De valkuil van de doorzetter…

De valkuil van de doorzetter

Het leven kan best moeilijk zijn, heel onaardig zelfs en toch wil je verder… Je weet dat het niet makkelijk zal zijn, maar je weet waarvoor je het doet en dat je er uiteindelijk beter van wordt. Je hebt een doel voor ogen, je wil ergens je vlag planten en je stopt er al je energie in om het plan te doen slagen.

Het bos in

Het probleem is dat we soms blijven doorgaan, ook als ons eigen pad al lang een bocht heeft genomen. Maar we houden vol, omdat we geen opgevers zijn, omdat ze ons nodig hebben, omdat niemand anders het doet, omdat we geen andere weg zien, omdat het hoort, omdat het onze verantwoordelijkheid is, omdat we zaken willen afmaken… En zo raken we verzeild in een bos waar we de bomen niet meer zien. Je raakt niet meer opgeladen, je hebt het gevoel een eeuwige strijd te voeren, dat je geen waardering krijgt, dat het niks opbrengt, dat je alleen staat, dat je niet gezien wordt. Terwijl je eigenlijk van iets anders droomt, waar de dingen vlot verlopen en waar het goed vertoeven is, waar het leven je toelacht!
Van kindsbeen af zijn we immers aangeleerd niet op te geven, niet te klagen en vooral goed ons best te doen. Vaak ten koste van onszelf. Want wat we veel minder hebben geleerd of misschien zelfs hebben afgeleerd is te luisteren naar ons innerlijke kompas. Dat heel goed weet waar naartoe en dat ons gevoelsmatig de weg wijst. Jammer genoeg steekt ons ego, ik noem hem onze innerlijke saboteur, een stok in de wielen door meteen alle mogelijke rampscenario’s op te werpen, waardoor je vaker niet dan wel je innerlijke kompas volgt.

Is dit jouw vlag?

Tenzij het jouw droom is om andere mensen te helpen bij het waarmaken van hun droom, is het misschien tijd om goed na te denken over de juiste reden waarom je zo hard je best doet, zo hard probeert vast te houden aan wat is en door te zetten. Het is niet altijd de bedoeling om door te zetten in een moeilijke periode. Soms moet je ook kunnen toegeven dat het gewoon niet werkt (voor jou) en een andere weg inslaan.
Sta daarom af en toe eens stil bij wat je echt belangrijk vindt in je leven, in je werk, in je relatie. Komen deze zaken vandaag voldoende aan bod? Waar krijg jij energie van? Waar droom je van? En vraag je zelf dan af of het nog de moeite waard is? Wordt het geen tijd dat je voor je eigen droom gaat, in plaats van iemand anders’ droom na te jagen?

Read the signs!

‘Ja, maar ik heb geen keuze’ hoor ik vaak zeggen. Je hebt altijd een keuze! Alleen zijn de andere opties niet zo vanzelfsprekend en moet je al eens creatief te werk gaan om je doel of droom te bereiken. En soms zit de oplossing in een klein hoekje. Een tip die iemand je gaf, een goede
(gespreks)partner, een flyer die je kreeg, een fijn artikel dat je las, een helpende hand… De vraag is of je de moed hebt om er op in te gaan en jouw eigen weg in te slaan, want onze innerlijke saboteur ligt altijd op de loer, klaar om twijfel en angst te zaaien.

Bloed, zweet en tranen

Doorzetten is natuurlijk niet altijd slecht. Eens je weet waar jouw weg naartoe leidt, wat je wilt waarmaken, hoe klein of hoe groot je droom ook is, soms moet je best knokken om ergens te geraken. En dan weet je dat het de bloed, zweet en tranen meer dan waard zal zijn. En dat je er echt beter van zal worden. Maar hou de vinger aan de pols en hou een oogje op je innerlijke kompas. Zo weet je wanneer je moet bijsturen en je jouw overwinningsvlag kan neerplanten op de juiste plaats.
Het leven is te kort om te moeten. Daarom deze goede raad: Maak er zelf wat van, met je eigen talenten, je eigen dromen! Heb je een droom die je graag wil verwezenlijken, maar weet je niet hoe? Of wil je graag van job veranderen, maar durf je niet goed? We helpen je graag!

Wist je dat …
altijd blijven doorgaan tot je erbij neervalt een kenmerk is van perfectionisme? Ongezond perfectionisme geeft stress en maakt ziek en kan zelfs leiden tot burn-out. Bekijk dus zeker ook of perfectionisme bij jou speelt.
Aan de slag

Hoe zou het zijn als jij je carrièrepaspoort kent?
Als je weet welke elementen nodig zijn om met Energie, Enthousiasme en Engagement te kunnen laten werken? Zodat je een tool hebt die je helpt om je innerlijk kompas te volgen?

Je carrièrepaspoort bezit deze magische ingrediënten en verschilt van persoon tot persoon. Wat voor de ene een droombaan is, is immers voor de andere een dramabaan. Wij gaan met jou op zoek naar datgene wat voor jou belangrijk is in je werk, wat je goed kan en graag doet en wat je graag wil ontwikkelen én welke beroepen er passen bij je persoonlijkheid.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: