10 tips om stress te overwinnen
Ken je dat, het gevoel alsof het gaspedaal van je lichaam continu ingedrukt staat?
Je staat de hele tijd in actiestand en draait letterlijk overuren. Je hartslag ligt hoger en je ademhalingsfrequentie stijgt. Op den duur weet je lichaam niet meer waar de rem zit. Het stress systeem staat altijd aan. Dit kost enorm veel energie van je lichaam. En op den duur kunnen er zelfs klachten ontstaan. Denk hierbij aan hoofdpijn, maagklachten, moeilijkheden om te concentreren, stramme spieren, verhoogde bloeddruk, … Het is dan ook zeer belangrijk om op tijd het rempedaal in te drukken. Hierdoor kan je lichaam herstellen van de extra energie die stress kost.
Twee regelsystemen
Ons autonome zenuwstelsel, dat niet onder invloed van onze wil staat en we dus niet direct kunnen beïnvloeden, bestaat uit twee regelsystemen, met elk een tegengestelde werking.
- Het sympathisch zenuwstelsel, of het gevaarsysteem, kunnen we vergelijken met het gaspedaal van je lichaam. Het stelt ons in staat om te overleven in levensbedreigende situaties waar een verhoogde hartslag en bloeddruk, de extra spanning in je spieren en versnelde ademhaling je helpen om te vechten of te vluchten.
- Zodra het gevaar verdwijnt, gaat ons lichaam zich normaliseren en treedt het parasympatisch zenuwstelsel, of het zorgsysteem, in actie: hartslag en bloeddruk dalen, spieren ontspannen zich, de versnelde ademhaling komt terug naar een normaal ritme, …
Maar wat als het gevaarsysteem de hele tijd actief is en het zorgsysteem niet vanzelf in actie komt? We kunnen ons zorgsysteem dan wel niet direct activeren, maar wel een aantal dingen doen om dit te vergemakkelijken.
10 praktische tips
Met deze 10 praktische tips kan je zelf je zorgsysteem helpen activeren:
- Slaap voldoende. Als er één ding is wat je kan doen voor je mentale en fysieke gezondheid, is het wel op tijd naar bed gaan en zorgen voor voldoende slaap.
- Ga wandelen in de natuur. Op deze manier prikkel je je zintuigen op een rustgevende manier.
- Onderhoud je sociale contacten. Momenteel kan dit even niet meer fysiek, maar online of via telefoon creëer je evenzeer emotionele verbondenheid en dit is belangrijker dan fysieke nabijheid.
- Luister naar muziek. Kies muziek die je tot rust brengt. Of misschien heb je wel nood aan muziek die je net energie geeft?
- Adem bewust. Op regelmatige tijdstippen – wat dacht je ervan om dit steeds even te doen als je opstaat van achter je bureau? – een paar keer bewust inademen en uitademen kan bijzonder effectief zijn om je zorgsysteem te activeren.
- Doe iets creatiefs. Wanneer je schildert, tekent, muziek maakt, zingt, boetseert, schrijft, kookt, bakt, tuiniert, klust, naait, haakt, breit, maak een vision board, … kan je gevaarsysteem nog moeilijk actief blijven.
- Sport, speel en maak plezier. Ga lopen, fietsen, zwemmen, speel met je huisdier, dans, speel gezelschapsspelletjes met je huisgenoten.
- Wees zacht en vriendelijk voor jezelf en je zintuigen. Dus draag die lekkere parfum, trek die comfortabele trui aan, eet en drink gezond en proef bewust, geniet van een warm bad of lange douche, steek kaarsen aan voor gezellig en zachter licht.
- Lach. Want lachen is het beste wapen tegen negatieve emoties. Als je lacht, activeren je gelaatsspieren onmiddellijk gelukshormonen in de hersenen die je een fijn gevoel geven. En als je geen zin hebt om te lachen, helpt het zelfs om een potlood dwars door je mond tussen je tanden te steken, om de betrokken gelaatsspieren te activeren.
- Pauzeer. Of je nu thuis werkt of niet, pauzes zijn belangrijk. Loop geen marathon, maar las pauzes in en gebruik deze voor een wandeling, om een tas koffie of thee buiten te drinken, om even te lezen in een boek, om even tijd te maken voor sociale contacten (denk aan tip 3).
Al deze activiteiten helpen de balans te herstellen tussen het gevaar- en het zorgsysteem.
Zoek vooral naar wat bij jou past, want iedereen vindt rust in andere activiteiten.
Had je graag nog wat meer informatie gehad of wil graag samen met mij werken aan een nieuwe richting in je carrière? Neem dan zeker contact op via onze website!