Stel jouw manager vraagt je een schip te bouwen. Hoe pakt hij/zij dat aan? Geeft hij/zij jou de opdracht door jou het verlangen naar de zee bij te brengen of voorziet hij/zij jou van een stapel planken, een tekening en gedetailleerde instructies?
Is jouw manager diegene die jou een bouwpakket bezorgd? De kans is dan reëel dat hij/zij je, met de regelmaat van de klok, vraagt of het goed gaat en of het al klaar is? Hij/zij houdt zich graag aan vooropgestelde afvinklijstjes en geeft weinig ruimte voor jouw creatieve input. De prioriteit van jouw manager ligt bij de oplevering van een kwaliteitsvol product, binnen de vooropgestelde deadline, en hiervoor controleert hij/zij graag of iedereen aanwezig en hard aan het werk is.
Hoe nobel de intentie van je manager ook is, jij wordt knettergek van zijn/haar managementstijl.
Je voelt frustratie, je voelt geen vertrouwen meer, je potentieel wordt onderbenut, je voelt je opgejaagd en angstig. Je motivatie en je betrokkenheid ebben weg en je spannings-en stressklachten winnen terrein.
Een verstorende manier van leidinggeven: controle en angst
“Als je controle wil hebben, het enige wat je hoeft te doen is de ander angst inboezemen
– Paulo Coelho uit “De duivel en het meisje” Een controlerende manager creëert – vaak onbewust – geen veilige, begripvolle omgeving wat een ernstige impact heeft op je welbevinden. Bij afwezigheid van een veiligheidsgevoel ervaren wij stress en schakelt ons brein over op onze instinctieve vecht-vlucht modus. Ons reflecterend of werkvermogen wordt op pauze gezet, we houden minder focus, we ervaren meer problemen in het aanleren van nieuwe vaardigheden, ons gevoel van erkenning duikelt naar beneden, we raken verlamd door de druk en ervaren nog weinig werkplezier. In stressvolle situaties gaan we ofwel in een verhoogde “doe” modus (actie) ofwel we worden heel chaotisch en/of fanatiek waarbij onze “interne criticus” de bovenhand krijgt wat onze energiebalans hypothekeert.
Drijfveren en positieve intentie van jouw manager
Onze waarden, normen en overtuigingen zijn uniek. Ze bepalen onze manier van denken, onze drijfveren en ons gedrag dus ook dat van je manager. Hoe onaangenaam en controlerend je de leiderschapsstijl van je manager ervaart, toch is er een positieve intentie waarom hij/zij dit gedrag stelt. Zo kan je manager een denksysteem hebben waarbij hij/zij een duidelijk onderscheid maakt tussen goed en fout, of hij/zij is zeer taak- en prestatiegericht, of hij/zij wil zijn/haar eigen management niet teleurstellen, of hij/zij is perfectionistisch aangelegd, of hij/zij is faalangstig, of hij/zij heeft gewoon weinig kaas gegeten van effectief leidinggeven en delegeren, of ….
Veranderen begint bij jezelf
Manage je manager. Leer in te spelen op de verwachtingen van je baas met de onderstaande 7 tips:
- Maak een “zelfie”: kom in contact met jezelf en ontdek je eigen sterktes, ontwikkelingspunten en valkuilen.
- Stop met denken als een olifant: vraag door, herformuleer en leg duidelijke en transparante afspraken vast, sta open voor feedback.
- Omarm je leerkuil: wees je bewust van je stappen in je leerproces en krijg wat je nodig hebt aan sturing en of ondersteuning.
- Ken je machtsbronnen: positiemacht is niet de enige macht die werkt, maak je manager attent op jouw expert-, taak- of relatiemacht.
- Sta proactief in het leven: zeg wat je wil, wees integer en consequent in je gedrag, geef positief constructieve feedback en bouw het vertrouwen op.
- Begin met het einde voor ogen: maak duidelijke plannen, wees zo concreet mogelijk.
- Stel prioriteiten, belangrijke zaken eerst: focus op de juiste dingen en beperk het aantal opties.
Overtuigd dat jij een verschil kan maken in de controlerende leiderschapsstijl van je manager? Wil je je hiermee aan de slag in loopbaanbegeleiding? Vraag zeker een gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan met één van onze Travvant loopbaancoaches.
Bronnen :
– Antoine de Saint-Exupéry : De kleine prins
– Paulo Coelho : De duivel en het meisje