Mentaal sterker uit de lockdown komen

Komen we als wrakken uit deze lockdown?

Waarschijnlijk is deze corona-periode een tijd waarin ook jij veel te verwerken hebt, misschien dubbele tegenslagen door ontslag, financiële onzekerheid door economische werkloosheid, het overlijden van een dierbare aan covid-19, …

Moeten we daarom geloven dat we als een mentaal wrak uit deze lockdown komen?

Zou het misschien kunnen dat mens en maatschappij samen ‘desintegreren’ en dat dit nog positief is ook? Dabrowski heeft de antwoorden.

Waarom laten we ons meeslepen in alle nieuwsberichten en posts op social media? Dat duwt ons vaak in een negatieve spiraal!

Laat ons terecht weer geloven in onze eigen veerkracht! Sterker nog, in het vermogen om als een feniks te verrijzen en ons hierna sterker dan ooit te voelen. Plus est en vous! Meer onszelf, meer overtuigd van wat écht onze waarden zijn en weer een stap dichter bij de empathische mens die we al zolang willen zijn. Wat als we nu eens gewoon de tijd namen om van deze ingrijpende gebeurtenis te bekomen? 

De corona-crisis is zo’n kans, zowel op persoonlijk als op werelds vlak.

De kus van Dabrowski

Tijdens mijn outplacementbegeleiding ontmoette ik Chris Van Camp die via Dabrowski zichzelf  herontdekte en hiermee een sleutel in handen kreeg tot zelfleiderschap (en het opkomen voor jezelf). Chris Van Camp schreef er een boek over: “De kus van Dabrowski”. 

Het verhaal van een afscheid van haar moeder en een best traumatische jeugd, maar net zo goed het verhaal van een aha-erlebnis. Dankzij Dabrowski zag ze de mogelijkheid om haar pijnkabinet om te zetten in een schatkamer.

Ze steekt een hart onder de riem van vele burn-out slachtoffers en reikt via Dabrowski handvaten aan tot zelfleiderschap – een leiderschap dat vooral mensen met hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en een grote drive aanspreekt.

Chris Van Camp: “Hoe persoonlijker je verhaal, hoe universeler de waarden die je de wereld instuurt. Ik heb zonder aarzelen verteld over mijn hobbelig parcours. Over het uiteenvallen, de diepe dalen die ik kende, over het gevoel anders te zijn, een buitenstaander die soms niet meer weet hoe je moet leven en toch terugveert. Dat heet dan positieve desintegratie. Als je nu naar de wereld kijkt, zitten we globaal in zo’n desintegratie proces. Net daarom is het zo interessant om de positieve kracht ervan te ontdekken.”

Wat kan Dabrowski* voor jou doen? Dat kunnen we in de toekomst zeker samen uitzoeken, vooral op werkgerelateerd gebied. Een interessant stuk in het boek gaat over de link tussen je drive en loyaliteit met het bedrijf.

Uit “De kus van Dabrowski”:

“En ja, ze vallen als vliegen. Soms ook jonge mensen. Zij die eisen stellen aan hun job, een bijzonder talent hebben, perfectionist zijn en trouw willen blijven aan hun eigen waarden gaan eerst voor de bijl. Burn-out is een containerbegrip, opgebrand zijn tout court is buiten de feniks gerekend. Wanneer je lichaam het lopen in het hamsterrad een halt toeroept door in staking te gaan, is het tijd om voor jezelf uit te maken of je nog langer wil meedraaien in de pyramidespelletjes van de bedrijfswereld. Je wil echt niet terug naar af.“

Heb je al gedacht aan loopbaanbegeleiding als stimulatie in het vinden van een uitdaging die bij je past?

*De vergeten Poolse psychiater Kazimierz Dabrowski onderzocht dit fenomeen al in de jaren 50 van vorige eeuw. Zijn theorie van Positieve Desintegratie legt een boeiend proces bloot dat aangeeft dat mensen met een hoog groeipotentieel net door hun heftige emoties en crisismomenten de kracht vinden om hun persoonlijkheid ten volle te ontwikkelen.

*Speciaal aanbod: jullie kunnen het boek gesigneerd bestellen via de auteur (€23,50 verzending en lockdown deurhanger inbegrepen) chrisvancampmail@gmail.com[tm_button btn_design_style=”btn-theme-colored2″ button_size=”” button_alignment=”text-center” btn_round=”true” button_text=”Vraag nu je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan” link_url=”url:https%3A%2F%2Fwww.travvant.be%2Fcontact%2F|title:Contact||”]

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: