Menopauze en energieverlies

Tijdens mijn loopbaanbegeleidingen ontmoet ik geregeld vrouwen rond de 50 jaar, die hun energie kwijt zijn, het gevoel hebben dat ze vastgeroest zitten, gevangen in een gouden kooi. Ze weten met zichzelf geen blijf.

Dit zette me aan het denken. Het is algemeen geweten dat door menopauze je energiepeil verandert. Dankzij het boek van Leen Steyaert “Stralend door de Menopauze” snap ik nu ook het waarom. De hormonale schommelingen die zich tijdens de menopauze voordoen, hebben een bijzonder sterke weerslag op je algemene gezondheidstoestand en bepalen zeer sterk hoe je je voelt.

Omgaan met klachten

De onaangename verschijnselen en klachten die je ondervindt, zijn signalen dat je lichaam moeite heeft met de sterke hormoonschommelingen die typisch zijn in deze fase van je leven.

Ik wil hier geen lijstje met mogelijke klachten oplijsten. Elke vrouw is verschillend en uniek. Ik wil je voor het medische aspect doorverwijzen naar je huisarts en/of je gynaecoloog.

Wat wel een zekerheid is: Hoe sterker en positiever je zelfbeeld, hoe minder klachten je tijdens je menopauze zal hebben.

Door te reflecteren over volgende vragen, zal je zelfbeeld helderder worden:

 • Wat probeert mijn lichaam mij nu te vertellen?
 • Welke gaven en talenten heb ik? Welke daarvan heb ik nog niet gebruikt? Hoe kan ik onvermoede talenten ontdekken?
 • Welke droom koester ik al lang en wat wil ik absoluut nog in mijn leven doen?
 • Welke mensen met wie ik nu omga wil ik absoluut blijven zien? Van wie wil ik liever afscheid nemen?
 • Wil ik dit werk blijven doen? Kan ik nog een succesvolle carrièreswitch maken? Welke stappen moet ik hiervoor ondernemen?
 • Hoe vind ik meer plezier in mijn werk?
 • Hoe ga ik zelf om met stress in mijn leven?
 • Hoe kan ik mijn ervaring en wijsheid beter gebruiken in mijn werk?
 • Hoe houd ik het leuk tot aan mijn pensioen?
 • Wat betekent vijftig worden voor mij?
 • Wat zijn de dingen die me bang maken in de toekomst? Hoe kan ik daarmee omgaan?

 

De invloed van voeding

Daarnaast heeft voeding wel degelijk een grote invloed op je stemming. Gezonde voeding is de basis voor mentaal evenwicht. Voedingstekorten hebben een invloed op de werking van je hersenen: wat je eet, bepaalt wat je denkt en hoe je je voelt. Belangrijk is dus om gezond, evenwichtig en regelmatig te eten alsook geraffineerde suikers te vermijden.

Naast voeding zijn energieoefeningen belangrijk, zoals yoga – qigong – taichi – meditatieoefeningen – eenvoudige ademhalingsoefeningen. Waarom? Energieoefeningen laden je lichaam op met energie en heffen stagnaties op, ze stimuleren ontgifting en reiniging, ze versterken je organen, ze vergroten je innerlijke kracht en bevorderen ontspanning.

Mijn ervaring in loopbaanbegeleiding is door net met vrouwen op zoek te gaan naar wat hen energie geeft eerder in hun persoonlijk leven, ze beetje bij beetje opnieuw stralen, en dat hen dat net energie geeft om ook professioneel (gedurfde) stappen te zetten naar meer werkplezier. 

Deze positieve houding ten opzichte van jezelf en tegenover het leven maakt je mooier, niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. Op naar 100 jaar!

Maak je graag tijd voor een reflectie op deze nieuwe levensfase? Wil je luisteren naar je hart en goed bepalen wat je wil?

 

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.[tm_button btn_design_style=”btn-theme-colored2″ button_size=”” button_alignment=”text-center” btn_round=”true” button_text=”Vraag nu je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan” link_url=”url:https%3A%2F%2Ftravvant.be%2Fcontact%2F|title:contact||”]

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: