Menopauze en energieverlies

In loopbaanbegeleidingen komen vaak vrouwen van ongeveer 50 jaar voorbij die kampen met een gebrek aan energie, het gevoel hebben vast te zitten en zich gevangen voelen in een gouden kooi, zonder te weten hoe ze verder moeten.

Het is algemeen geweten dat tijdens de menopauze veranderingen optreden in het energieniveau. Dankzij recente inzichten uit het boek van Leen Steyaert “Stralend door de Menopauze” begrijpt men nu beter waarom dit gebeurt. De hormonale schommelingen tijdens de menopauze hebben namelijk een aanzienlijke invloed op de algehele gezondheidstoestand en zijn sterk bepalend voor hoe je je voelt.

Omgaan met klachten

De onaangename verschijnselen en klachten die je ondervindt, zijn signalen dat je lichaam moeite heeft met de sterke hormoonschommelingen die typisch zijn in deze fase van je leven.

Het is niet de bedoeling hier een lijstje met mogelijke klachten op te sommen, omdat elke vrouw verschillend en uniek is. Voor het medische aspect wordt er aangeraden contact op te nemen met een huisarts en/of gynaecoloog. Zij kunnen het beste adviseren en begeleiden op basis van de specifieke situatie van elke individuele vrouw.

Wat wel een zekerheid is: Hoe sterker en positiever je zelfbeeld, hoe minder klachten je tijdens je menopauze zal hebben.

Door te reflecteren over volgende vragen, zal je zelfbeeld helderder worden:

 • Wat probeert mijn lichaam mij nu te vertellen?
 • Welke gaven en talenten heb ik? Welke daarvan heb ik nog niet gebruikt? Hoe kan ik onvermoede talenten ontdekken?
 • Welke droom koester ik al lang en wat wil ik absoluut nog in mijn leven doen?
 • Welke mensen met wie ik nu omga wil ik absoluut blijven zien? Van wie wil ik liever afscheid nemen?
 • Wil ik dit werk blijven doen? Kan ik nog een succesvolle carrièreswitch maken? Welke stappen moet ik hiervoor ondernemen?
 • Hoe vind ik meer plezier in mijn werk?
 • Hoe ga ik zelf om met stress in mijn leven?
 • Hoe kan ik mijn ervaring en wijsheid beter gebruiken in mijn werk?
 • Hoe houd ik het leuk tot aan mijn pensioen?
 • Wat betekent vijftig worden voor mij?
 • Wat zijn de dingen die me bang maken in de toekomst? Hoe kan ik daarmee omgaan?

De invloed van voeding

Daarnaast heeft voeding wel degelijk een grote invloed op je stemming. Gezonde voeding is de basis voor mentaal evenwicht. Voedingstekorten hebben een invloed op de werking van je hersenen: wat je eet, bepaalt wat je denkt en hoe je je voelt. Belangrijk is dus om gezond, evenwichtig en regelmatig te eten alsook geraffineerde suikers te vermijden.

Naast voeding zijn energieoefeningen belangrijk, zoals yoga – qigong – taichi – meditatieoefeningen – eenvoudige ademhalingsoefeningen. Waarom? Energieoefeningen laden je lichaam op met energie en heffen stagnaties op, ze stimuleren ontgifting en reiniging, ze versterken je organen, ze vergroten je innerlijke kracht en bevorderen ontspanning.

In loopbaanbegeleiding wordt vaak ervaren dat vrouwen, door te ontdekken wat hen energie geeft in hun persoonlijke leven, geleidelijk aan weer een stralende uitstraling krijgen. Dit hernieuwde gevoel van energie stimuleert hen om ook professionele stappen te zetten richting meer werkplezier, vaak met een dosis moed en vastberadenheid.

Deze positieve houding ten opzichte van jezelf en tegenover het leven maakt je mooier, niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. Op naar 100 jaar!

Maak je graag tijd voor een reflectie op deze nieuwe levensfase? Wil je luisteren naar je hart en goed bepalen wat je wil?

Geschreven door Sofie Vanham – Herwerkt door Ysabel Cornelis

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: