Ontslag: Van verlies van controle naar opnieuw de controle nemen!

Soms komt ontslag als een mokerslag aan. Je verliest de controle over je eigen loopbaan; hebt geen inspraak in de beslissing. Het voelt als een emotionele achtbaan waar je niet op voorbereid bent.
Het kan een schok zijn die je in het diepe duwt en je dwingt om de controle los te laten.

Het is belangrijk om te begrijpen dat dit een natuurlijk onderdeel is van het proces.
Vaak hebben we niet de controle over heel wat externe factoren zoals marktomstandigheden, herstructureringen, of andere bedrijfsbeslissingen. Maar waar we wel controle over hebben, is hoe we met deze verandering omgaan.

De cirkel van controle, invloed en betrokkenheid
Een theorie van de Amerikaans Stephen Covey. 

  • Controle: In de kern van deze cirkel staat ‘controle’. Bij ontslag lijkt het alsof je de controle verliest, maar je hebt altijd controle over je reactie op verandering. We helpen je deze innerlijke controle te ontdekken en te versterken.
  • Invloed: Direct om de cirkel bevindt zich ‘invloed’. Hoewel je misschien niet altijd de situatie kunt beheersen, kun je er wel invloed op uitoefenen. Samen identificeren we de aspecten waarop je invloed kunt uitoefenen en helpen we je deze te benutten.
  • Betrokkenheid: De buitenste laag vertegenwoordigt ‘betrokkenheid’. Soms is er betrokkenheid bij zaken waar je geen directe controle over hebt. Bij Team Travvant moedigen we aan om betrokken te blijven bij het proces, maar te erkennen waar je energie het meest effectief kan worden ingezet.

Doel is je te richten op zaken waar je invloed op kunt uitoefenen. Zo kom je volgens Covey in een opwaartse spiraal terecht. Je ervaart minder frustratie, meer controle en motivatie.

Wij geloven sterk in het vergroten van je bewustzijn over dit model. Door te begrijpen wat binnen je controle, invloed en betrokkenheid ligt, empoweren we je om doelgericht actie te ondernemen.
Het is een krachtig instrument om je loopbaan opnieuw vorm te geven en te groeien, zelfs te midden van verandering.

Het rouwproces bij ontslag

Het is oké om te rouwen na ontslag. Werk is vaak een integraal onderdeel van je identiteit is en verlies van job betekent vaak ook een verlies van identiteit.

Net als bij het verlies van een dierbare, ervaren we verschillende emoties: ontkenning, woede, verdriet, onderhandelen en acceptatie.  Wij begrijpen dat dit rouwproces tijd vraagt. Daarom geven we jou ook die tijd en bieden we een luisterend oor en empathie.

Outplacement: Meer dan snel een nieuwe job vinden

Outplacement bij Travvant, People First is niet alleen gericht op het snel vinden van een nieuwe job.  Soms heb je tijd nodig om het ontslag te verwerken en jezelf opnieuw uit te vinden. Het outplacementtraject helpt je door dit rouwproces heen te gaan.

Het Kubler-Ross Rouwproces

Wanneer we geconfronteerd worden met ontslag, begint vaak een emotionele reis die lijkt op het bekende Kubler-Ross rouwproces, ook wel de ‘verandercurve’ genoemd.
De Zwitserse psychologe Elisabeth Kubler-Ross identificeerde vijf fasen van rouw: ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en acceptatie. Weet dat deze fasen niet altijd lineair zijn, maar eerder een emotioneel landschap waar je doorheen moet.

  • Ontkenning en schok: Ontkenning is vaak het eerste gevoel bij ontslag. Het is begrijpelijk dat je misschien niet meteen gelooft wat er gebeurt. Je voelt je verrast en onzeker over de toekomst. We moedigen je aan om deze emotie te erkennen en ruimte te geven aan de realiteit van verandering.
  • Woede en onderhandelen: Deze emoties kunnen volgen wanneer de realiteit begint door te dringen. Het is belangrijk te begrijpen dat deze emoties normaal zijn. Je vindt de beslissing oneerlijk en tracht erover te onderhandelen, al weet je dat de beslissing al genomen is voor je. Je coach zal je helpen deze emoties te kanaliseren en stappen te zetten om de controle terug te winnen.
  • Depressie: Depressie kan optreden wanneer je de impact van het verlies volledig beseft. Je voelt je moe, onrustig, zelfs schuldig of waardeloos. Mensen trekken zich soms in zichzelf terug en communiceren wordt moeilijk. Je coach staat naast je, biedt steun en helpt je alles weer in perspectief te bekijken.
  • Acceptatie: Dit is niet het eindpunt, maar net een beginpunt. Het is de poort naar herstel. Maar de weg omhoog is een lastige weg. Regelmatig val je terug naar een eerdere fase. Samen werken we aan het omarmen van verandering, het ontdekken van nieuwe mogelijkheden en het vormgeven van een positieve toekomst.

De controle weer in handen nemen

Outplacement is een oefening in zelfanalyse en zelfherontdekking. Samen met je coach definieer je jouw sterke punten, waarden, prioriteiten en doelen.

We ondersteunen je bij het formuleren van een helder jobdoelwit en het nemen van hernieuwde controle over je loopbaan. Bij Team Travvant geloven we dat elke verandering kansen met zich meebrengt, en we zijn hier om die kansen samen met jou te ontdekken.

Dus, als je jezelf verloren voelt na ontslag, onthoud dan dat het een fase is, geen eindbestemming. Met jouw outplacementcoach aan je zijde, ga je doorheen dit rouwproces en kom je er sterker en zelfbewuster uit

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: