Wat als… je lijf slimmer is dan je hoofd?

Ervaar je een vorm van weerstand in je leven? Ben je moe? Vind je het moeilijk of spannend om grenzen aan te geven? Heb je last van hoofdpijn of slaapproblemen?

In zijn boek Van klacht naar kans nodigt huisarts Juriaan Galavazi ons uit om anders te kijken naar klachten.

Ziekteverwekker nummer 1: ons brein

Op school leren we hoe ons lichaam werkt: hart, longen, maag, darmen… Maar we leren nergens hoe het hoofd juist werkt. Je hoofd (lees: je brein) produceert gedachten. Dat is zijn functie, de hele dag door.  

Maar, hoe waar zijn deze gedachten? Meer dan 90% van onze gedachten zijn feitelijk niet waar en berusten op aannames, oordelen, concepten die we als dé waarheid zijn gaan zien. Het is onze subjectieve waarheid. En dat is precies waar het misgaat.

Stel jezelf wat vaker de vraag: Hoe waar is het wat ik nu denk? Helpt deze gedachte om me nu beter te voelen? Zoniet neemt je hoofd de leiding over jou.

Onderdrukken van gevoelens leidt tot ziekte

Je hoofd is er om te zorgen dat je kan overleven. Je hoofd is niet geïnteresseerd of je wel of niet gelukkig bent. Je lichaam is daar veel gevoeliger voor.

We leven in een maatschappij waarin we vooral zijn opgevoed vanuit ons hoofd. Waar erkenning afhankelijk is van resultaten, meningen en oordelen van anderen.  Waar veiligheid en zekerheid vooral verkrijgbaar zijn vanuit een soort van ‘voldoen’. Hierdoor zijn we de verbinding met ons lichaam geleidelijk verloren.

Om te kunnen voldoen moeten we ons verbinden met de buitenwereld. Om die verbinding te kunnen behouden, hebben we maar één oplossing: het onderdrukken van onze authenticiteit, van onze gevoelens die ons de goede richting aangeven.

Het onderdrukken van je gevoelens en emoties leidt tot ziekte. Omdat alles in je lichaam met elkaar verbonden is, betekent dit dat het één hoe dan ook effect heeft op het ander. Onderdruk je je emotioneel systeem, dan onderdruk je ook je immuunsysteem.

Langdurige stress is een belangrijke oorzaak van veel klachten

Langdurige stress kan leiden tot hartkloppingen, spier- en gewrichtsklachten. Je immuunsysteem gaat minder goed functioneren. Hierdoor wordt je vatbaarder voor huidproblemen, chronische darminfecties, vermoeidheid…

Goede nieuws is dat het een oorzaak is waar je zelf invloed op kan uitoefenen!

Stress wordt vaak veroorzaakt door 4 onderliggende oorzaken:

  1. Je verantwoordelijk voelen voor emoties van een ander: Wanneer voelde jij je verantwoordelijk voor de gevoelens van je partner, collega of werkgever?
  2. De behoeften van een ander belangrijker maken dan je eigen behoeften: Hoe vaak schik jij je naar de behoefte van een ander? De andere willen ‘pleasen’ en zo jezelf op de 2de plek zetten. Kiezen voor wat jij fijn vindt, wetende (of denkende) dat de ander iets anders wil, is niet zo vanzelfsprekend.
  3. Je identificeren met je maatschappelijke rol, verantwoordelijkheden en verplichtingen: Hoe vaak heb jij in je leven je werk belangrijker gemaakt dan jezelf, je verantwoordelijk gevoeld voor de taak die je opgenomen hebt? Hoe vaak heb je op vakantie toch naar je mail gekeken of voelde je je min of meer verplicht om dat ene bericht toch nog te beantwoorden?
  4. Het onderdrukken van je angst, verdriet, frustratie en boosheid: Op welke momenten heb je je eigen angst, verdriet, pijn, frustratie en vooral ook je boosheid onderdrukt om de verbinding met ‘de ander’ maar te willen houden?

Die ‘ander’ kan je partner, ouders, kinderen, vrienden, collega’s,…  zijn. Ook in materiële zin: je werk, je (bedrijfs)wagen, je vakanties, je financiële en maatschappelijke status.

Lees ook onze blogpost met 5 tips over het herstellen van je stressbalans.

Je klacht als kans: verbeter je leven door naar je lijf te luisteren

Jouw lijf is de perfecte thermometer: een uiterst fijngevoelig instrument waarmee je kan voelen wat je ten diepste wil en welke kant je op mag gaan.

Je lichaam laat weten wanneer je op het goede spoor zit: de motor slaat aan, je krijgt energie, voelt je goed, … Als er iets niet klopt zal je innerlijk kompas dat via je lichaam laten weten. Het trekt aan de alarmbel. Je wordt moe, je krijgt last van je rug, uitslag op je huid, pijn in je hoofd of in je schouder, buikklachten of een infectie. Je lijf schreeuwt ‘Stop, tot hier en niet verder! Stuur bij!’

Je wil meestal zo snel mogelijk van het ongemak af. Zodat je je pad weer kan vervolgen, terwijl het misschien juist dat pad is dat je ziek maakt. Daarom kan het waardevol zijn om jezelf de vraag te stellen: wat wil mijn lijf me hier nu eigenlijk vertellen? Wat mag ik in mijn leven veranderen?

Je lijf stelt je dus in staat om steeds weer contact te maken met het hier en nu, de enige plek waar je werkelijk iets kan veranderen. Ieder moment, iedere seconde kan je bijsturen. En zo leiderschap houden over je eigen leven!

Voel je dat je vastzit op werkvlak? Wil je je loopbaan bijsturen?

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: