Veranderen van job na je 50e

“Geloof mij: ook jij kan, als dat nodig zou zijn uit
die gouden kooi vliegen en opnieuw wat magie in je loopbaan brengen.”
Hilde De Brauw

Had je me een aantal jaren geleden gezegd dat ik op mijn 54ste zou veranderen van werk, ik zou je niet geloofd hebben.

Ik had toch een mooie functie bij een topbedrijf met superleuke collega’s en een niet onaardige verloning … waarom zou ik dan veranderen?

Veranderen van job als 50 plusser

Veranderen van Job na je 50e, durf ik dat wel? En toch deed ik het en ik vertel je graag waarom.

Ik werkte 19 jaar bij een grote HR-groep en had in mijn loopbaan ontzettend veel groei- en ontwikkelingskansen gekregen, heel veel leuke projecten kunnen doen, met enorm fijne mensen samengewerkt en elke dag gelachen en geleerd!

En toch zat ik plots vast in een functie en een team waar ik absoluut geen energie meer van kreeg en waar ik het gevoel had dat er te weinig rekening werd gehouden met mijn talenten, motivatoren en energiegevers.

Ik ben van nature uit een zeer enthousiast en positief ingesteld iemand dus ik dacht dat ik er samen met HR wel uit zou geraken. Maar verschillende gesprekken later voelde ik me nog steeds futloos en was er niets veranderd aan mijn situatie.

En dus hakte ik dapper, maar ook met een heel klein bang hartje de knoop door: ik was vastbesloten om er alles aan te doen om opnieuw elke dag fluitend naar het werk kunnen gaan en me weer energiek en goed in mijn vel voelen.  Zelfs indien dit betekende dat ik een prachtige en veilige cocon moest verlaten.

Ik deed de deur van mijn gouden kooi voorzichtig open en vloog met nog wat aarzelende vleugeltjes naar buiten …

En wat ben ik nu blij dat ik deze stap gezet heb! Niet alleen sta ik weer in mijn volle kracht in een superleuke en uitdagende functie; ik ontdekte ook dat de arbeidsmarkt, ondanks alle minder positieve berichten in de media, écht wel openstaat voor een 50-plusser.

Ik werd in 85 % van de sollicitaties uitgenodigd voor een eerste gesprek, deed testen, assessments, presentaties en kwam heel ver in verschillende selectieprocedures.

Het eindresultaat was dat ik een aanbod kreeg van 3 verschillende bedrijven om te starten. Wat een energie-boost voor mijn ietwat geknakte ego: ‘Ik was nog gewild op de arbeidsmarkt!’

Zelfs meer dan dat, ik had nu keuzestress want bedrijven stonden te springen om met mij in zee te gaan – heerlijk gevoel toch.

En ik heb écht niet zo’n bijzonder speciale talenten of certificaten of expertise!

Elke 50-plussser kan dit dus!

Geloof mij: ook jij kan, als dat nodig zou zijn uit die gouden kooi vliegen en opnieuw wat magie in je loopbaan brengen. Op zoek gaan naar een functie waar je energie van krijgt, naar een bedrijf dat in jou gelooft en samen met jou in zee wil gaan.

50 Plusser? Dit zijn de pluspunten van oudere werknemers:

  • jouw ruime rugzak gevuld met een brede waaier aan ervaring en aangeleerde competenties
  • jouw mentor vaardigheden in je samenwerking met jongeren
  • jouw maturiteit, rust en streven naar harmonie die je meebrengt naar de werkvloer
  • jouw flexibiliteit, want je hoeft geen kinderen meer op te halen of af te zetten
  • jouw stressbestendigheid, kunst om te relativeren en je aangescherpt beoordelingsvermogen: je hebt al voor heel wat hete vuren gestaan dus je kan wel tegen een stootje
  • jouw loyauteit en standvastigheid: je zal niet zo snel meer gaan jobhoppen

10 tips om te veranderen van job als 50-plusser

Veranderen van Job vraagt om lef! Daarom geef ik jou graag nog 10 SUPERTIPS mee over hoe je jouw zoektocht als 50-plussers best aanpakt:

Oud

maar niet out: hoewel ik mezelf niet als ‘oud’ zie, krijg je toch al snel die stempel. Zorg er dus voor dat jouw personal branding niet ‘oud’ uitstraalt. Kies voor een hedendaags, visueel sterk en aantrekkelijk cv.
Zorg dat je opvalt! Wees geen grijze muis maar wel een vrolijk roze flamingo. Laat jouw cv energie, passie, enthousiasme en motivatie uitstralen!  Spreek met trots over je successen, expertise, vaardigheden. Toon ook dat je kunt omgaan met nieuwe technologieën, met een nieuwe, jonge managementstijl en dat je leergierig bent, bereid bent om nieuwe vaardigheden aan te leren.

Gebruik je netwerk

als 50-plusser heb je een uitgebreid sociaal en professioneel netwerk uitgebouwd. Dit netwerk is van onschatbare waarde – gebruik het!  Benut ook jouw extra tijd om nieuwe interessante contacten te leggen. Blijf niet tussen je vier muren zitten maar kom naar buiten en stel je open voor boeiende nieuwe ontmoetingen. Je weet nooit waar deze naartoe kunnen leiden … Laat iedereen weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, vraag hen jou te helpen. Men zal dit met enorm veel plezier en overgave doen. Ik heb dit zelf ook gemerkt tijdens mijn zoektocht en ik ben ontzettend dankbaar voor alle hulp die ik van mijn netwerk gekregen heb.

Zorg ervoor dat je professioneel zichtbaar bent op de sociale media

LinkedIn is hiervoor een zeer krachtige branding tool. Vervolledig jouw profiel met alle toeters en bellen en ga van start met liken, sharen, commenten en posten! Toon dat je met al jouw expertise je mannetje/vrouwtje kan staan in deze VUCA wereld. Je kan ook profiteren van de extra tijd die je hebt om bepaalde competenties aan te scherpen door enkele webinars of opleidingen te volgen.

Laat je coachen

Coaching is een proces waarbij je coach optreedt als een gids, die jou begeleidt en uitdaagt om jouw potentieel te benutten en je gestelde doelen te behalen. Je zal samen op zoek gaan naar wat jou motiveert en energie geeft in je job zodat je een bewuste en juiste keuze kan maken voor jouw verdere loopbaan.

Zorg voor focus in je zoektocht

Ga niet wild doorklikken op allerlei vacatures, want dat zal jou weinig opleveren en het gebrek aan respons zal uiteindelijk frustrerend werken. Solliciteer enkel op die functies of bij die bedrijven waarvan je weet dat ze een uitstekende match zijn met jou en jouw talenten. Beter 3 goed gerichte pijlen dan 30 verdwaalde om de roos te raken (niet echt een spreekwoord maar toch?).

Verdrijf negatieve gedachten

Gedachten als ‘Ik ben te oud’ of ‘Ik zal nooit nog een leuke job vinden’ of ‘Ik kan niet meer mee met al die digitale veranderingen’ helpen jou niet vooruit, integendeel ze zullen jou saboteren. Probeer de zaken wat positiever te bekijken en de toekomst enthousiast te omarmen. Een opleiding kan jou helpen met de digitalisering en er zijn heus heel wat bedrijven die op zoek zijn naar maturiteit en brede expertise.

Niet alleen positivisme en enthousiasme maar ook fitheid en een energieke uitstraling zullen jou vooruithelpen

Wie fit oogt, maakt een sterke eerste indruk en laat zien dat je nog over voldoende energie beschikt voor een heel actief arbeidsleven. Ga wandelen, fietsen, schrijf je in bij een fitnessclub (kan je nog wat netwerken!), start met een yoga cursus. Doe vooral iets wat je met veel plezier doet zodat je het blijft doen.

Onderneem voldoende acties

Blijf niet op je luie krent zitten wachten tot er een leuke job langskomt.
Je moet echt proactief aan de slag gaan. Het is best wel wat werken en het vraagt engagement en een behoorlijke tijdsinvestering. Onderneem dus voldoende acties en leg voldoende discipline aan de dag om echt elke dag iets te doen om je doelen te bereiken.

Durf verrassend uit de hoek te komen

Of het nu gaat om je personal branding tool (cv, social media profielen, website …) of tijdens je gesprekken: probeer out of the box of helemaal zonder box te denken. Je zal versteld staan hoeveel resultaat dit oplevert. Je bent anders dan anderen, valt op en als je alles overgiet met een gezonde dosis humor kom je een heel eind ver.

Geef zeker niet op

Krijg je een paar keer de deksel op de neus, recht dan je rug en ga door. Vacatures zat momenteel op de arbeidsmarkt en de aanhouder wint! Blijf steeds geloven in jezelf en keep your cool.

Hulp bij het veranderen van Job?

Wil ook jij uit je gouden kooi vliegen en kan je wel een supporter gebruiken? Vraag dan nu je gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan bij een Travvant-loopbaancoach.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: