Multipotential? Zo breng je orde in de chaos

Wat is multipotentialisme?

Emilie Wapnick is de eerste die de term ‘multipotentialisme’ introduceerde in een Ted-talk. Een multipotentialist is een persoon met veel interesses en vaardigheden. Soms zie je ook termen terug komen als multipod, multigetalenteerde, creatieve generalist, scanner, polymath, slashie en Renaissance man/vrouw. Een multipotential heeft veel verschillende interesses en creatieve doelen en zich daar het liefst allemaal tegelijk mee bezighoudt of ontwikkelt deze één na één.

TIP1: Aanvaard je eigenheid en gedraag je ernaar

De wereld romantiseert misschien specialisten die één ware passie volgen. Realiteit is dat we zowel de specialist en de multipotential nodig hebben om ware vooruitgang te boeken. De multipotential is een ware innovator en de specialist kan zich zo verdiepen in iets dat deze kan zorgen voor de implementatie.

Mocht je nog niet overtuigd zijn: dit zijn nog meerdere voordelen van een multipotential:

  • heel goed verschillende aandachtsvelden combineren en zo met vernieuwende ideeën komen. Je bent een echte innovator.
  • snel en goed leren. Je bent gewend aan het beginnersgevoel dat met iets nieuws leren gepaard gaat, omdat je telkens aan iets nieuws begint.
  • je goed aanpassen naar wat nodig is in een bepaalde situatie. Aanpassingsvermogen wordt in onze snel veranderende economie beschouwd als een heel belangrijke vaardigheid.
  • goed het groter geheel van iets zien. Je vindt het leuk om te brainstormen en te bedenken hoe zaken beter kunnen.

Anticipeer: Ga eens na hoe lang een functie, project of hobby jou energie gaf? Wanneer en waardoor werd het minder? Zo ontdek je jouw ritme en kan je op tijd voorbereidende stappen zetten, voordat je energie weg is door het gebrek aan voeding. You know what’s coming, so be prepared!

TIP2: Kies een doel, je why om makkelijker te beslissen

Kiezen is voor een multipotential moeilijk en dit niet alleen als het gaat over professionele keuzes. Kiezen is verliezen, denken we vaak. Gevolg: we kiezen niet en blijven ter plaatse trappelen – wat heel vermoeiend kan zijn.

Als je een multipotential ben je op zoek naar voldoende uitdaging en betekenis. Het is dus de kunst om te bekijken wat voor jou betekenis heeft. Dit verschilt namelijk van persoon tot persoon en kan zelfs per periode veranderen. Een tip is om dan te kijken naar is door je ‘why’ (uit: de Gouden Cirkel van Simon Sinek) te zoeken. Je why motiveert je van binnenuit en zet je in beweging. Welke activiteiten of jobs je deed is dus van minder belang maar wel waarom je deze een goed gevoel gaven.

Dus, vraag je af welke waarde of behoefte je wil vervullen met de activiteiten of beslissingen die je wil nemen. Blijf dit consequent doen om zo tot je eigen inzicht te komen.

TIP3: Schep orde in te chaos

Multipotentials lopen over van nieuwe ideeën. En alhoewel dit mooi is, kan het ook frustrerend zijn. Welk idee moet ik kiezen? Ik heb nu gekozen maar heb nog zoveel andere ideeën? Dit kan ervoor zorgen dat je geen rust of focus vindt of dat je soms zelfs niet meer start omdat je weet dat je toch weer door andere zaken zal getriggerd worden.

Breng daarom orde in je eigen chaos en schrijf alle ideeën op. Van zodra er een idee opborrelt, schrijf je het op. Hoe gek deze ook mogen zijn. Door ze op te schrijven ervaar je misschien dat er minder ideeën zijn dan gedacht of dat ze meer gelijklopend zijn dan je jezelf voor ogen hield. Misschien kan je een heel aantal ideeën ook bundelen. Door ze op te schrijven kom je ook hier weer tot inzicht en rust en helpt het je om je focus te geven en een richting naar een resultaat.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: