Onderhandelen over je loon – de sleutel tot succes!

Werk is een essentieel onderdeel van ons leven. We brengen vaak meer tijd door op ons werk dan met onze partner en onze kinderen. Net daarom zorg je er best voor dat je werk je voldoening en geluk brengt! Maar hoe leuk jouw job ook is, het is niet fijn als je het gevoel krijgt dat je te weinig verdient. Op een bepaald moment moet je het dus over je salaris hebben; tijdens je sollicitatie, of later tijdens een loononderhandeling.

Veel mensen vinden het knap lastig om over hun salaris te onderhandelen. En toch kan en mag je het niet uit de weg gaan want er is niets zo demotiverend als een loon waar je je niet gelukkig mee voelt! Bovendien is onderhandelen heus niet zo moeilijk. We doen het eigenlijk meer dan je denkt, bijna dagdagelijks, bewust of onbewust. Je onderhandelt met je kind (als je nu je bord leeg eet, mag je straks op de tablet), met collega’s (wie neemt de notulen van de teammeeting?), met je partner (Ik zal koken vanavond, maar doe jij dan de boodschappen?).

Onderhandelen doe je telkens wanneer je iets van iemand gedaan wilt krijgen, of wanneer iemand iets van jou wil. Ieder verdedigt zijn eigen, vaak tegenstrijdige belangen. Je hebt elkaar nodig om je doelen te bereiken. Door een goede, open-minded communicatie kom je tot een oplossing, tot een win-win voor beide partijen. Je moet geen super dominante en competitieve pitbull zijn om goed te kunnen onderhandelen. Integendeel, de beste onderhandelaars zijn empathische, flexibele, coöperatieve mensen.

Het is dus een communicatievaardigheid die we allemaal hebben!

En toch, als je moet onderhandelen over je eigen salaris, breekt het angstzweet je uit. Dat is omdat het over jezelf gaat en over je eigen inkomsten  Veel mensen vinden het moeilijk om ‘ik ben meer waard’ te zeggen. Dat is waarom atleten en artiesten een manager onder de arm nemen die dat voor hen kan zeggen? Maar het is louter zoeken naar een goede balans waar beide partijen zich op het eind goed bij zullen voelen. Jij geeft iets en kan dus ook iets terugverwachten. Het is een onderhandeling, geen liefdadigheidsactie.

De belangrijkste sleutel tot succes is in de eerste plaats voorbereiding! Vooraleer je kan starten met onderhandelen, moet je goed voorbereid zijn op dat gesprek.

  1. Bepaal hoeveel je echt nodig hebt voor je levensonderhoud. Dat is je absolute minimum, jouw benedengrens, jouw ‘no-go’ in de onderhandeling (die heb je enkel voor jezelf nodig?)
  2. Wat is een marktconform loon?  Wat betaalt de arbeidsmarkt voor de job die jij doet of zal gaan doen. Het is belangrijk jezelf niet uit de markt te prijzen maar tegelijkertijd mag je jezelf ook niet onderschatten.

Een loon wordt bepaald door een aantal factoren zoals functie, regio, sector… Je kan hier online onderzoek naar doen of binnen je netwerk rondvraag doen. Ga ook eens informeren bij rekruteringskantoren. Zij zijn vaak zeer goed op de hoogte over de gangbare loonbudgetten

  • Wat is jouw ‘happy’ salaris? Waarmee zal je je gelukkig voelen?  Dat kan best een pak hoger liggen dan het marktconforme loon en daar is ook helemaal niets fout mee. Je mag jezelf gerust hoog positioneren op de markt als je de juiste argumenten hebt om aan te tonen dat jij dit waard bent. Het is wel belangrijk om realistisch te blijven.
  • Bekijk het totale plaatje! Vergeet niet dat loon meer is dan enkel je bruto maandloon. Denk ook aan flexibele uurroosters, vergoeding overuren, extra verlofdagen, thuiswerk, opleidingsaanbod, maaltijd/cadeau/eco-/sportcheques, groepsverzekering, ziekte- en hospitalisatieverzekering, bonussen, winstuitkering, aandelenopties, interne sportmogelijkheden… Dit zijn soms zeer waardevolle onderdelen van jouw totale loonpakket maar niet altijd even ‘tastbaar’. Soms ben je veel gelukkiger met een dag thuiswerk per week dan met 100€ bruto meer per maand..Denk dus in je voorbereiding ook al goed na over alternatieve beloningen en bepaal jouw persoonlijke prioriteiten. Hierdoor verbreed je het onderhandelingsveld en dat schept creatieve opportuniteiten voor beide partijen.
  • Bepaal je strategie. Welk doel wil je bereiken? Mik hoog! Maak een lijst met al jouw USP’s (unique selling points). Welke meerwaarde zal jij kunnen geven? Wat maakt jou uniek? Maak duidelijk wat je waard bent en overtuig de tegenpartij van je talenten, drive en enthousiasme. Schrijf een aantal van jouw succesverhalen uit zodat je deze makkelijk kan bovenhalen wanneer nodig. Zo maak je een onuitwisbare indruk!

En om te eindigen: geef niet te snel op en blijf respectvol, integer, positief en creatief opbouwend gedurende het volledige onderhandelproces!

Onderhandelen vraagt empathie voor de andere partij en geduld. Luister actief naar wat gezegd wordt en behoud een helikopterview zodat je tijdens het gesprek je strategie waar nodig kan bijsturen.

Wil je nog meer tips krijgen over salaris onderhandelen? Weet dat dit ook aan bod kan komen tijdens een loopbaanbegeleiding. Een loopbaancoach heeft vaak heel wat jaren arbeidsmarktexpertise en is dus zeer goed geplaatst om jou te adviseren over deze thematiek.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: