Breng je energiepeil in balans door competentie en talent te combineren!

Ken je jouw eigen talenten? En weet jij welke competenties je hebt? 

Wist je dat hoe meer je je talenten kan inzetten in je werk, je energie en werkgeluk veel hoger is dan wanneer je vooral je competenties inzet op je job?

Misschien denk je nu: is er een verschil tussen een competentie en een talent? Het antwoord is ja, er is een groot contrast en het kan grote gevolgen hebben voor jouw energiepeil als de balans tussen beide niet goed zit. Sterker nog, het is zelfs zo dat dit vaak de oorzaak is waarom mensen niet gelukkig zijn in hun job.

Laten we even dieper ingaan op de verschillen.

Wat is een competentie?

Een competentie is een eigenschap dat observeerbaar en meetbaar is. 

Het is daarnaast ook meer dan alleen maar feitelijke kennis. Het gaat over vaardigheden en houdingen die je vakbekwaamheid ondersteunen.

Belangrijk om te onthouden is dat je competenties in zowat alle betekenissen kan opsplitsen in drie delen: kennen, kunnen en zijn.

  • Kennis: kennen, weten… vb: kennis van sociale wetgeving
  • Vaardigheden: kunnen, toepassen… vb: voor een groep kunnen spreken 
  • Attitudes: zijn, gedrag… vb: jezelf aanpassen aan het niveau van je gesprekspartner

Competenties zijn vaak dingen die we aanleren omdat ze van ons gevraagd worden. We kunnen hier heel goed in worden, maar ze blijven energie vragen.

IEDEREEN kan competenties aanleren, toch zal het bij de ene vlotter gaan dan bij de andere. Maar hoe komt dat nu? Als een competentie ook een talent is, zal het vlotter te ontwikkelen zijn.

Wat is een talent?

Een talent is uiteraard ook observeerbaar, maar een gave heeft alles te maken met dingen die je goed kan, die gemakkelijk zijn voor jou én die je graag doet. 

Een talent geeft je de drive om er graag mee bezig te zijn en je krijgt er energie van. Je hebt ongetwijfeld ook al vaak meegemaakt dat je ergens mee bezig bent waarbij de tijd vliegt of waar dingen geen moeite kosten en als vanzelf gaan. 

Een mooi voorbeeld is de gastvrouw die alle gerechten netjes op tijd serveert met een mooie presentatie en perfect van temperatuur. Jouw glas was nooit leeg en het lijkt alsof ze de tafel nooit heeft verlaten en altijd mee aan het praten was. Hier spreken we duidelijk over een talent! 

Talenten zijn dus activiteiten die je een hoge mate van voldoening geven. 

Heel vaak zijn dat dingen waarvan je zelf vindt dat het de normaalste zaak van de wereld is, maar die anderen benoemen als een uitzonderlijke gave. We kiezen zelf of we ze verder ontwikkelen of niet. Iedereen heeft ongetwijfeld nog verborgen talenten, dus gaven die je vandaag nog niet hebt ingezet.

Even op een rijtje gezet:

Competentie Talent
Gericht op omgeving en organisatie  Op jouw persoon gericht (er is geen onderscheid tussen werk en privé)
Aangeleerd  Aangeboren
Gaat over normen, waarden en afspraken Gaat over persoonlijke motivatie: hart, ziel, zingeving
Iets wat je moet onderhouden Blijvende kwaliteit
Kennis, vaardigheden en attitude Energie, visie en intuïtie

Heb je ooit al meegemaakt dat je uitkijkt naar het resultaat van een taak, maar je opkijkt tegen de taak zelf? Dan is de kans groot dat het om een competentie gaat en niet om een talent.

Je kan bij het lezen van een vacature soms denken dat de job je op het lijf geschreven is omwille van kennis en ervaring, maar durf er ook bij stilstaan hoe lang je doet over dergelijke taken of hoeveel energie het kost om ze te af te maken. 

Weet dat dit soort loopbaankeuzes kunnen eindigen in een burn-out. 

Het is dus zeer nuttig om even stil te staan bij wie je bent en wat je echt wil. Door deze oefening te doen investeer je in jezelf, in je toekomst en in gelukkig zijn en voorkom je een eventuele burn-out.

Tijdens onze loopbaanbegeleiding stellen we samen een carrièrekompas op waar we op zoek gaan naar jouw competenties, talenten en waarden. We gaan ook kijken naar wat je graag wil ontwikkelen en wat de mogelijkheden zijn om dit te realiseren. 

  • Wil jij ook investeren in jezelf?
  • Wil je investeren in jouw toekomst? 
  • Wil je meer energie over hebben na een werkdag? 

Haal het beste uit jezelf en wordt succesvol in wat je doet!

Vraag vandaag nog een gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan met één van onze Travvant loopbaancoaches.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: