DE GOUDEN KOOI

Ik deel graag met jullie mijn persoonlijk verhaal over hoe ik in mijn gouden kooi terecht kwam en hoe ik hierna opnieuw heb leren vliegen.

Hoe kwam ik in mijn burn-out terecht?

Door een wijziging in mijn waarden, zonder hier professioneel rekening mee te houden, kwam ik meer dan 15 jaar geleden in een burn-out terecht. Na mijn burn-out, koos ik er bewust voor om op professioneel vlak een stap terug te zetten. Stabiliteit en voorspelbaarheid waren op dat moment belangrijk voor mij. Daarom koos ik voor een job die ik inhoudelijk wel ‘oké’ vond en waar ik die vaardigheden kon inzetten waar ik ondertussen goed in was geworden. Met wat ik echt graag deed en mijn zelfontwikkeling was ik niet bezig. Ik voelde me veilig en comfortabel in mijn job. En op dat moment was dat precies wat ik nodig had.

Maar stilaan verstreken er jaren. Want waarom zou ik een job met tal van voordelen opgeven voor iets onbekends? 

  • Ik was goed in mijn job;
  • Ik werd goed betaald;
  • Het was dicht bij huis;
  • Ik had leuke collega’s;
  • Ik had mooie werkuren waardoor ik nog voldoende vrije tijd had.

Ik had al eens een burn-out gehad en waarom zou ik het risico nemen om die zekerheden op te geven?

Is dit het nu?

Geleidelijk aan begon er echter meer en meer iets te knagen in mij: een niet echt goed te vatten gevoel van ontevredenheid dat ik niet kon uitleggen. Ik voelde me steeds meer vervreemden van mezelf. Ik stelde me regelmatig de vraag: “Is dit het nu?” en “Er moet toch meer mogelijk zijn?”. Enige tijd heb ik deze gevoelens gewoon genegeerd. Tot ze als het ware aan het schreeuwen waren naar mijn aandacht. Ik kon ze niet meer negeren. Er moest iets gebeuren opdat ik niet ongelukkig zou worden of in een bore-out terecht zou komen.

Wist je trouwens dat dit een val is waar velen in trappen na een burn-out? De enthousiaste en gedreven persoon gaat na de burn-out op de rem staan en zijn talenten schuwen. Dit rustig houden, evolueert vaak naar verveling of bore-out, wanneer er te weinig aandacht aan de talenten besteed wordt.

TIP: Geef aandacht aan je gevoelens

Negeer je gevoelens niet. Onderzoek wat ze je komen vertellen. Geef niet al je aandacht aan je verstand, dat je ongetwijfeld allerlei argumenten en redenen zal geven om in je huidige situatie te blijven en niets te doen.

Hoe heb ik opnieuw leren vliegen?

Loopbaanbegeleiding gaf me de inzichten die ik nodig had om met dit ontevreden gevoel aan de slag te kunnen gaan. Ik ben jaren enkel gefocust geweest op wat ik goed kan. Ik was niet bezig met wat ik graag doe en verder wil ontwikkelen om ook professioneel te kunnen inzetten.

Tijdens de oriëntatiefase van mijn loopbaanbegeleiding, zag ik zwart op wit dat ik de voorbije jaren vooral goed geworden was en aandacht had gegeven aan die vaardigheden waar ik geen energie van krijg. Maar mijn echte talenten, datgene wat ik graag doe én goed kan, kwamen minder en minder aan bod.

Mijn jarenlange droom, die ik al heb sinds jongvolwassene, om vanuit een privépraktijk anderen individueel te begeleiden naar het versterken van hun veerkracht, kwam weer naar boven. En sterker dan ooit tevoren.

Samen met mijn loopbaancoach werkte ik een persoonlijk ontwikkelplan uit. Want vanzelf zou het uiteraard niet gaan. Ik investeerde in opleidingen.

Wist je trouwens dat wanneer er tijdens de loopbaanbegeleiding een opleiding wordt aangeraden in het persoonlijke ontwikkelingsplan (POP), je recht hebt op opleidingscheques waarmee je een deel van die opleiding kan betalen?

Zelf koos ik aanvankelijk voor de combinatie van de zekerheid van mijn vast loon in mijn vertrouwde job en omgeving met de vrijheid en ontplooiingsmogelijkheden van een bijberoep. Dat was tenminste het plan … Maar niet alles loopt zoals gepland.

Wanneer mijn werkgever een jaar later besliste om een herstructurering door te voeren en ik sowieso in een nieuwe rol zou moeten stappen in een nieuwe omgeving, voelde dit alsof mijn gouden kooi nu echt werd opengezet. Het was nu enkel nog aan mij om eruit te durven vliegen.

Ik heb hierna beslist om volledig voor mijn droom te gaan en een hele carrièreswitch te maken. Is het eng? Jazeker, het gevoel van onzekerheid overvalt mij wel eens. Maar ik laat mijn angst niet langer mijn leven bepalen (en beperken). Ik heb weer energie en ben enthousiast. Het voelt goed om helemaal mezelf te kunnen zijn, mijn waarden in mijn werk te kunnen terugvinden, te doen wat ik graag doe en goed kan en bovendien elke dag het gevoel te mogen ervaren dat ik groei.

Het is heerlijk om te vliegen. Hoe lang is het geleden dat jij je vleugels gebruikt hebt?

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: