20 jaar geleden was het vinden van kinderopvang een uitdaging die veel werkende ouders zullen herkennen. Het jongleren tussen werkverplichtingen en de zorg voor kinderen bracht vaak logistieke problemen met zich mee, zoals het halen van de kinderen voor sluitingstijd van de crèche. Deze strubbelingen waren niet ongewoon, vooral in stedelijke gebieden waar de werkdruk hoog lag en flexibele kinderopvang niet zo gemakkelijk te vinden was.
Voor sommige gezinnen leidde deze situatie tot ingrijpende beslissingen, zoals het accepteren van een baanaanbod in een ander land waar de levensstijl en de beschikbaarheid van kinderopvang gunstiger waren. Deze verandering bracht niet alleen verlichting voor het gezinsleven, maar opende ook nieuwe mogelijkheden voor sociaal contact en gemeenschapsbetrokkenheid in de nieuwe omgeving.
Voordelen van een deeltijdse job of thuisblijven voor de kinderen
Sommigen wagen de sprong van een veeleisende baan naar een deeltijdse positie dicht bij huis, waar de balans tussen werk en gezin gemakkelijker te handhaven is.
Velen van hen hebben geen moment spijt gehad van deze beslissing.
Waarom niet?
Het gaf hen de kans om een sterke band op te bouwen met hun kinderen en bewust tijd vrij te maken voor gezinsactiviteiten. Voor sommigen betekende dit ook een bewuste keuze om een stap terug te doen. Ondanks eventuele professionele verwachtingen en mogelijke opmerkingen, hebben ze na hun overstap naar een nieuwe situatie hun kansen gegrepen. Ze namen verantwoordelijkheid voor hun carrière, creëerden bewust rustperiodes en ontdekten een hernieuwde energie en motivatie om elke dag naar het werk te gaan.
Thuisblijven werkt alleen als je er achterstaat
Thuisblijven heeft enkel nut als je er als koppel 100 % achterstaat en elkaar blijft behandelen als gelijken!
Veranderingen in je loopbaan of het tijdelijk stoppen van je job, hebben een diepe impact op je leven. Werken betekent méér dan gewoon de kost verdienen.
Minstens één van onze zes levensgebieden wordt beïnvloed als je veranderingen in je loopbaan aanbrengt: werk, gezin en relatie, financiën, sociale contacten, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Deze bepalen grotendeels waar je staat in het leven en hoe je je voelt. Wil je evenwicht bewaren, dan zal je hiermee aan de slag moeten.
Kinderen zijn het meest gediend met een ouder die zich goed voelt. Je moet bedenken dat je dezelfde persoon blijft als voorheen: met behoefte aan me-time, diepgaande gesprekken en zelfontplooiing. Wil je dus pur sang genieten van je tijd thuis en voorkomen dat je in een gat valt of in een isolement terechtkomt, dan zal je je eigen behoeften moeten respecteren. Een nieuwe fase brengt nieuwe uitdagingen, zoals heroriëntatie en reorganisatie. Vanaf nu ben je je eigen CEO. Een herziening van je waardebepalingen en flexibiliteit kunnen je helpen om deze tijd tot een leuke en leerrijke periode te maken. Met je herintrede op de arbeidsmarkt in gedachten is het goed je vrije tijd doelgericht in te vullen. Kies daarom voor activiteiten die een meerwaarde bieden in je vakgebied, of waarvan je weet dat ze nuttig zijn voor je persoonlijke ontwikkeling.
Zingevingstips voor thuisblijvende ouders
- Volg een cursus die je leuk vindt of een nieuwe taal
- Verdiep je in een hobby
- Lees boeken en tijdschriften die je boeien
- Onderhoud je sociale contacten
- Breng structuur aan in je dagen
- Verzorg jezelf, als je gaat werken tut je je automatisch op, nu moet je daar soms moeite voor doen
- Blijf up-to-date in jouw vakgebied, zodat je reïntegratie makkelijker verloopt
Hoe je als thuisblijvende ouder frustraties voorkomt:
Als je fulltime thuis bent, kan je in de verleiding komen de rol van de ‘eeuwig dienende’ te gaan vervullen. Het kan zijn dat je gezinsleden, wellicht in alle onschuld, ervan uitgaan dat jij nu alle tijd van de wereld hebt. Voor je het weet ben je het huisslaafje. Dat is dus niet de bedoeling. Bespreek dit met je gezin. Je zelfvertrouwen en je eigenwaarde moet je koesteren en beschermen.
Overweeg je een pauze in je carrière? Enkele gouden tips:
- Raadpleeg eerst een arbeidsjurist via je vakbond of de RVA voor je beslist of je parttime, 4/5 of een carrièrepauze wil. Er zijn tal van interessante regelingen waar je gebruik van kan maken, denk aan tijdskrediet ouderschapsverlof, enz.
- Maak een kostenberekening van de verhouding tussen een fulltime baan, de crèchekosten en een parttime betrekking.
- Steek je licht op bij vrienden die 4/5 werken. Vaak krijg je fulltime taken die je in minder tijd moet waarmaken. Dit is niet de bedoeling.
- Bespreek je wensen met je werkgever. Het kan zijn dat hij met een aangenaam voorstel komt.
- Houd er rekening mee dat minder werken of tijdelijk stoppen invloed kan hebben op je pensioenrechten.
Carrière weer oppakken na thuisblijven? Tijd voor een reïntegratie
Vaak wordt me de vraag gesteld: Speelt de periode dat ik thuis was in mijn nadeel bij een herintrede? Grotendeels heb je dit zelf in de hand. Alles hangt af van je ‘personal brand’, of de manier waarop je je talenten zichtbaar maakt en ze versterkt. Dit is een onderscheidende waarde om meer plezier, energie en succes te realiseren. Thuisblijven wil niet zeggen dat je hebt stilgestaan in je ontwikkeling.
Carrière succesvol opnieuw oppakken dankzij de STAR-methode
Één van de grootste uitdagingen bij reïntegratie is het benoemen van je kwaliteiten die je hebt verworven toen je thuis was. Een grote hulp is gebruik maken van de STAR-methode (Situatie, Taken, Activiteiten, Resultaat): je schrijft je eigen ‘succesverhalen’ op, en filtert hieruit welke kwaliteiten je nodig had om ze te realiseren. Je hebt misschien een buurtfeest georganiseerd. Dan is organiseren zeker één van je kwaliteiten. Maar ook: netwerken, sponsors zoeken, delegeren, communicatie … Veel dingen vind jij misschien vanzelfsprekend, maar door ze op te schrijven maak je jezelf bewust van de waarde ervan. Bovendien geeft het je zelfvertrouwen een boost. Als je je focus legt op je kwaliteiten, en hoe deze een meerwaarde kunnen zijn voor de nieuwe job, zal je je kansen vergroten. Het hiaat in je cv kan je benoemen als een sabbatical waarin je verschillende vaardigheden hebt ontwikkeld.
Een carrièreswitch nadat je thuis bent gebleven voor de kinderen?
Velen komen na een pauze tot verrassende conclusies in verband met hun carrière. De kans is heel reëel dat je tot de ontdekking komt dat je je leven een andere richting wil geven. Je opgedane kennis in combinatie met de rust die je gehad hebt, kunnen hieraan ten grondslag liggen. Ik heb méér dan eens gezien dat mensen na een carrièrepauze sterker, overtuigder en met veel meer voldoening weer aan de slag gaan!
Geschreven door Sofie Vanham, herwerkt door Rita Termote