Perfectionisme kan je professioneel ver brengen

Perfectionisme kan je professioneel ver brengen

Maar te veel en te vaak MOETEN werkt ook verlammend en duwt je mogelijk richting burn-out.

  • Zinderen opmerkingen van collega’s, klanten … lang na bij jou?
  • Leg jij de lat hoog voor jezelf en breng je daardoor ook veel privétijd door met werken? En heb je dan schuldgevoel t.o.v. je huisgenoten en jezelf?
  • Probeer je meestal de verwachtingen, die jij denkt dat je leidinggevende of je collega’s hebben, onmiddellijk en volledig in te vullen? En zet je je eigen wensen dan maar aan de kant?
  • Ondanks de complimenten van collega’s en bazen voel je je dikwijls een vreemde eend in de bijt?
  • Twijfel je vaak om de juiste keuze te maken en stel je dan je beslissing maar uit?
  • Heb je graag controle over de dingen? En wil je liefst van al dat de anderen dezelfde processen en methoden volgen zoals jij?
  • Straal je onafhankelijkheid uit? Maar vraag je je voortdurend af wat anderen van je denken en pas je je gedrag daaraan aan?
  • Doet een compliment je even openbloeien en geeft het je een momentje rust in je hoofd? Maar duikt de angst om afgekeurd te worden dan toch snel terug op?

Waar komt dit vermoeiende perfectionistische gedrag vandaan?

Bij heel wat mensen is dit gedrag er al ingeslopen tijdens de kindertijd. Je kreeg commentaar over iets wat je deed, wat je zei, de manier waarop je je kleedde, de wijze waarop je taken al dan niet deed, omging met mensen en dingen …

Daardoor voelde je je afgewezen. Wat jij deed werd als niet ok bestempeld. Dus paste je je gedrag aan zodat je wel applaus en complimenten kreeg. Dat gaf je een gevoel dat je gewaardeerd werd. En zo leerde je al snel om steeds je gedrag aan te passen telkens je in een vergelijkbare situatie kwam.

Dit aangeleerde gedrag sleep je mee naar je volwassen leven. Ondertussen zijn de omstandigheden van je leven veranderd maar blijf je die drang voelen om je steeds zo te gedragen dat je erkenning en waardering krijgt van je omgeving.

Waarom wil jij dat vermoeiende gedrag aanhouden?

Door je perfectionistisch gedrag aan te houden hoop je complimenten te krijgen en de bevestiging dat jij ok bent zoals je bent.

Dat doe je door steeds maar harder te werken, ook al geeft je lichaam signalen dat je te ver gaat. Migraine, maagklachten, rugpijn … Het houdt je niet tegen.

En dat doe je vooral door altijd te proberen om te doen wat je denkt dat anderen van je verwachten, collega’s, leidinggevenden, klanten … En daarom wil je graag alles onder controle hebben.

Uiteraard twijfel je en pieker je of je goed bezig bent want complimentjes hoor je nauwelijks, en worden door mogelijke werkpuntjes onmiddellijk overschaduwd.

Je ervaart een innerlijke drang om je perfectionistisch gedrag aan te houden. Het is sterker dan jezelf. Wil je het anders aanpakken dan krijg je onmiddellijk schuldgevoelens, angst en stress.

Wil jij weten of je perfectionist bent?

Niet iedereen is perfectionist in elk levensdomein. Je kan heel perfectionistisch gedrag vertonen op je werk maar thuis een grote sloddervos zijn. Of je kan in deelgebieden van je werk perfectionistisch gedrag vertonen vb. naar klantentevredenheid maar veel toleranter zijn naar prestaties van collega’s.

Wat vast staat is dat jij en je omgeving last hebben van dit gedrag. Het geeft wrevel tussen collega’s en stress op de werkvloer. Je voelt je niet ok en niet gewaardeerd.

Hoe verminder je de last van die zware rugzak?

Wist je dat je hiervoor terecht kan in onze loopbaanbegeleiding of onze workshops?

Twijfel je of je last hebt van perfectionisme? Doe dan zeker onze perfectionisme test en ontdek of je verdere stappen kan nemen om je perfectionisme onder controle te krijgen.
Ben je perfectionist? Buig je perfectionisme om naar meer veerkracht en ontdek op een leuke manier hoe je met je perfectionisme verder aan de slag kan gaan in onze workshop.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: