Heeft solliciteren in de zomer wel zin?

“Het is een mythe dat in de zomer alles stil ligt op de banenmarkt. Je mag ervan uitgaan dat als bedrijven een vacature hebben, ze dan ook een ‘probleem’ hebben. Het is niet omdat het zomer is, dat die ‘problemen’ plots opgelost zijn. Een bepaald percentage van de bevolking is inderdaad met vakantie, maar heel veel ook niet.

Vermits het merendeel van de sollicitanten denkt dat alles stil ligt, kan jij net deze periode gebruiken om extra zichtbaar te zijn. Vanuit mijn jarenlange ervaring als recruiter en nadien carrièrecoach kan ik volmondig zeggen: Ja! Het heeft zin! Ik geef hierbij 7 tips:

Tip 1: Weet wat je wil. 

Weet welke ‘problemen’ jij graag oplost, wat voor jou belangrijk is. Welk soort functie je graag zou willen doen. Hoe concreter, hoe beter. Als jij niet helemaal helder hebt wat je wil, kom je niet zelfzeker over, en een werkgever voelt dit. Ga op onderzoek uit, ga spreken met mensen die doen waar jij van droomt, contacteer een loopbaancoach…

Tip 2: Gebruik jouw netwerk.

Besef dat heel wat vacatures ingevuld worden via de onzichtbare banenmarkt. Heel veel gebeurt dus via via. Vandaar dat het belangrijk is dat jouw netwerk weet waarvoor jij gebeld wil worden. Vertel het hen. Vermeld het soort functie en de regio. Ze helpen je graag verder. In de zomer kom je vaker buiten, vertel de mensen waar je mee bezig bent… je weet nooit wie zij kennen…

Tip 3: Zorg dat je een helder en onderscheidend cv hebt.

Omschrijf je professionele doelstelling; hoe concreter, hoe beter. Belicht die zaken uit je werkervaring en opleiding extra die relevant zijn.

Tip 4: Schrijf een overtuigende sollicitatiebrief.

Een eerste indruk maak je nooit een tweede keer’. Gebruik de brief om toe te lichten waarom jij de geschikte persoon bent voor die functie én waarom je in dat bedrijf zou willen werken.

Tip 5: Bereid je goed voor op een sollicitatiegesprek.

Kijk op LinkedIn of je mensen kent die er werken. Spreek met hen. Google het bedrijf. Schrijf vragen op die jij hen wil stellen. Bereid je voor op de vragen die ze jou zullen stellen. De vraag naar je motivatie komt steevast aan bod. Ook zal men je vragen hoeveel je salarisverwachting is.

Tip 6: Houd de moed erin!

Zie een afwijzing niet als iets persoonlijks. Het betekent gewoon dat jij niet de juiste persoon bent volgens hen om ‘het probleem’ op te lossen. Weet ook dat jij kieskeurig mag zijn. Is die functie en dat bedrijf het biotoop waar jij met plezier gaat werken?

Tip 7: Google jezelf eens.

Wat zie je dan? Klopt dit met wie jij bent en wie jij wil zijn? Heb je een knallend LinkedInprofiel?

En last but nog least… Hoe ga jij het vieren als je je droomjob in de wacht gesleept hebt? Zie het voor je! De kracht van visualisatie is erg sterk en geeft je net dat duwtje als je in een sollicitatiedipje zou zitten…

Gebruik de zomertijd om je zichtbaarheid online en offline te vergroten! En go for it als je deze zomer jouw droombaan in de wacht wil slepen!”

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: