Geen energie? Japanse wijsheid: Shinrin Yoku kan je energiepeil verhogen

Geen energie en heb je last van piekerende gedachten? Is het maar pover gesteld met je energieniveau? Ben je vaak moe na een werkdag? Of heb je last van stress? Misschien kan Shinrin Yoku je helpen.

Het helend effect van de natuur op de mens is al eeuwen gekend. Diep vanbinnen weten we allemaal hoe helend het is om in de natuur te vertoeven. We lijken alleen soms te vergeten hoe belangrijk het is …

In Japan zijn ze er alleszins bewust mee bezig. Het is zelfs zo dat dokters hun patiënten vaak het bos insturen als ‘behandeling’. Wat Shinrin Yoku juist is, wat de voordelen zijn en hoe je het kan integreren in je leven, lees je hieronder.

Geen energie? Shinrin Yoku om terug in je energie te komen

Letterlijk vertaald betekent Shinrin Yoku ‘zich baden of douchen in het bos’. Je kan het ook ‘de Japanse kunst van bosbaden’ noemen. En eigenlijk gaat het om een boswandeling ‘op zijn Japans’.

Wat is dan het verschil met een gewone boswandeling? Typisch aan Shinrin Yoku is dat je met open zintuigen en ontspannen wandelt omdat je nergens specifiek naar toe hoeft. Het doel is om je te verbinden met de natuur en te genieten van de helende en verjongende kracht ervan.

Wat maakt Shinrin Yoku zo zinvol bij geen energie? Wat zijn de voordelen?

Francesc Miralles en Héctor García schreven het boek ‘Shinrin Yoku: het Japanse geheim voor beter slapen, minder stress en een gezond, gelukkig leven.’ Specialist op dit vlak is Dr Qing Li, een professor in de bosgeneeskunde in Japan. Hij schreef het boek ‘Shinrin-Yoku, de kunst en wetenschap van het bosbaden.’ 

Beide boeken schetsen de voordelen:

 • het verlaagt bloeddruk en hartslag
 • het is een boost voor je immuniteit
 • het bevordert je creativiteit en concentratievermogen
 • het doet je stressniveau dalen
 • je energiepeil neemt toe

Het is dus een krachtig middel waar iedereen wel bij vaart EN wat zeer toegankelijk is.

Nu je weet wat de voordelen zijn, is het zinvol om het ook effectief te doen. Maak hier ruimte voor in je agenda. Ruimte om je beeldscherm even te laten voor wat het is en de natuur in te trekken. In België is het groen schaars, maar een wandeling in een park of zelfs in je tuin is een evenwaardig alternatief.

De 5 stappen van Shinrin Yoku: hoe doe je dat eigenlijk, boswandelen op zijn Japans?

 1. Geef je volledig over aan de ervaring, hier en nu
  Laat je smartphone alleszins thuis! Denk niet na over het verleden of de toekomst, wees met je aandacht helemaal aanwezig in het nu. Dit kan je doen door heel bewust al je zintuigen te activeren: wat zie je, hoor je, voel je, ruik je en proef je? Laat je verwonderen, zoals een kind dat zou doen.
 2. Houd een route in gedachten, maar laat ruimte voor improvisatie
  De route is je plan. En dit plan zet je aan tot actie. Het helpt je om te doen in plaats van gewoon te denken dat je gaat wandelen. Eens je op pad bent, kan je prima van je route afwijken. Volg je neus.
 3. Haal rustig en diep adem
  Maak geen sport van de wandeling: je hoeft even helemaal nergens heen. Wandel ontspannen, stop als je daar behoefte aan hebt. Vergeet tijd. Wees je bewust van je ademhaling. Zit die eerder hoog? Of adem je vanuit je middenrif? Of kan je de adem helemaal voelen tot in de buik?
 4. Laat je gedachten als wolken voorbij trekken
  Het is niet nodig om problemen, verplichtingen en zorgen te overdenken. Maak je geest leeg. Wanneer je samen met iemand wandelt, praat dan niet over politiek, sport of stressvol nieuws. Praat eerder over wat je waarneemt in de natuur. Of wees gewoon stil.
 5. Voel dat je deel uitmaakt van het geheel
  We maken allemaal deel uit van een geheel: je gezin, vriendenkring, organisatie … en we zijn ook deel van de natuur. Dit is voelbaar wanneer je je verbindt met de natuur. En dit besef zorgt voor zinvolheid.

Geen energie? Tijd om in actie te komen met Shinrin Yoku

In je vrije tijd aan Shinrin Yoku doen laadt je batterijen op. Het heeft een positief effect op je energieniveau en daarmee ook op je professioneel leven.

Merk je dat dit niet voldoende is om je batterijen op te laden en voel je dat het tijd is om  je job én werkomgeving kritisch onder de loupe te nemen?

Wil je samen met een Travvant-coach aan de slag om je loopbaan een boost te geven?

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.[tm_button btn_design_style=”btn-theme-colored2″ button_size=”” button_alignment=”text-center” btn_round=”true” button_text=”Vraag nu je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan” link_url=”url:https%3A%2F%2Fwww.travvant.be%2Fcontact%2F|title:Contact||”]

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: