden wou ik echt wel mijn kansen grijpen, verantwoordelijkheid naar me toe trekken, heb ik in mijn loopbaan rustfases gehad, waardoor ik nu met veel energie elke dag naar het werk stap.

Thuisblijven werkt alleen als je er achterstaat

Thuisblijven heeft enkel nut als je er als koppel 100 % achterstaat en elkaar blijft behandelen als gelijken!

Veranderingen in je loopbaan of het tijdelijk stoppen van je job, hebben een diepe impact op je leven. Werken betekent méér dan gewoon de kost verdienen.

Minstens één van onze zes levensgebieden wordt beïnvloed als je veranderingen in je loopbaan aanbrengt: werk, gezin en relatie, financiën, sociale contacten, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Deze bepalen grotendeels waar je staat in het leven en hoe je je voelt. Wil je evenwicht bewaren, dan zal je hiermee aan de slag moeten.

Kinderen zijn het meest gediend met een ouder die zich goed voelt. Je moet bedenken dat je dezelfde persoon blijft als voorheen: met behoefte aan me-time, diepgaande gesprekken en zelfontplooiing. Wil je dus pur sang genieten van je tijd thuis en voorkomen dat je in een gat valt of in een isolement terechtkomt, dan zal je je eigen behoeften moeten respecteren. Een nieuwe fase brengt nieuwe uitdagingen, zoals heroriëntatie en reorganisatie. Vanaf nu ben je je eigen CEO. Een herziening van je waardebepalingen en flexibiliteit kunnen je helpen om deze tijd tot een leuke en leerrijke periode te maken. Met je herintrede op de arbeidsmarkt in gedachten is het goed je vrije tijd doelgericht in te vullen. Kies daarom voor activiteiten die een meerwaarde bieden in je vakgebied, of waarvan je weet dat ze nuttig zijn voor je persoonlijke ontwikkeling.

Zingevingstips voor thuisblijvende ouders

 • Volg een cursus die je leuk vindt of een nieuwe taal
 • Verdiep je in een hobby
 • Lees boeken en tijdschriften die je boeien
 • Onderhoud je sociale contacten
 • Breng structuur aan in je dagen
 • Verzorg jezelf, als je gaat werken tut je je automatisch op, nu moet je daar soms moeite voor doen
 • Blijf up-to-date in jouw vakgebied, zodat je reïntegratie makkelijker verloopt

Hoe je als thuisblijvende ouder frustraties voorkomt:

Als je fulltime thuis bent, kan je in de verleiding komen de rol van de ‘eeuwig dienende’ te gaan vervullen. Het kan zijn dat je gezinsleden, wellicht in alle onschuld, ervan uitgaan dat jij nu alle tijd van de wereld hebt. Voor je het weet ben je het huisslaafje. Dat is dus niet de bedoeling. Bespreek dit met je gezin. Je zelfvertrouwen en je eigenwaarde moet je koesteren en beschermen.

Overweeg je een pauze in je carrière? Enkele gouden tips:

 • Raadpleeg eerst een arbeidsjurist via je vakbond of de RVA voor je beslist of je parttime, 4/5 of een carrièrepauze wil. Er zijn tal van interessante regelingen waar je gebruik van kan maken, denk aan tijdskrediet ouderschapsverlof, enz.
 • Maak een kostenberekening van de verhouding tussen een fulltime baan, de crèchekosten en een parttime betrekking.
 • Steek je licht op bij vrienden die 4/5 werken. Vaak krijg je fulltime taken die je in minder tijd moet waarmaken. Dit is niet de bedoeling.
 • Bespreek je wensen met je werkgever. Het kan zijn dat hij met een aangenaam voorstel komt.
 • Houd er rekening mee dat minder werken of tijdelijk stoppen invloed kan hebben op je pensioenrechten.

Carrière weer oppakken na thuisblijven? Tijd voor een reïntegratie

Vaak wordt me de vraag gesteld: Speelt de periode dat ik thuis was in mijn nadeel bij een herintrede? Grotendeels heb je dit zelf in de hand. Alles hangt af van je ‘personal brand’, of de manier waarop je je talenten zichtbaar maakt en ze versterkt. Dit is een onderscheidende waarde om meer plezier, energie en succes te realiseren. Thuisblijven wil niet zeggen dat je hebt stilgestaan in je ontwikkeling.

Carrière succesvol opnieuw oppakken dankzij de STAR-methode

Één van de grootste uitdagingen bij reïntegratie is het benoemen van je kwaliteiten die je hebt verworven toen je thuis was. Een grote hulp is gebruik maken van de STAR-methode (Situatie, Taken, Activiteiten, Resultaat): je schrijft je eigen ‘succesverhalen’ op, en filtert hieruit welke kwaliteiten je nodig had om ze te realiseren. Je hebt misschien een buurtfeest georganiseerd. Dan is organiseren zeker één van je kwaliteiten. Maar ook: netwerken, sponsors zoeken, delegeren, communicatie … Veel dingen vind jij misschien vanzelfsprekend, maar door ze op te schrijven maak je jezelf bewust van de waarde ervan. Bovendien geeft het je zelfvertrouwen een boost. Als je je focus legt op je kwaliteiten, en hoe deze een meerwaarde kunnen zijn voor de nieuwe job, zal je je kansen vergroten. Het hiaat in je cv kan je benoemen als een sabbatical waarin je verschillende vaardigheden hebt ontwikkeld.

Een carrièreswitch nadat je thuis bent gebleven voor de kinderen?

Velen komen na een pauze tot verrassende conclusies in verband met hun carrière. De kans is heel reëel dat je tot de ontdekking komt dat je je leven een andere richting wil geven. Je opgedane kennis in combinatie met de rust die je gehad hebt, kunnen hieraan ten grondslag liggen. Ik heb méér dan eens gezien dat mensen na een carrièrepauze sterker, overtuigder en met veel meer voldoening weer aan de slag gaan!

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.[tm_button btn_design_style=”btn-theme-colored2″ button_size=”” button_alignment=”text-center” btn_round=”true” link_url=”url:https%3A%2F%2Ftravvant.be%2Fcontact%2F|title:contact||” button_text=”Vraag nu je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan”]

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: