Midlife: crisis of kans?

Durf jij in de spiegel te kijken?

Haast ongemerkt sluipt het in je leven, ergens tussen je 35 en 50: een gevoel van onrust, twijfel, verveling, een schijnbaar onverklaarbare ontevredenheid. Rationeel kan je het groeiende gevoel van onbehagen moeilijk vatten, je hebt toch alles -of toch veel- om gelukkig te zijn?

Terug in de tijd

Om dit sleutelmoment te begrijpen, moeten we de tijd even terugspoelen. Vanaf je geboorte stonden gehoorzamen, jezelf aanpassen, voldoen aan de verwachtingen van anderen en het krijgen van erkenning centraal. Je was volledig op de buitenwereld gefocust. Tot je jezelf op zekere dag in de spiegel tegenkomt en je afvraagt ‘Wie ben ik?’, ‘Waar ben ik mee bezig?’ Dat is schrikken! En zoals eigen is aan onze menselijke aard, kan jouw reactie hierop er een zijn van vluchten of vechten.  

Hoe reageer jij?

Kies je voor de vluchtreactie, dan wil je liefst zo vlug mogelijk je huidige leven verlaten: je partner, je sociale relaties of je job. Als man ruil je bijvoorbeeld je gezinswagen in voor een dure sportwagen, je echtgenote voor een (veel jongere) vriendin of je vertrekt op wereldreis, omdat je uitgekeken bent op je huidige job. In werkelijkheid vlucht je voor jezelf en neem je de onrust en onvrede gewoon mee. Je belandt in een midlife crisis waarvan de duur verschilt per persoon, maar bij mannen gemiddeld 3 tot 10 jaar en bij vrouwen gemiddeld 1 tot 5 jaar duurt.

Ben je echter bereid om de confrontatie -op de eerste plaats deze met jezelf- aan te gaan, dan kan midlife een heel waardevol kantelmoment zijn in je leven. Midlife wordt dan de start van een persoonlijk ‘ontwikkelingsproces’ waarbij je met de nodige reflectie en introspectie laagje na laagje dichter bij je eigenheid komt. Wellicht kom je dan tot het besef dat het niet nodig is om alles zomaar overboord te gooien, wel dat de tijd is aangebroken om te durven kiezen voor jezelf, selectief te zijn en jezelf als belangrijkste referentiepunt te nemen.

Laat je omringen

Mocht je er op eigen houtje niet uit geraken, dan kan een coach als klankbord en sparring partner je bij dit proces helpen. Een goede coach oordeelt niet en zegt niet wat jij nu moet doen, maar heeft wel het lef om je liefdevol te confronteren en laat je de antwoorden zelf formuleren. Zo wordt midlife een unieke kans om ‘uit je harnas’ te kruipen en vertrouwen te krijgen in je eigen kracht.

Vraag vandaag nog een gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan met één van onze Travvant loopbaancoaches.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: