Ik ben fan van de schilderijen van Patrick Vertenten. Een van zijn recente werken kreeg als titel mee “Leroys laatste dag op kantoor”.
Magistraal hoe de kunstenaar hier de tegenstrijdigheid vat tussen enerzijds de sfeer van het afscheidsfeestje, gesuggereerd door de feestattributen en de triestheid en anderzijds de verwarring en ontreddering van het “feestvarken”. De donkere achtergrond doet vermoeden dat de jonggepensioneerde helemaal niet zo blij is met het vooruitzicht op een niet-actieve loopbaan. Alvorens hij nieuwe dromen kan omarmen zal hij eerst waardig afscheid moet nemen van zijn vertrouwde actieve loopbaan en de rouwperiode toelaten die een veranderings-/afscheidsproces kenmerkt.
Met pensioen gaan betekent de afsluiting van een belangrijke levensfase in je leven en luidt een nieuwe, ongekende levensfase in.
Dit gaat gepaard met een scala aan emoties, die vergelijkbaar zijn met een rouwperiode die je doormaakt naar aanleiding van een verlieservaring.
Op de werkvloer, zien we dat werknemers op verschillende manieren kijken naar hun pensioendatum. Sommigen rekenen nauwgezet uit hoeveel actieve dagen er nog resten en tellen af tot de laatste werkdag met als bonus de horizon van de grote vrijheid waarbij niets hoeft en alles kan.
Anderen gaan door alsof er geen verandering staat gebeuren. Zij kijken naar het einde van hun loopbaan alsof ze voor langere periode met vakantie vertrekken en nadien hun activiteiten gewoon opnieuw kunnen oppakken.
Nog anderen zijn zich bewust van de ingrijpende verandering die stoppen met werken inhoudt en zijn reeds aan de slag gegaan om zonder al te veel kleerscheuren door deze uitdagende verandering te komen.
Hoe kijk jij naar het einde van je actieve loopbaan?
Of je nu enthousiast bent over je nakende pensioen of je zit in de ontkenning of de weerstand hieromtrent of je kijkt onderzoekend naar wat het voor jou kan worden, je kan niet ontkennen dat stoppen met werken een grote verandering betekent.
Werken structureert je dag, bezorgt je financiële zekerheid en geeft je status en erkenning. Door je werk maak je deel uit van een netwerk, een organisatie of bedrijfscultuur. Bovenal verschaft werken je een (rol-)identiteit en geeft het zin aan je leven.
Als dit wegvalt, ook al kijk je misschien heel hard uit naar je pensioen, ga je niet alleen door een rouwproces maar ook door een identiteitscrisis.
Je belandt in een vacuüm zonder oriëntatiepunten en het spreekwoordelijke “zwarte gat” ligt op de loer. Wie ben je nog als je vertrouwde omgevingsfactoren wegvallen?
Wil jij de horde van je actieve loopbaan naar je oppensioenstelling vlot nemen steek dan evenveel energie in de voorbereiding van je toekomstige nieuwe levensfase als je deed in je actieve loopbaan.
Ik geef je alvast 5 tips om voorbereid aan de start te staan van jouw nieuwe levensfase:
- Maak de balans op van je loopbaan. Focus niet op gemiste kansen maar vier je successen en sluit positief af met een duidelijk afscheidsritueel.
- Denk nu reeds na over later. Kijk met een kritische blik naar je zelfportret.
- Zorg voor structuur in deze nieuwe levensfase
- Denk na over hoe je verbondenheid met jezelf en met anderen kan invullen
- Krijg zicht op, wat deze nieuwe levensfase, voor jou zinvol maakt.
Heb je hierin ondersteuning nodig?
Hou de pensioen workshop pagina van de Travvant website in de gaten. Hier vind je de momenten waarop wij een workshop rond (pré-)pensioen aanbieden.