Ok, laat mij van bij de start duidelijk zijn: ja én nee! Dit zal afhankelijk zijn van de fase waarin je je bevindt en voor welk aspect je begeleiding nodig hebt.
Van wie kan je dan professionele hulp verwachten bij een burn-out?
Je huisarts, een psychiater, een klinisch psycholoog, een voedingsdeskundige, een stress & burn-out coach en een loopbaancoach bieden professionele hulp. Een optimaal resultaat bereik je door een samenwerking van deze experten, ieder in zijn vakgebied en ieder in een bepaalde fase van het proces. Oeps, verwarrend?!
Ik zet graag even op een rij wie wat voor jou kan betekenen:
- De huisarts
De huisarts is vaak je eerste aanspreekpunt. Hij/zij sluit medische oorzaken uit van je klachten en houdt je lichamelijke vooruitgang bij. Bij spanningsklachten ga je dus altijd eerst langs bij je huisarts of de bedrijfsarts. Hij of zij stelt de diagnose, geeft mogelijk advies over voedingssupplementen, over beter slapen en geeft een advies over de best passende vorm van begeleiding: een doorverwijzing naar een psychiater, psycholoog, stress & burn-out coach of loopbaancoach, afhankelijk van je spanningsklachten. In een later stadium en indien je onder een arbeidscontract valt, is je huisarts ook de aangewezen persoon om een verslag op te maken voor de adviserende arts van je ziekenfonds, om zo de weg in te slaan van re-integratie op je werk. - Een klinisch psycholoog of psychiater
Bij gecompliceerde spanningsklachten, of burn-out met depressie, of ander onderliggend psychisch lijden, of als je bijvoorbeeld zaken ziet of waarneemt die andere mensen niet waarnemen, dan is de klinisch psycholoog of psychiater de enige verantwoorde keuze. Een psycholoog is gericht op het helpen verwerken van trauma’s, minder op een werkcontext op zich. Indien een burn-out een depressie wordt of gecombineerd gaat met bijvoorbeeld verslavingsproblematieken, is de psycholoog de meest aangewezen hulpverlener. - Een voedingsdeskundige
Je bent wat je eet. En voeding is energie. Dus het is aan te raden om bewuster om te gaan met wat je tot je neemt. Een voedingsdeskundige kan je hierbij helpen. - Stress & burn-out coach
Wat doet een stress & burn-out coach? Eerst wordt er een analyse van stressklachten en stressbronnen gemaakt: stress-historie, verloop van klachten. Vervolgens zoek je naar wat energie geeft en wegneemt, zowel op privé als werkvlak. De focus ligt op het herstellen van je energie en je fysieke conditie: rust en ontspannen, relaxatietechnieken, piekeren verminderen via RET (rationeel-emotieve therapie) en emoties plaats geven en aanvaarden via ACT (acceptance and committment therapy). Vervolgens leer je omgaan met stress en emoties: analyse stress coping, actieve en passieve probleemaanpak, bepalen waar je impact op hebt, omgaan met angst, boosheid, etc. Zo wordt je stilaan voorbereid om een professionele activiteit op te pikken. Je zal samen met je coach bouwen aan je zelfvertrouwen, je assertiviteit, het grenzen bewaken, leren neen zeggen. - Loopbaanbegeleiding
Indien er voldoende energie is en nadat je dit hebt afgetoetst bij je huisarts of psycholoog, kan je opstarten met loopbaanbegeleiding. Je loopbaancoach richt zich op het heden en op de stappen te nemen naar een nieuwe toekomst. Een coach zorgt ervoor dat een persoon zijn eigen talenten leert kennen en benutten. Een coach is dus eerder een gids en fungeert als een klankbord en wegwijzer totdat de persoon de weg zelfstandig kan verder zetten. De loopbaancoach heeft een doorgedreven kennis van functies, competenties, leiderschap en organisatiecultuur.
Wat mag je verwachten van onze loopbaanbegeleiding bij burn-out?
- Je zal de hamvraag uitklaren: ‘blijven, veranderen of weggaan op het werk?’
- Je loopbaancoach zal je voorbereiden om in dialoog te gaan met je werkgever. Je zal een actieplan opstellen tot re-integratie.
- Als je beslist om weg te gaan bij je huidige werkgever of te veranderen van afdeling of functie, zal je dankzij ons carrièrepaspoort een duidelijk zicht hebben op je volgende job.
Wanneer neem je dan best contact op met een loopbaancoach?
- Preventief: je voelt weinig energie, je werk is niet meer zoals vroeger, je voelt je moe. Je wil weten hoe dit komt en je wil erger voorkomen. Je wil inzicht krijgen: wie ben ik en wat wil ik? Wat is belangrijk voor mij? Wat is zinvol werk?
- Na herstel van burn-out. Je moet terug aan het werk. Hoe pak je dit aan? Is dit nog wel wat je wil?
Nog vragen?
Onze loopbaancoaches zullen altijd doorverwijzen naar je huisarts of psycholoog indien hij/zij van oordeel is dat er meer aan de hand is of als de timing nog niet oké is voor je loopbaanbegeleiding.