Is opkomen voor jezelf voor jou ook zo moeilijk?

Overkomt je dit wel eens? En vind je opkomen voor jezelf moeilijk? Na een drukke hectische week wil je niets liever dan lekker thuis op de bank zitten, film kijken, drankje in de hand en verstand op nul. Plots krijg je telefoon van één van je vrienden die iemand zoekt om lekker een stapje in de wereld te zetten. Je hebt écht geen zin, maar aan de andere kant van de lijn wil iemand geen genoegen nemen met “neen”.
Of vind je opkomen voor jezelf op het werk lastig? Op het werk heb je een dominante collega die al het werk delegeert. Haar directe stijl maakt dat je moeite hebt om dit aan te kaarten. Je krijgt een berichtje van je partner dat hij de zoveelste keer thuis zit te wachten om naar een voorstelling te gaan en je bent al 30 minuten te laat.

 

Of er is een verhuis op het werk en jij krijgt een plaatsje ver weg van het raam. Je hebt spijt dat je niet beter opgekomen bent voor jezelf, maar je beseft ook dat je gezegd hebt aan je collega’s “Het blijft mij gelijk waar ik zit”.

Opkomen voor jezelf kun je leren

Tijdens mijn loopbaanbegeleidingen hoor ik vaak  dat mensen zeggen “Ik word gek van mezelf”, hoe komt het toch dat ik het zo moeilijk heb met “neen” zeggen?

Mijn antwoord hierop is zelfleiderschap. Wat bedoel ik hiermee?

We associëren “Zelf” -leiderschap jammer genoeg te vaak met “Egoïsme”.

Zelf versus egoïsme klinkt contradictorisch , maar het verraadt het gevecht dat we leveren met onszelf. Want ben ik egoïstisch als ik mijn vriendin zeg dat ik eigenlijk geen zin heb om op stap te gaan en liever in mijn zetel plof na een drukke werkweek? Waarschijnlijk ben je ook geen fijn gezelschap als je toch mee gaat stappen.

Diep van binnen wil elk van ons graag gezien en erkend worden voor wie we zijn en wat we kunnen bieden.

Durf te kiezen voor jezelf, leer neen te zeggen!

Het is nooit te laat om dit te leren, het is altijd het juiste moment.

Jij bent het immers waard om gezien te worden!

Leren voor jezelf opkomen begint met zelfreflectie

Maar hoe begin je aan voor jezelf leren opkomen. We beginnen met zelfreflectie om 2 redenen:

  • Omdat je moet (je beseft, zo kan het niet verder) of
  • Omdat je wil (hier is al enige overtuiging)

 

“Ja zeggen tegen jezelf” is de eerste stap! A dream without a plan is just a dream.

Om je al een stuk op weg te helpen, deel ik hier met jou deze oefening.

Hoe ziet jouw leven er tot hier toe uit?

Begin bij je jeugd tot en met nu.

Maak het visueel.

  • Waar sta ik vandaag? Zit ik in groeifase? Hoe ga ik nu verder? Of zit ik eerder in een dalende fase (hoe komt dat) , of zit ik in een veranderingsfase? ( zelf beslist of anderen)
  • En wat doet dit met mij? Terugkoppeling naar jezelf? Waar zit ik professioneel en privé ( 2 aparte lijnen) en wat zijn mijn concrete doelstellingen …? Welke stappen moet of wil jij nu zetten?
  • Wat zijn de hoogtepunten en/of de dieptepunten?
  • Waarom? Wat is er gebeurd? Wie? Waar? Hoe?

Dit in kaart brengen is al een eerste stap naar zelfkennis.

En is zelfkennis niet het begin van alle wijsheid?

Waar wacht je op?

Ik vind jou geweldig, nu jij nog!

Hulp nodig bij het leren opkomen voor jezelf?

Als loopbaancoach helpen we je graag bij het leren opkomen voor jezelf. Een eerste stap daarin is het aanvragen van een gratis kennismakingsgesprek met één van onze Travvant loopbaancoaches. In dit vrijblijvende kennismakingsgesprek luisteren we graag naar jouw verhaal.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: