4 manieren om je loopbaan in eigen handen te nemen

4 manieren om je loopbaan in eigen handen te nemen

Tijdens het laatste jaar zijn er heel wat veranderingen geweest op werkvlak. Iedereen moest zich aanpassen aan het thuiswerken maar misschien kreeg jouw jobinhoud opeens een andere wending. Die wending vond je misschien leuk omdat je nieuwe talenten kon ontdekken of nieuwe kennis opdoen, misschien zat er een samenwerking in met nieuwe collega’s of was het een project dat je de bigger picture toonde van jouw organisatie. Maar de kans is even groot dat de aanpassing van je takenpakket je net meer beperkte en dat je opeens dingen moet doen waarvan je merkt dat ze je niet zo veel energie geven of zelfs energie kosten.

Eens kritisch kijken naar je takenpakket en reflecteren wat je energie geeft of kost zou een regelmatige oefening moeten zijn. Zo krijg je meer en vooral sneller duidelijkheid hoe goed je job of je loopbaan bij je past. Dit wederom zorgt ervoor dat je sneller kan ingrijpen en in gesprek kan gaan om dingen aan te passen in je werkomgeving. Kleine aanpassingen aan je baan noemen we jobcrafting.

Bij jobcrafting gaat het om het sleutelen aan je huidige baan zodat deze beter bij je persoonlijke behoeftes, sterke kanten, interesses en capaciteiten aansluit. Hierdoor verhoog je je motivatie, betrokkenheid en werkgeluk. Je verandert van werk zonder van werk te veranderen.

Klinkt leuk, maar op welke manieren kan je jobcraften?

Task crafting

Bij taskcrafting verander je het aantal, type of aard van de taken. Dus je neemt bijvoorbeeld taken erbij die strikt genomen niet in je functieomschrijving staan, maar die je wel meer voldoening geven in je job.

Bekijk welke taken je bijvoorbeeld extra kan opnemen of welke je kan doorschuiven, automatiseren of in een beurtrol gieten.

Relationship crafting

Je verandert iets aan hoe je met anderen samenwerkt. Dat kan zijn dat je met andere mensen samenwerkt of aan de intensiteit van je relaties op het werk sleutelt. Zo krijg je een beter zicht op wat de collega’s doen en voor welke uitdagingen ze staan en daarmee kan je ook je eigen werk beter maken en bijdragen aan een goede samenwerking.

Bewust meewerken aan een project met allemaal collega’s die je (nog) niet kent zal je netwerk verruimen en je ook meer inzichten geven in het bedrijf.

Cognitive crafting

Door je eigen denken over je werk te veranderen geef je meer betekenis aan je werk. Je ziet het ruimer dan de taak alleen en ziet wat je kan bijdragen tot het groter geheel van je organisatie.

Zoom eens uit vanuit je concrete taak en zie wat er allemaal gebeurt als jouw taak uitmuntend uitgevoerd wordt. Welk effect heeft dit voor het bedrijf, de collega’s, de klant? Jouw werk doet er écht toe!

Contextual crafting

Bij het contextueel craften pas je je werkomgeving aan zodat je optimaal je taak kan uitvoeren. Denk hierbij aan het veranderen van je fysieke omgeving (bv. je bureau)  of aan hulpmiddelen die het mogelijk maken om je beter te voelen (bv. focuswerk met hoofdtelefoon).

Kleine aanpassingen maken vaak een groot verschil. Als jij het stuur van je eigen loopbaan in handen wil houden, ga dan in gesprek met collega’s, HR of een vertrouwenspersoon over de concrete mogelijkheden in jouw situatie.

Wil je graag weten hoe je dit concreet kan toepassen in jouw werkomgeving? Vraag dan zeker een gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan met één van onze Travvant by Travvant loopbaancoaches.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: